Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Opublikowano: 08.09.2022 r., 10:09 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Jak upiec muffinki drożdżowe, które są idealne? Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką są miękkie, delikatne i puszyste. Sprawdź ten prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 25 min
159 kcal
Kcal w porcji
58 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (280 g)
  • Drożdże świeże (14 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Cukier (45 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło (100 g)
  • Erytrytol (65 g)
  • Śliwki (125 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką krok po kroku

Rozpocznij od zaczynu: drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem, 6 g cukru oraz 45 g mąki. Drożdże powinny się rozpuścić. Pozostaw wymieszany rozczyn na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Na patelni roztop 50 g masła i ostudź.

W tym czasie wsyp 185 g mąki do miski. Dodaj do niej 39 g cukru, aromat waniliowy, żółtka i wyrośnięty zaczyn.

Wszystko zacznij wyrabiać, dodając jeszcze roztopione masło.

Ciasto wyrabiaj mikserem, aż wszystkie składniki się dobrze połączą (około 5 minut).

Odstaw ciasto na 90 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby urosło.

W międzyczasie pokrój śliwki w kostkę, wsyp 15 g erytrytolu oraz skrobię. Dokładnie wymieszaj.

Z 50 g mąki, 50 g erytrytolu, aromatu waniliowego oraz 50 g zimnego masła zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.

Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego owoce i wymieszaj.

Do blaszki na muffiny wyłóż papilotki.

W każdą papilotkę (15 szt.) nakładaj równą ilość ciasta. Jeżeli będzie trzeba, zwiększ ilość papilotek.

Na końcu, babeczki posyp kruszonką.

Odstaw na jeszcze 30 minut (pod przykryciem).

Nagrzej piekarnik na 190 st. C. z termoobiegiem.

Babeczki wstaw do piekarnika i piecz 25 minut (do suchego patyczka).

Jak oceniasz przepis na muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką

Jak upiec muffinki drożdżowe, które są idealne? Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką są miękkie, delikatne i puszyste. Sprawdź ten prosty przepis. Babeczki są przepyszne, bardzo dobre dla dzieci. Przepis na muffinki drożdżowe jest trochę czasochłonny. Delikatne ciasto drożdżowe, słodziutka kruszonka i lekko kwaśne śliwki — zaręczam że nie pożałujesz, jak zrobisz muffinki drożdżowe. Upiecz je dla dziecka do szkoły albo weź je do pracy. To domowe, pyszne babeczki, które zawsze dobrze się sprawdzą.

Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką skradną Twoje serce. Tak dobrego, pysznego i puchatego ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłeś. Dla dzieci będą wyśmienite. Przepis na muffinki drożdżowe to proste składniki i sposób wykonania. Jak upiec muffinki drożdżowe, by były idealne? Przeczytaj poniżej parę wskazówek. Z tym prostym przepisem powstaną pyszne babeczki z owocami.

Przygotuj składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła do kruszonki). Zaopatrz się także w foremkę do muffinek i papiloty. Jak zrobić muffiny drożdżowe? To prosty przepis, ale wymaga czasu. Wszystko należy zacząć od przygotowania zaczynu oraz roztopienia masła. Masło koniecznie po rozpuszczeniu należy ostudzić, by nie było gorące. Może być lekko ciepłe. Lepiej, by nie było całkowicie zimne. Zaczyn powinien rosnąć około 20 minut. Najszybciej urośnie, jeśli będzie ciepło. Warto przykryć naczynie z zaczynem ściereczką. Gdy zaczyn rośnie, możesz przygotować resztę składników na ciasto. Wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami – dobre wyrobienie ciasta jest podstawą. Ciasto nie będzie odpowiednie do wyrabiania rękami. Najlepiej będzie użyć miksera. Ciasto odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce i przykryj je ściereczką. Śliwki pokrój i wymieszaj z erytrytolem i skrobią. Zrób kruszonkę (użyj tu masła z lodówki). Jak już ciasto wyrośnie, wymieszaj je ze śliwkami i wyłóż ciasto do papilotek (3/4 wysokości). Gdyby trzeba było, użyj więcej papilotek. Posyp kruszonką, odstaw na jeszcze 30 minut (przykryj ściereczką). Upiecz muffinki drożdżowe (sprawdź patyczkiem). Jak upieczesz muffinki drożdżowe, poczekaj, aż ostygną i posyp je cukrem pudrem.

*Jak zrobić muffinki drożdżowe, jeżeli masz drożdże suche? Jest to jak najbardziej możliwe. W przepisie na muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką wykorzystujesz drożdże świeże, ale można użyć drożdży suchych. Wtedy należy dodać 5 g sproszkowanych drożdży. Tutaj nie ma konieczności robienia zaczynu. Można po prostu wymieszać wszystkie składniki ciasta i odstawić je na około 2 godziny.

Alergeny w muffinkach drożdżowych ze śliwkami i kruszonką

Lista alergenów dla muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

W przepisie użyto częściowo erytrytolu i cukru. Dzięki temu babeczki mają trochę mniej kilokalorii. Śliwki są doskonałe, jeśli potrzebujesz zwiększyć w diecie podaż błonnika, witaminy A i K oraz witaminy z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(58g)
Energia (kcal)
275.47
159.77
Białko (g)
6.74
3.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(58g)
Węglowodany (g)
42.83
24.84
Węglowodany przyswajalne (g)
42.43
24.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(58g)
Tłuszcz (g)
12.45
7.22
Tłuszcze nasycone (g)
8.23
4.77
Tłuszcze nienasycone (g)
4.22
2.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(58g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
0.23
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.13
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.63
1.52
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
73.50
42.63
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(58g)
Sód (mg)
11.86
6.88
Potas (mg)
119.30
69.20
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.57
21.79
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
91.54
53.09
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.16
9.95
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.18
1.26
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.76
0.44
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
280 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 280 g
Drożdże świeże
14 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 14 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Erytrytol
65 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.34
Za 65 g
Śliwki
125 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
5 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Koszt składników
48.00