Udziec z indyka na obiad

udziec z indyka na obiad

Mięso z indyka jest smaczne, niskokaloryczne, bogate w wartości odżywcze i uniwersalne w kuchni. Z indyka wykorzystujemy: piersi, udziec, szyję, skrzydła i podroby. Udziec z indyka dostępny jest z kością lub bez. Jest to mięso o wyrazistym smaku, nieco przypominającym dziczyznę. Udziec z indyka na obiad przygotowujemy w postaci pieczonej lub duszonej w sosie. Pieczony indyk podawany jest w plastrach z ziemniakami i warzywami. Natomiast z duszonego indyka w sosie robimy potrawy a la Strogonow, potrawki lub sztuki mięsa i podajemy do ziemniaków, makaronu lub ryżu.

Udziec z indyka na obiad - przepisy

Udziec z indyka na obiad - najlepsze potrawy z mięsa indyczego

Coraz bardziej popularne stają się przepisy na obiadowe potrawy z indyka. Najlepszy udziec z indyka zrobimy w postaci pieczonej lub duszonej. Smaczny, soczysty udziec jest łatwy w obróbce kulinarnej i ma uniwersalne zastosowanie. Doradzamy co przygotować z udźca z indyka na obiad. Wyjaśniamy jak zrobić pieczonego indyka, tak aby był smaczny i soczysty. Podajemy proste przepisy na udziec z indyka duszony w sosie z różnymi dodatkami.

Udziec z indyka na obiad

Jakie potrawy można przyrządzić z mięsa indyczego

Mięso z indyka jest niskokaloryczne, smaczne, łatwe w obróbce kulinarnej. Głównie robi się z niego potrawy pieczone i duszone. Nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Ważne jest jednak, aby mięsa indyczego nie przesuszyć.

Mięso indyka bardzo rzadko powoduje alergie i ma bardzo wiele składników mineralnych. Zawiera cynk, selen, niacynę oraz witaminy B6 i B12. W hodowli tych ptaków nie stosuje się antybiotyków, zaś indyki muszą mieć dostęp do przestrzeni i świeżego powietrza.

Mięso indyka dzielimy na takie elementy jak:

  • filet, polędwiczki z piersi,
  • udziec,
  • skrzydła,
  • szyja,
  • podroby: żołądki, serca, wątróbki.

Udziec z indyka ma wyrazisty smak, który przypomina nieco dziczyznę. Nadaje się do pieczenia i duszenia. Udziec jest nieco tańszy niż filet i sprzedawany jest z kością lub bez kości. Udziec jest mniej kruchy, bardziej soczysty i niebezpieczeństwo przesuszenia go w trakcie pieczenia jest mniejsze.

Co przygotować z udźca z indyka na obiad

Jakie potrawy na obiad można przyrządzić z mięsa indyczego? Udziec z indyka robimy najczęściej pieczony lub duszony. Z udzca można również robić proste, domowe wędliny na chleb. Wystarczy go upiec i pokroić. Wędlnę z udźca można również przyrządzić w szynkowarze.

Najbardziej popularny jest pieczony indyk. Co przygotować z udźca z indyka w postaci pieczonej? Zazwyczaj kroimy go na plastry i podajemy z ziemniakami i warzywami na drugie danie. Udziec bez kości świetnie nadaje się także do upieczenia z nadzieniem. Pieczony udziec smakuje świetnie podany na ciepło i na zimno.

Więcej możliwości kulinarnych daje nam indyk duszony w sosie. Mięso z udźca, szczególnie bez kości, nie jest na tyle zwarte, że całość da się pokroić na kotlety. Dlatego też mniejsze kawałki można wykorzystać jako danie w rodzaju Strogonow, rodzaj gulaszu lub potrawki z warzywami i przyprawami. Udziec z indyka świetnie nadaje się do dań typu curry.

Proste przepisy jak zrobić potrawy z udźca z indyka

Smaczny, soczysty pieczony indyk - proste przepisy

Udziec z indyka pieczemy ze skórą lub bez. Możemy wyjąć kość, kupić mięso bez kości lub upiec indyka z kością. Najlepsze są proste przepisy, które można przygotować na obiad szybko. Właśnie taki smaczny obiad gwarantuje pieczony indyk, którego można po prostu pokroić na plastry i podać na drugie danie. Cała tajemnica tkwi jednak w tym, aby pieczony indyk wyszedł smaczny i soczysty. Mięso z udźca jest jednak znacznie łatwiejsze do upieczenia niż filet i rzadko zdarza się przesuszenie tego mięsa.

Najlepszy pieczony udziec wyjdzie, jeśli wcześniej zamarynujemy mięso. Skórę warto naciąć w kratkę. Udziec dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej 4 godziny w lodówce. Najlepiej marynować indyka całą noc.

Jak zrobić dobrą marynatę do indyka? Marynatę przygotowujemy z ulubionych przypraw i oliwy z oliwek lub oleju. Typowymi przyprawami do indyka jest sól, pieprz i czosnek. Jednak indyk doskonale komponuje się także z innymi przyprawami. Świetna marynata powstanie z takich składników jak:

  • oliwa z oliwek,
  • musztarda sarepska,
  • miód,
  • czosnek.

Udziec najlepiej upiec pod przykryciem. Pieczemy go w nakryciu żaroodpornym z przykrywką. Jeśli nie mamy przykrywki, dobrze jest przykryć mięso od góry folią aluminiową. Pieczemy najpierw przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Aby skórka się ładnie przyrumieniła zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut.

Innym sposobem upieczenia udźca z indyka, aby był smaczny i soczysty, jest rękaw do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Udziec z indyka bez kości świetnie nadaje się do nadziewanych rolad. Nadziewane rolady z mięsa są pyszne i robią duże wrażenie na gościach. Po włożeniu nadzienia mięso spinamy szpikulcami lub obwiązujemy sznurkiem i pieczemy. Najlepsze nadzienie do udźca z indyka:

  • pieczarki,
  • mięso mielone,
  • ser z orzechami,
  • warzywa,
  • suszone pomidory,
  • szpinak.

Przepisy na najlepszy udziec z indyka duszony w sosie

Udziec z indyka na obiad idealnie sprawdzi się w postaci duszonej w sosie. Możemy wykorzystać przepisy na potrawy curry, strogonow czy też różnego rodzaju gulasze. Doskonale smakuje udziec duszony z warzywami lub w sosie własnym. Duszenie polega na gotowaniu na małym ogniu pod przykryciem. Ta technika kulinarna jest podobna do pieczenia. Udziec z indyka można pokroić na kawałki i stworzyć danie typu curry, rodzaj gulaszu lub indyka z warzywami, który podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Możemy również udusić udziec z indyka w całości. Gotowe mięso kroimy w plastry i podajemy na drugie danie do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Udziec dusimy na małym ogniu do miękkości. W garnku zalewamy wodą do ¼ wysokości. Mięso należy od czasu do czasu przewrócić na drugą stronę. Pilnujemy sosu i w miarę potrzeby dolewamy wody. Na koniec redukujemy sos.

Jak zrobić pyszny udziec duszony w sosie z warzywami

Składniki na 4 porcje:

  • Udziec z indyka 400 g,
  • Marchewka 60 g,
  • Seler korzeniowy 80 g,
  • Cebula 67 g,
  • Oliwa z oliwek 20 ml,
  • Bulion warzywny 167 ml,
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 33 ml,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy.

Do garnka włóż podsmażone na patelni warzywa. Dodaj pokrojone mięso z udźca. Dodaj przyprawy i zalej bulionem. Duś pod przykryciem 1 godzinę. Na koniec odrobinę sosu przelej do szklanki i zmieszaj z jogurtem. Wlej do całości i zagotuj.

Sposobów na przyrządzanie duszonego indyka w sosie jest mnóstwo. Mięso indyka świetnie nadaje się do dań typu curry. Na bazie sosu z duszenia indyka w sosie własnym możemy zrobić idealny sos curry. Wystarczy dodać do sosu podsmażoną cebulę i czosnek, przyprawę curry i jabłka. Całość zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy do miękkości. Następnie całość blendujemy. Do tego sosu wkładamy mięso i jeszcze dusimy kilka minut.

Udziec z indyka jest mięsem smacznym i soczystym. Najlepiej sprawdza się do pieczenia i duszenia. Indyka pieczemy w całości pod przykryciem lub w rękawie. Udziec bez kości świetnie nadaje się do nadziewania. Mięso w całości lub pokrojone smakuje idealnie duszone w sosie własnym lub sosie curry z warzywami.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto