Przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, tortownica 23 cm

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca.

Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową. Przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.

Gdy biszkopt wystygnie, wykrój środek zostawiając rant o grubości 2 cm, a następnie wydrąż środek tak, aby powstało miejsce na truskawki i galaretkę.

Truskawki wyszypułkuj i pokrój w połówki. Połówki truskawek wyłóż na spodzie ciasta.

Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści i gdy wystygnie, wstaw do lodówki, aby lekko stężała.

Lekko stężałą galaretkę przelej na ciasto.

Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Biszkopt z truskawkami i galaretką podany na białym talerzyku. Obok niego znajdują są świeże truskawki.
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Koszt przygotowania dania
19.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Biszkopt z truskawkami i galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o biszkopcie z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką to świetna propozycja na lekkie letnie ciasto. Ciasto jest stosunkowo nisko kaloryczne dlatego możesz śmiało zjeść kawałek jeśli dbasz o linię. Przepis na biszkopt z truskawkami jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, truskawki oraz galaretka truskawkowa.

Jak zrobić biszkopt z truskawkami i galaretką? Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie szpatułką silikonową przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na biszkopt. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami. Gdy biszkopt wystygnie wykrój środek zostawiając rant grubości 2 cm wydrąż środek tak aby powstało miejsce na truskawki i galaretkę. Truskawki wy szypułkuj i pokrój w połówki. Połówki truskawek wyłóż na spodzie ciasta. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie. Wymieszaj dokładnie aż się rozpuści i gdy wystygnie wstaw do lodówki aby lekko stężała. Lekko stężałą galaretkę przelej na ciasto. Schłodź je w lodówce przez 3-4 godziny.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując pyszny placek z galaretką idealnie komponuje się do kawy i herbaty. Ciasto jest dobre do przetrzymywania na zewnątrz w temperaturze pokojowej. Smaczne ciasto możesz także dać swoim dzieciom do szkoły jako przekąskę.

Wartości odżywcze biszkoptu z truskawkami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
Białko
6.11 g
9.17 g

Węglowodany w biszkopcie z truskawkami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
38.14 g
57.22 g
Węglowodany przyswajalne
36.78 g
55.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
2.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
2.60 g
3.90 g
Tłuszcze nasycone
1.20 g
1.80 g
Tłuszcze nienasycone
1.40 g
2.09 g
Cholesterol
87.37 mg
131.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt z truskawkami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.15 mg
0.22 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.21 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.26 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
1.23 mg
1.85 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany
37.73 µg (mcg)
56.59 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z truskawkami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
41.54 mg
62.31 mg
Potas
207.47 mg
311.20 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
27.96 mg
41.94 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
86.22 mg
129.33 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez
18.22 mg
27.33 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
1.30 mg
1.96 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.53 mg
0.79 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z truskawkami i galaretką 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie z truskawkami i galaretką

Lista alergenów dla biszkoptu z truskawkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania biszkoptu z truskawkami i galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
28.30
Jak oceniasz przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób