Przepis na duszony udziec z indyka w sosie własnym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa kurczak złocisty
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, ręcznik papierowy

Udziec z indyka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zdejmij z niego skórę.

Mięso posól, natrzyj czosnkiem, papryką słodką oraz przyprawą do drobiu.

Mięso włóż do miski i odstaw na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie na patelni rozgrzej masło i obsmaż na nim kurczaka z dwóch stron na złoty kolor.

Przesmażone mięso odłóż na talerz.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i przesmaż na tej samej patelni, na której podsmażone były udka.

Mięso dołóż do patelni i całość podlej szklanką wody.

Udka z indyka duś do miękkości — w razie potrzeby dopraw do smaku.

Gotowe udka duszone podawaj z ulubionymi dodatkami.

Duszony udziec z indyka w sosie własnym podany w głębokim naczyniu.
Duszony udziec z indyka w sosie własnym
Koszt przygotowania dania
13.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
289 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
26

Duszony udziec z indyka w sosie własnym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o duszonym udźcu z indyka w sosie własnym

Duszony udziec z indyka w sosie własnym to doskonały pomysł na obiad dla rodziny, który możesz zaserwować podczas niedzielnego spotkania. Duszony indyk świetnie smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie sezonowych warzyw. Przepis na duszony udziec z indyka w sosie własnym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: udka z indyka, czosnek, masło, cebula, sól, pieprz, papryka słodka oraz przyprawa do kurczaka.

Jak zrobić duszony udziec z indyka w sosie własnym? Udziec z indyka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zdejmij z niego skórę. Mięso posól, natrzyj czosnkiem, papryką słodką oraz przyprawą do drobiu. Mięso włóż do miski i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzej masło i obsmaż na nim kurczaka z dwóch stron na złoty kolor. Przesmażone mięso odłóż na talerz. Cebulę obierz, pokrój w piórka i przesmaż na tej samej patelni, na której podsmażone były udka. Mięso dołóż do patelni i całość podlej szklanką wody. Udka z indyka duś do miękkości — w razie potrzeby dopraw do smaku. Gotowe udka duszone podawaj z ulubionymi dodatkami.

Cebula jest źródłem siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Witamina ta jest istotna szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności. Cebula posiada również wiele właściwości, które doceniano w przeszłości — domowym sposobem na leczenie wielu chorób było spożywanie syropu z cebuli, ponieważ posiada on właściwości dezynfekujące i łagodzące.

Podsumowując pyszne mięso z ud indyka w sosie własnym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podać je na ciepło. Mięso z indyka stanowi źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Wartości odżywcze duszonego udźca z indyka w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
165.71 kcal
289.99 kcal
Białko
16.07 g
28.13 g
Fenyloalanina
0.51 mg
0.89 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w duszonym udźcu z indyka w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
1.67 g
2.92 g
Węglowodany przyswajalne
1.42 g
2.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.25 g
0.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
10.76 g
18.82 g
Tłuszcze nasycone
5.64 g
9.87 g
Tłuszcze nienasycone
5.12 g
8.95 g
Tłuszcze jednonasycone
3.36 g
5.89 g
Tłuszcze wielonasycone
1.75 g
3.06 g
Tłuszcze trans
0.06 g
0.11 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
78.88 mg
138.04 mg

Witaminy w przepisie na duszony udziec z indyka w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
65.53 µg (mcg)
114.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
0.53 mg
Witamina B12
1.51 µg (mcg)
2.64 µg (mcg)
Witamina C
1.38 mg
2.42 mg
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina E
0.30 mg
0.52 mg
Retinol
64.67 µg (mcg)
113.17 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.40 mg
Niacyna
3.82 mg
6.68 mg
Foliany
2.74 µg (mcg)
4.79 µg (mcg)
Beta karoten
10.59 µg (mcg)
18.54 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na duszony udziec z indyka w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
69.37 mg
121.39 mg
Potas
190.28 mg
332.98 mg
Wapń
14.09 mg
24.66 mg
Fosfor
126.62 mg
221.58 mg
Magnez
18.36 mg
32.12 mg
Żelazo
0.95 mg
1.66 mg
Cynk
2.35 mg
4.11 mg
Miedź
0.07 mg
0.13 mg
Mangan
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny duszonego udźca z indyka w sosie własnym 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w duszonym udźcu z indyka w sosie własnym

Lista alergenów dla duszonego udźca z indyka w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na duszony udziec z indyka w sosie własnym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa kurczak złocisty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania duszonego udźca z indyka w sosie własnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
600 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
11.14
Za 600 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na duszony udziec z indyka w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób