Pierogi ruskie

pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce, ale też na Ukrainie. Wiele ludzi wciąż myśli, że ze względu na nazwę danie to ma wiele wspólnego z Rosją. Tymczasem pierogi ruskie nie są w ogóle tradycją rosyjską – ich nazwa pochodzi bowiem od Polaków, którzy mieszkali na terenach Rusi. Pierogi robi się z mąki, wody i soli, a także twarogowo-ziemniaczanego farszu. Niektórzy do ciasta na pierogi dodają również jajka, jednak przez nie ciasto robi się twardsze. Potrawę powinno się serwować ze smażoną cebulką, skwarkami lub śmietaną.

Pierogi ruskie - polecane przepisy

Pierogi ruskie - pozostałe przepisy

Pierogi ruskie – przepisy na idealne ciasto oraz pyszny farsz

Pierogi ruskie to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych dań w Polsce. Składają się one z mącznego ciasta, w które zawinięty jest farsz twarogowo-ziemniaczany. Jak zrobić domowe pierogi? Jakie są najważniejsze składniki tworzące to danie i który przepis uważany jest za najbardziej sprawdzony? Poczytaj więcej na temat historii pierogów ruskich i poznaj najciekawsze pomysły na przyrządzenie tej smacznej potrawy. Naucz się też robienia pysznego i pożywnego farszu na pierogi, a także ciasta, w którym trzeba umieścić nadzienie.

Przepis na dobre domowe pierogi ruskie – zobacz, jak zrobić pierożki!

Skąd wzięły się pierogi ruskie? Czy to prawda, że danie pochodzi z Rosji?

Wiele osób, słysząc nazwę dania „pierogi ruskie”, od razu kojarzy je sobie z Rosją. Tymczasem nie ma w tej tezie ani odrobiny prawdy. Pierogi ruskie pojawiły się w naszym kraju ok. XIII wieku jako wariacja dania ściągniętego z Dalekiego Wschodu. Do Polski sprowadzono danie przez Ruś Kijowską. Naukowcy odkryli pierwszy przepis na pierogi ruskie w 1682 roku, kiedy to spisano go na papierze w pierwszej polskiej książce kucharskiej „Compendium ferculorum”. Wówczas pierogi miały jednak mięsny farsz, a konkretnie nadzienie z nerek i łoju. Dopiero później pojawiły się słodkie pierogi, które nadziewane były owocami albo dżemem. Słodką wersję pierogów zawijano jednak pierwotnie w ciasto drożdżowe. Czasami danie smażono na tłuszczu, a innym razem pieczono. Pierożki w efekcie finalnym wyglądały więc mniej więcej tak, jak nasze współczesne pączki.

W pierwszym dużym wydanym zbiorze przepisów Wielkiego Księstwa Litewskiego wyczytać można było, że dopiero po pierogach z mięsem i owocami pojawiło się to samo danie w wersji z serem. Z początku ludzie smażyli na maśle pierogi bez farszu, które zrobione były z twarogu, czyli w formie dzisiejszych leniwych. Dopiero po nich pojawiły się pierogi z twarogowym farszem, które zawijało się nie tylko w ciasto, ale też w… kapuściany liść! Pierogi się piekło, a po upieczeniu usuwało się liść, odsłaniając wyrzeźbiony od niego wzór w farszu. Dziś pierogi przyrządza się na bazie mąki, wody i soli, a także twarogowo-ziemniaczanego farszu. Wiele osób chętnie je danie również z mięsem, owocami albo kapustą i grzybami. Niektórzy preferują także jedzenie pierogów ze szpinakiem i fetą.

Warto w tym miejscu raz na zawsze rozwiać pewne wątpliwości, dotyczące nazwy dania. Pierogi ruskie nie pochodzą z Rosji! Tam pierogi te nie są prawie w ogóle znane. Pierogi ruskie nie są więc tradycyjnym kulinarnym przysmakiem pochodzącym od Rosjan, a potrawą kresową, którą po raz pierwszy przyrządzono na Rusi Kijowskiej. Co ciekawe w czasach, gdy do Polski należały tereny dzisiejszej Ukrainy, pierogi z nadzieniem serowo-ziemniaczanym nazywano „polskimi”. „Ruskimi” tak naprawdę stały się dopiero po zakończeniu II wojny światowej. W naszym kraju najpóźniej potrawę tę zaczęto nazywać pierogami ruskimi we Wrocławiu. Tam z początku bowiem wcale nie chciano określać ich „ruskimi” – mówiono więc o nich „pierogi lwowskie”.

Ciasto na pierogi ruskie – sprawdzony przepis, krok po kroku

Zanim zaczniesz przyrządzać pierogi ruskie, warto opanować przepis na dobre ciasto. Powinno się wykorzystać do tego jedynie trzy składniki, zachowując odpowiednie proporcje – mąkę pszenną, olej rzepakowy i sól. Niektórzy dodają do mąki jajko, jednak wówczas ciasto może być twardsze, mniej elastyczne i trudne do wyrobienia oraz rozwałkowania. Przesiej mąkę przez sito, a następnie dodaj do niej sól i zmieszaj. W kolejnym kroku dodaj olej oraz szklankę gorącej wody. Całość możesz zmieszać ze sobą szpatułką, jednak później zaleca się wyrobić ciasto ręcznie. Stolnicę podsyp mąką i przełóż na nią ciasto, a później zagniataj przez około kwadrans. Podziel ciasto na części. Pierwszą należy rozwałkować na niegrube ciasto, natomiast resztę zakryć np. bawełnianą ścierką. Rozwałkowane ciasto wykrawaj przy pomocy szklanki w duże kółka – właśnie do nich trzeba będzie później przygotować nadzienie.

Ciasto na pierogi wyrabiać można również na wiele innych sposobów, jednak powyższy jest jednym z najłatwiejszych. Nawet amator kulinarny powinien znakomicie sobie z nim poradzić. Przepis na ciasto do pierogów ruskich to zaledwie kilka składników, które wystarczy ze sobą w odpowiedni sposób połączyć. Do wyrobienia ciasta na pierogi ruskie najlepiej sprawdzi się mąka tortowa 450 albo poznańska 500. Jeśli ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie dodawaj do niego jajka. Warto też wyrabiać je przez około kwadrans – a na pewno nie mniej niż 10 minut. W przeciwnym razie konsystencja ciasta będzie niejednolita oraz twarda. Pamiętaj również o tym, aby przed wykrajaniem zbyt mocno nie rozwałkować ciasta. Jeśli będzie za cienkie, można je wówczas przypadkowo łatwo przedziurawić. Podczas wypełniania kółek farszem i lepienia ich może wówczas z kolei dojść do przerwania się ciasta. Tego na pewno nie chciałby żaden gospodarz – a już zwłaszcza ten, któremu zależy na czasie.

Sprawdzony przepis na pierogi ruskie – zobacz, jak ugotować domowe pierogi

Przepis na farsz do pierogów ruskich z cebulką, krok po kroku

Dobre nadzienie na pierogi ruskie to jedna z najważniejszych części tego dania, oczywiście poza ciastem. Farsz powinien zostać przygotowany z najwyższej jakości składników, które nie zawierają szkodliwych dla zdrowia konserwantów. Podstawą nadzienia do pierogów są ugotowane ziemniaki, ser twarogowy tłusty (choć może być również półtłusty albo chudy), cebula i olej rzepakowy, a także przyprawy do smaku (pieprz i sól). Ziemniaki trzeba obrać i opłukać, po czym włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować przez pół godziny. Następnie należy odcedzić ziemniaki i rozbić je tłuczkiem. Poczekaj do momentu, aż ostygną. W międzyczasie rozdrobnij ser twarogowy i dodaj do ziemniaków, gdy będą już przestudzone. Pamiętaj, żeby farsz zrobić z cebulą. W tym celu obierz ją i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na rumiano na rozgrzanej olejem patelni. Ziemniaki i ser uzupełnij zeszkloną cebulą, a następnie dopraw farsz pieprzem i solą.

Farsz na pierogi ruskie jest bardzo prosty do przygotowania. Co najważniejsze, składa się zaledwie z kilku składników, więc nie jest to bardzo kosztowny lub wymagający specjalistycznej wiedzy przepis. Większość z produktów możesz mieć już nawet w swojej kuchni, co pozwala na jeszcze większe oszczędności. Robiąc nadzienie do pierogów ruskich, należy pamiętać, że powinno się je tłuc zaraz po ugotowaniu. Oczywiście możesz zrobić farsz bez cebulki, jednak wówczas nie będzie tak samo dobrze smakować. Wiele osób, które jedzą mięso, do nadzienia na ruskie dodaje również wędzony boczek. Mięsko można podsmażyć na patelni z cebulą i dodać do farszu ¾ objętości, natomiast ½ posypać ugotowane już pierogi ruskie. Oczywiście farsz w pierogach ruskich, a raczej jego skład, zależeć będzie od preferencji gotującej go osoby. Wolisz bardziej ziemniaczane nadzienie? W proporcjach na farsz musi być więc zdecydowanie większa ilość kartofli – i odwrotnie, jeśli preferujesz ser twarogowy dominujący w daniu.

Ciekawostki na temat pierogów – czy o tym wiedziałeś?

Wokół pierogów krąży mnóstwo ciekawostek. Jedne z nich są dla niektórych bardzo jasne, z kolei inne mogą naprawdę zaskoczyć. Warto zapoznać się z tymi ciekawostkami, aby poszerzyć swoją wiedzę! Oto kilka najciekawszych informacji o pierogach, jakie udało nam się znaleźć.

  1. Pierogi popularne są w naszym kraju. Jednak nie jest to jedyne państwo, gdzie się je spożywa. Pierożki chętnie jadane są bowiem na Ukrainie, Chinach, Meksyku, Indiach czy Włoszech – mimo że w zupełnie innej wersji niż nasze ruskie.
  2. Do utworzenia ciasta na pierogi możesz użyć mąki pszennej, jednak równie dobrze sprawdzają się zdrowsze rodzaje mąki – kukurydziana, gryczana, ryżowa albo żytnia.
  3. Historycy odkryli, że pierogi pochodzą z Chin. Do Europy przybyły z Dalekiego Wschodu w okolicy XIII wieku.
  4. Aż do XVII wieku nie mówiło się o pierogach w liczbie mnogiej. Do tego czasu danie określano po prostu jako „pieróg”.
  5. Przepis na pierogi do Polski przywiózł ze sobą ponoć duchowny Jacek Odrowąż, który odwiedzał Kijów. Właśnie tam poczęstowano go pierogami, a Odrowąż tak pokochał to danie, że postanowił wziąć recepturę na pierogi do Polski i przyrządzać je w domu oraz karmić nimi biednych ludzi.
  6. Kolejna legenda głosi, iż Jacek Odrowąż, podróżując przez Podkarpackie, bardzo zgłodniał. Nie miał jednak przy sobie zbyt wielu produktów spożywczych – jedynie grzyby, kapustę i mąkę. Połączył więc wszystkie składniki ze sobą, przypadkowo tworząc słynne i uwielbiane przez Polaków pierogi z kapustą i grzybami. Dokładnie te, którymi zajadamy się z rodziną w Wigilię.
  7. Pierogi były bardzo popularne w średniowieczu, ponieważ na Rusi i Lubelszczyźnie krążył przesąd, jakoby biały ser twarogowy w pierogach miał moce odstraszające zło.
  8. Kiedyś pierogi były wyłącznie świątecznym daniem. Dziś często gotuje się je po prostu na tradycyjny rodzinny obiad. Polacy chętnie jedzą zarówno pierogi ruskie, jak i z kapustą i grzybami.
  9. Aby ciasto było delikatne, jędrne i jednolite, nie wolno dodawać jajek do mąki. Bardzo ważna jest też woda z solą do gotowania pierogów, którą powinno się uprzednio skropić kilkoma kropelkami oleju.
  10. W chińskim regionie autonomicznym Xinjiang znajduje się muzeum z najstarszymi pierogami na świecie. Z zupełnie jasnych powodów pierogów jeść nie można, jednak wizyta w takim muzeum sama w sobie będzie ciekawym doświadczeniem – zwłaszcza dla kogoś, kto fascynuje się historią kuchni.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto