Fajne muffinki w nowoczesnym wydaniu - numer 3 pokochasz!

Czekoladowe muffinki udekorowane kremem i ozdobione kuleczkami cukrowymi, ułożone w rzędach, a także 4 przepisy na pyszne muffinki.
Muffinki mogą być niebanalne - zrób takie, których jeszcze nie jadłaś/eś, fot. wiranto
ikona podziel się
Opublikowano: 03.02.2024 r., 9:00 | Autor: Paulina Lipińska
Muffinki to pyszne ciasteczka, które można zrobić na wiele różnych sposobów. Są wygodne i super sprawdzają się na różnych uroczystościach. Jeśli nudzą cię zwykłe babeczki, przygotuj te niebanalne. Z pewnością zrobią świetne wrażenie na twoich gościach. Przekonaj się i upiecz je na najbliższą okazję.

Drożdżowe muffinki z kruszonką

Mięciutkie muffinki z kruchą, słodką kruszonką - są przepyszne. Jadłaś/eś już takie drożdżowe, słodkie babeczki ze śliwkami? Jeśli nie, to zrób je koniecznie. Domowe wypieki ucieszą całą rodzinę.

Drożdżowe muffinki są idealną przekąską, którą możesz wziąć ze sobą dosłownie wszędzie. To idealny pomysł na drugie śniadanie do szkoły dla dziecka. Będą szczęśliwe, jeśli dostaną coś pysznego do śniadaniówki.

Jeśli nie jesteś na diecie odchudzającej, erytrytol możesz wymienić na cukier.

Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Jak upiec muffinki drożdżowe, które są idealne? Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką są miękkie, delikatne i puszyste. Sprawdź ten prosty przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
15
Wielkość
jednej porcji
58 g
Ilustracja do ptrzepisu: Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Lista składników do przygotowania muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką

  • Mąka pszenna typ 500 280 g
  • drożdże świeże 14 g
  • Mleko 2% 125 ml
  • Cukier 45 g
  • Żółtko jajka 2 szt.
  • Masło 100 g
  • erytrytol 65 g
  • Śliwki 125 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 g

Przygotowanie muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką krok po kroku

Rozpocznij od zaczynu: drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem, 6 g cukru oraz 45 g mąki. Drożdże powinny się rozpuścić. Pozostaw wymieszany rozczyn na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Na patelni roztop 50 g masła i ostudź.

W tym czasie wsyp 185 g mąki do miski. Dodaj do niej 39 g cukru, aromat waniliowy, żółtka i wyrośnięty zaczyn.

Wszystko zacznij wyrabiać, dodając jeszcze roztopione masło.

Ciasto wyrabiaj mikserem, aż wszystkie składniki się dobrze połączą (około 5 minut).

Odstaw ciasto na 90 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby urosło.

W międzyczasie pokrój śliwki w kostkę, wsyp 15 g erytrytolu oraz skrobię. Dokładnie wymieszaj.

Z 50 g mąki, 50 g erytrytolu, aromatu waniliowego oraz 50 g zimnego masła zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.

Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego owoce i wymieszaj.

Do blaszki na muffiny wyłóż papilotki.

W każdą papilotkę (15 szt.) nakładaj równą ilość ciasta. Jeżeli będzie trzeba, zwiększ ilość papilotek.

Na końcu, babeczki posyp kruszonką.

Odstaw na jeszcze 30 minut (pod przykryciem).

Nagrzej piekarnik na 190 st. C. z termoobiegiem.

Babeczki wstaw do piekarnika i piecz 25 minut (do suchego patyczka).

Efektowne podanie muffinek!

Szykuje ci się impreza lub wielka uroczystość? A może niewielkie przyjęcie urodzinowe? Przygotuj tort z muffinek. Takie zaserwowanie muffinek jest wygodne i daje cudowny efekt. Może to być opcja zastępująca tradycyjny tort.

Pyszne, orzechowe muffinki ozdobione są kremem maślano-budyniowym. Całość świetnie się uzupełnia. Zdecydowanie jest to coś, czym zachwycisz każdego w tym ważnym dniu, w którym je podasz gościom.

Leśny mech - mini wersja

Leśny mech to znane ciasto, które pięknie wygląda i dobrze smakuje. Ma intensywny, zielony kolor, smaczny krem oraz owoce. Te muffinki to mała wersja tego placka. Pysznie smakują, a dzieciaki się nimi zachwycają.

Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, po prostu idealne. Najlepiej je jeść po schłodzeniu. I co, zabieramy się za pieczenie?

Muffinki leśny mech

Chcesz zjeść pyszny deser? Muffinki leśny mech są pyszne i łatwe do zrobienia. Jest to sprawdzony przepis na świetne odwzorowanie znanego ciasta w mini wersji.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
15
Wielkość
jednej porcji
85 g
Ilustracja do ptrzepisu: Muffinki leśny mech

Lista składników do przygotowania muffinek leśny mech

  • Mąka pszenna typ 500 130 g (1 szkl)
  • Jajko 2 szt.
  • Olej rzepakowy 125 ml (0,5 szkl)
  • Szpinak mrożony 225 g
  • Cukier 125 g
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g
  • mascarpone 250 g
  • Czekolada biała 18 g (3 kostki)
  • Truskawki 70 g
  • Granat 50 g (dekoracja)

Przygotowanie muffinek leśny mech krok po kroku

Szpinak rozmróź. Odsącz go z wody (na ile się da).

Nastaw piekarnik na 180 st. z termoobiegiem, a do foremki włóż papilotki (12 szt).

Mąkę przesiej z łyżeczką proszku do pieczenia.

Cukier i jajka zacznij miksować, aż staną się puszyste.

Dodaj szpinak i zblenduj, by bardziej rozdrobnić szpinak.

Wlej olej oraz kilka kropli aromatu i miksuj krótko do połączenia składników.

Dodaj mąkę - ponownie krótko zmiksuj.

Masę przełóż do papilotek (zapełnij 3/4 wysokości).

Piecz 25 minut do suchego patyczka.

Upieczone babeczki wystudź całkowicie.

W tym czasie roztop czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i całkowicie ostudź.

Zmiksuj śmietankę, mascarpone, zimną czekoladę oraz kilka kropli aromatu. Wszystko powinno się ubić. Nie miksuj za długo, żeby nie zważyć kremu.

Pokrój truskawki w małą kosteczkę.

Wyjmij środek babeczek, zostawiając dno i boki. Biszkopt będzie stanowić posypkę muffinek, więc skrusz go najdrobniej, jak się da.

Na dnie wyłóż trochę kremu, ułóż truskawki i przykryj kremem.

Wierzch babeczek posyp skruszonym biszkoptem. Przyklep, by biszkopt nie odpadał.

Na sam koniec udekoruj babeczki granatem. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Jest także i kopiec kreta

Po co kupować gotową mieszankę, skoro można zrobić babeczki kopiec kreta z podstawowych składników? Są cudowne - wilgotne, miękkie i mają pyszny, dobrze znany smak.

Jeśli lubisz ciasta z kremem, takie mini muffinki będą idealnym deserem dla ciebie. Mają dużą jego ilość, więc sprawiają, że są wyjątkowo pyszne. To zdecydowanie zdrowsza wersja, niż jego kupny odpowiednik.

Babeczki kopiec kreta

To są najlepsze babeczki! Babeczki kopiec kreta to mini wersja tradycyjnego, znanego ciasta. Zobacz, jak zrobić babeczki kopiec kreta – są idealne.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
80
Wielkość
jednej porcji
24 g
Ilustracja do ptrzepisu: Babeczki kopiec kreta

Lista składników do przygotowania babeczek kopiec kreta

  • Mąka pszenna typ 500 260 g (2 szklanki)
  • Cukier 200 g (1 szklanka)
  • Olej rzepakowy 250 ml (1 szklanka)
  • Mleko 2% 250 ml (1 szklanka, temperatura pokojowa)
  • Jajko 2 szt. (temperatura pokojowa)
  • Proszek do pieczenia 4 g (1 łyżeczka)
  • Soda oczyszczona 6 g (1 łyżeczka)
  • Kakao 16% (proszek) 40 g (5 łyżek)
  • Śmietanka kremowa 30% 500 g (schłodzona)
  • Cukier puder 10 g (do smaku)
  • Żelatyna 18 g (2 łyżki)
  • Czekolada mleczna 50 g
  • Banan 240 g (2 sztuki)

Przygotowanie babeczek kopiec kreta krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 180 st C.

Do formy na muffinki wyłóż papilotki (24 sztuki).

Mąkę przesiej proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao.

Jajka utrzyj z cukrem mikserem, aż masa stanie się puszysta i jasna.

Dodawaj po łyżce mieszanki mąki, cały czas miksując.

Cały czas miksując, dodawaj do masy mleko (stopniowo), a następnie olej (również powoli).

Miksuj chwilę do połączenia składników.

Wyłóż masę do papilotek (około 2/3 wysokości).

Piecz do suchego patyczka (około 15 minut), a następnie lekko ostudź.

Wydrąż w babeczkach środek i zostaw ok. 1 cm brzegów po bokach i na dnie. Wydrążone ciasto pokrusz i odstaw na później.

Żelatynę zalej 75 ml zimnej wody i pozostaw na chwilę (ma napęcznieć). Podgrzej ją w mikrofalówce (ma być gorąca, ale nie może wrzeć). Ostudź, ma być klarowna, płynna i zimna.

Ubij śmietankę z cukrem pudrem.

Wymieszaj ubitą śmietankę z żelatyną oraz posiekaną drobno czekoladą.

Na dno babeczek wykładaj pokrojonego w pół plasterki banana.

Na banana wykładaj bitą śmietanę.

Babeczki "przykryj" z każdej strony pokruszonym ciastem (dociskając ciasto do kremu, by się nie kruszyło).

Babeczki odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto