Babeczki kopiec kreta

Opublikowano: 09.11.2023 r., 13:33 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki kopiec kreta
Babeczki kopiec kreta
To są najlepsze babeczki! Babeczki kopiec kreta to mini wersja tradycyjnego, znanego ciasta. Zobacz, jak zrobić babeczki kopiec kreta – są idealne.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 30 min
79 kcal
Kcal w porcji
24 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 80 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (260 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Olej rzepakowy 1 szklanka (250 ml)
  • Mleko 2% 1 szklanka, temperatura pokojowa (250 ml)
  • Jajko temperatura pokojowa (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (6 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 łyżek (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% schłodzona (500 g)
  • Cukier puder do smaku (10 g)
  • Żelatyna 2 łyżki (18 g)
  • Czekolada mleczna (50 g)
  • Banan 2 sztuki (240 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, papilotki do muffinek, duża miska, sitko, kuchenka mikrofalowa, forma na muffiny

Przepis na babeczki kopiec kreta krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 180 st C.

Do formy na muffinki wyłóż papilotki (24 sztuki).

Mąkę przesiej proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao.

Jajka utrzyj z cukrem mikserem, aż masa stanie się puszysta i jasna.

Dodawaj po łyżce mieszanki mąki, cały czas miksując.

Cały czas miksując, dodawaj do masy mleko (stopniowo), a następnie olej (również powoli).

Miksuj chwilę do połączenia składników.

Wyłóż masę do papilotek (około 2/3 wysokości).

Piecz do suchego patyczka (około 15 minut), a następnie lekko ostudź.

Wydrąż w babeczkach środek i zostaw ok. 1 cm brzegów po bokach i na dnie. Wydrążone ciasto pokrusz i odstaw na później.

Żelatynę zalej 75 ml zimnej wody i pozostaw na chwilę (ma napęcznieć). Podgrzej ją w mikrofalówce (ma być gorąca, ale nie może wrzeć). Ostudź, ma być klarowna, płynna i zimna.

Ubij śmietankę z cukrem pudrem.

Wymieszaj ubitą śmietankę z żelatyną oraz posiekaną drobno czekoladą.

Na dno babeczek wykładaj pokrojonego w pół plasterki banana.

Na banana wykładaj bitą śmietanę.

Babeczki "przykryj" z każdej strony pokruszonym ciastem (dociskając ciasto do kremu, by się nie kruszyło).

Babeczki odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na babeczki kopiec kreta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat babeczek kopiec kreta

To są najlepsze babeczki! Babeczki kopiec kreta to mini wersja tradycyjnego, znanego ciasta. Zobacz, jak zrobić babeczki kopiec kreta – są idealne. Co prawda, przepis na babeczki kopiec kreta wymaga poświęcenia czasu, jednak warto. Ten deser jest super dla dzieci, świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach i przyjęciach. Wilgotne ciasto czekoladowe, krem stracciatella z bitej śmietany oraz banany – ten sprawdzony przepis zawiera wszystko, co najlepsze. Przygotuj te babeczki kopiec kreta już dzisiaj.

Kto nie zna ciasta kopiec kreta? Jest to gotowa mieszanka ciasta, które można kupić w sklepie. Babeczki kopiec kreta jest to takie samo ciasto, ale w formie malutkich babeczek. Z tym sprawdzonym przepisem bez problemu przygotujesz je samodzielnie. To zdecydowanie lepsza i zdrowsza alternatywa. Przepis na babeczki kopiec kreta składa się tylko z prostych składników, bez konserwantów i ulepszaczy, które można znaleźć w gotowym produkcie.

Jak zrobić kopiec kreta? Należy przygotować ciasto czekoladowe, które piecze się w formie na muffinki. W tym celu utrzyj jajka i cukier, a następnie stopniowo dodawaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao – powinno być to przesiane razem ze sobą. Kolejna rzecz to stopniowe dodanie mleka, a potem oleju. Gładką masę przelej do foremek wyłożonych papilotkami (mogą być papierowe lub silikonowe). Pamiętaj, by napełniać je w 2/3 wysokości. Gdyby były zapełnione całkowicie, masa wylałaby się poza papilotki. Piecz do suchego patyczka, a następnie ostudź. Nie muszą być całkowicie zimne. Upieczone babeczki trzeba wydrążyć, by włożyć do środka banany oraz krem. Uważaj, by zostawić brzegi oraz dno nienaruszone. Następnie trzeba przygotować krem. W tym celu przygotuj żelatynę. Zalej ją zimną wodą i pozostaw na kilka chwil. Żelatyna napęcznieje - wtedy podgrzej ją w mikrofalówce. Możesz też zrobić to w kąpieli wodnej. Najważniejsze jest to, by żelatyny nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ straci swoje właściwości. Żelatynę ostudź – powinna być całkowicie klarowna, płynna i zimna. Ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem (śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona). Do kremu dodaj żelatynę i zmiksuj do połączenia (chwilkę). Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką. Do babeczek wkładaj pokrojonego banana, wyłóż krem i obtocz wierzch babeczek (z każdej strony) pokruszonym ciastem. Całość trzeba schłodzić, by krem stężał.

Ten oto pyszny deser jest gotowy do podania. Super przekąska na słodko z pewnością zagości nie jeden raz w Twoim domu.

Alergeny w babeczkach kopiec kreta

Lista alergenów dla babeczek kopiec kreta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babeczek kopiec kreta

na 100g gotowej potrawy

Babeczki są wysokokaloryczne, ponieważ zawierają dużą ilość tłuszczu. Śmietanka dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (są niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(24g)
Energia (kcal)
329.28
79.03
Białko (g)
5.73
1.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(24g)
Węglowodany (g)
27.73
6.66
Węglowodany przyswajalne (g)
26.56
6.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(24g)
Tłuszcz (g)
22.77
5.46
Tłuszcze nasycone (g)
10.06
2.41
Tłuszcze nienasycone (g)
12.71
3.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(24g)
Sód (mg)
36.04
8.65
Potas (mg)
151.98
36.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.68
9.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek kopiec kreta 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek kopiec kreta

Koszt składników
46.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka, temperatura pokojowa
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
temperatura pokojowa
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
6 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 6 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
10 g
do smaku
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Żelatyna
18 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 18 g
Czekolada mleczna
50 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Koszt składników
46.20