Babeczki kopiec kreta
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Mleko 2% - 1 szklanka, temperatura pokojowa (250 ml)
- Jajko - temperatura pokojowa (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (6 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (500 g)
- Cukier puder - do smaku (10 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (18 g)
- Czekolada mleczna (50 g)
- Banan - 2 sztuki (240 g)
Przepis na babeczki kopiec kreta krok po kroku
Nagrzej piekarnik na 180 st C.
Do formy na muffinki wyłóż papilotki (24 sztuki).
Mąkę przesiej proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao.
Jajka utrzyj z cukrem mikserem, aż masa stanie się puszysta i jasna.
Dodawaj po łyżce mieszanki mąki, cały czas miksując.
Cały czas miksując, dodawaj do masy mleko (stopniowo), a następnie olej (również powoli).
Miksuj chwilę do połączenia składników.
Wyłóż masę do papilotek (około 2/3 wysokości).
Piecz do suchego patyczka (około 15 minut), a następnie lekko ostudź.
Wydrąż w babeczkach środek i zostaw ok. 1 cm brzegów po bokach i na dnie. Wydrążone ciasto pokrusz i odstaw na później.
Żelatynę zalej 75 ml zimnej wody i pozostaw na chwilę (ma napęcznieć). Podgrzej ją w mikrofalówce (ma być gorąca, ale nie może wrzeć). Ostudź, ma być klarowna, płynna i zimna.
Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
Wymieszaj ubitą śmietankę z żelatyną oraz posiekaną drobno czekoladą.
Na dno babeczek wykładaj pokrojonego w pół plasterki banana.
Na banana wykładaj bitą śmietanę.
Babeczki "przykryj" z każdej strony pokruszonym ciastem (dociskając ciasto do kremu, by się nie kruszyło).
Babeczki odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat babeczek kopiec kreta
To są najlepsze babeczki! Babeczki kopiec kreta to mini wersja tradycyjnego, znanego ciasta. Zobacz, jak zrobić babeczki kopiec kreta – są idealne. Co prawda, przepis na babeczki kopiec kreta wymaga poświęcenia czasu, jednak warto. Ten deser jest super dla dzieci, świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach i przyjęciach. Wilgotne ciasto czekoladowe, krem stracciatella z bitej śmietany oraz banany – ten sprawdzony przepis zawiera wszystko, co najlepsze. Przygotuj te babeczki kopiec kreta już dzisiaj.
Kto nie zna ciasta kopiec kreta? Jest to gotowa mieszanka ciasta, które można kupić w sklepie. Babeczki kopiec kreta jest to takie samo ciasto, ale w formie malutkich babeczek. Z tym sprawdzonym przepisem bez problemu przygotujesz je samodzielnie. To zdecydowanie lepsza i zdrowsza alternatywa. Przepis na babeczki kopiec kreta składa się tylko z prostych składników, bez konserwantów i ulepszaczy, które można znaleźć w gotowym produkcie.
Jak zrobić kopiec kreta? Należy przygotować ciasto czekoladowe, które piecze się w formie na muffinki. W tym celu utrzyj jajka i cukier, a następnie stopniowo dodawaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao – powinno być to przesiane razem ze sobą. Kolejna rzecz to stopniowe dodanie mleka, a potem oleju. Gładką masę przelej do foremek wyłożonych papilotkami (mogą być papierowe lub silikonowe). Pamiętaj, by napełniać je w 2/3 wysokości. Gdyby były zapełnione całkowicie, masa wylałaby się poza papilotki. Piecz do suchego patyczka, a następnie ostudź. Nie muszą być całkowicie zimne. Upieczone babeczki trzeba wydrążyć, by włożyć do środka banany oraz krem. Uważaj, by zostawić brzegi oraz dno nienaruszone. Następnie trzeba przygotować krem. W tym celu przygotuj żelatynę. Zalej ją zimną wodą i pozostaw na kilka chwil. Żelatyna napęcznieje - wtedy podgrzej ją w mikrofalówce. Możesz też zrobić to w kąpieli wodnej. Najważniejsze jest to, by żelatyny nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ straci swoje właściwości. Żelatynę ostudź – powinna być całkowicie klarowna, płynna i zimna. Ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem (śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona). Do kremu dodaj żelatynę i zmiksuj do połączenia (chwilkę). Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką. Do babeczek wkładaj pokrojonego banana, wyłóż krem i obtocz wierzch babeczek (z każdej strony) pokruszonym ciastem. Całość trzeba schłodzić, by krem stężał.
Ten oto pyszny deser jest gotowy do podania. Super przekąska na słodko z pewnością zagości nie jeden raz w Twoim domu.
Alergeny w babeczkach kopiec kreta
Lista alergenów dla babeczek kopiec kreta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada mleczna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babeczek kopiec kreta
Babeczki są wysokokaloryczne, ponieważ zawierają dużą ilość tłuszczu. Śmietanka dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (są niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia).
Energia i białka
(24g)
Węglowodany
(24g)
Tłuszcze
(24g)
Składniki mineralne
(24g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.