Udziec z indyka w rękawie

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony indyk z ziemniakami
Udziec z indyka w rękawie
Udziec z indyka w rękawie to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie. Jest proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle aromatyczne i bardzo zdrowe.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 75 min
398 kcal
Kcal w porcji
211 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udziec z indyka (700 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Miód (10 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, praska do czosnku, rękaw do pieczenia

Przepis na udziec z indyka w rękawie krok po kroku

Do miseczki wlej olej, miód, sok z cytryny i musztardę. Dodaj 1 łyżeczkę papryki, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę soli, dwie szczypty pieprzu i 1/2 łyżeczki kminku. Dodaj orane ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Mięso opłucz i dokładnie wetrzyj w nie mieszankę przypraw. Mięso zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny, ale najlepiej na 3 godziny.

Mięso przełóż do rękawa i włóż do naczynia żaroodpornego.

Całość i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 75 minut.

Jak oceniasz przepis na udziec z indyka w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat udźca z indyka w rękawie

Udziec z indyka w rękawie to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie. Jest proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle aromatyczne i bardzo zdrowe.

Przepis na udziec z indyka w rękawie to doskonały pomysł na pyszny posiłek. Dowiesz się z niego jak upiec indyka w piekarniku, by był delikatny i nieprzesuszony. Udziec z indyka jest wspaniały pomysłem na uroczysty obiad. To dlatego, że jest mięsem niezwykle odżywczym, a przy tym lekkim i pięknie się prezentującym. Jego wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, choć pieczenie jest dość długie. Mięso jest niezwykle delikatne i świetnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także kaszą czy kluskami. By całość była zdrowa i zbilansowana warto dodać do niego również surówkę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić udziec z indyka w rękawie, by był soczysty, a przy tym naprawdę dobry, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Będzie dobrym wyborem na obiad, czy kolację. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. By przygotować najlepszy udziec dobrze jest dość długo marynować mięso, dzięki temu będzie miało wspaniały smak. Mięso potrzebuje co najmniej 3 godziny, by przejść wszystkimi przyprawami. Można jednak spokojnie zostawić je w marynacie na dłużej. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na całą noc. Pieczenie zajmuje jednak sporo czasu, ale nie warto go skracać, gdyż dzięki temu mięso jest naprawdę miękkie i soczyste. Ten przepis pokaże ci jak upiec udziec z indyka, by był naprawdę zachwycający.

Alergeny w udźcu z indyka w rękawie

Lista alergenów dla udźca z indyka w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze udźca z indyka w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka, więc może gościć w diecie często. Warto połączyć ją z dodatkiem świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(211g)
Energia (kcal)
188.93
398.65
Białko (g)
16.90
35.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(211g)
Węglowodany (g)
1.80
3.80
Węglowodany przyswajalne (g)
1.52
3.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(211g)
Tłuszcz (g)
12.98
27.38
Tłuszcze nasycone (g)
3.51
7.40
Tłuszcze nienasycone (g)
9.47
19.98
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.10
14.98
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.37
5.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.93
143.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(211g)
Witamina A (µg (mcg))
21.78
45.95
Witamina B6 (mg)
0.30
0.64
Witamina B12 (µg (mcg))
1.57
3.32
Witamina C (mg)
1.09
2.29
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.87
Witamina E (mg)
1.19
2.52
Retinol (µg (mcg))
21.54
45.45
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.24
0.50
Niacyna (mg)
4.02
8.48
Foliany (µg (mcg))
0.83
1.75
Beta karoten (µg (mcg))
1.91
4.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Sód (mg)
136.74
288.52
Potas (mg)
188.44
397.62
Wapń (mg)
13.57
28.64
Fosfor (mg)
133.48
281.64
Magnez (mg)
20.66
43.60
Żelazo (mg)
1.10
2.33
Cynk (mg)
2.47
5.22
Miedź (mg)
0.07
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka w rękawie 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udźca z indyka w rękawie

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
700 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 700 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
54.00