Pierogi ruskie ze śmietaną

Opublikowano: 10.04.2021 r., 3:18 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi ruskie ze śmietaną znajdują się na białym talerzyku.
Pierogi ruskie ze śmietaną
Pierogi ruskie ze śmietaną są chętnie zjadane przez dzieci. Przygotowanie tej potrawy zajmuje nieco czasu. Sprawdź, jak zrobić farsz i ciasto na pierogi ze śmietaną!
Przygotowanie 85 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
675 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 4 szklanki (540 g)
  • Ziemniaki ugotowane (550 g)
  • Ser twarogowy tłusty (450 g)
  • Sól 1 łyżeczka (5 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Śmietana 12% 10 łyżek (190 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, duży garnek, stolnica, wałek, czajnik, sitko, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków

Przepis na pierogi ruskie ze śmietaną krok po kroku

Ziemniaki obierz i przepłucz. Włóż do dużego garnka i zalej wodą. Posól i gotuj ok. 30 min. Ugotowane ziemniaki odcedź i potłucz. Odstaw do przestygnięcia.

Cebulę obierz, opłucz, osusz i pokrój w kosteczkę. Patelnię z 1 łyżką oleju dobrze rozgrzej i dodaj tam cebulkę. Przesmażaj ją tak długo, aż się przyrumieni, a następnie dodaj ją do ziemniaków.

Rozdrobnij twaróg i dodaj go do reszty. Całość przypraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.

Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z 1 łyżeczką soli. Zrób dołek i wlej tam 300 ml gorącej (przegotowanej) wody oraz dodaj 1 łyżkę olej. Połącz składniki i wyrabiaj ciasto ok. 15 min.

Gotowe ciasto podziel na 3 lub 4 części. Jeden kawałek zostaw na stolnicy, a resztę odłóż na bok i przykryj bawełnianą ściereczką. Ciasto dobrze rozwałkuj. Kółka wycinaj za pomocą szklanki o cienkich brzegach.

Nakładaj na kółka po czubatej łyżeczce farszu i dobrze zalepiaj.

Do garnka wlej wodę i dodaj sól oraz 1 łyżkę oleju. Gdy woda będzie wrzeć, wrzuć do niej pierogi i po chwili nieco zmniejsz moc kuchenki. Po wypłynięciu pierogów gotuj je jeszcze ok. 1,5 min, a potem wybierz łyżką cedzakową i połóż na talerzu.

Gotowe pierogi polej śmietaną.

Jak oceniasz przepis na pierogi ruskie ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat pierogów ruskich ze śmietaną

Pierogi ruskie ze śmietaną bardzo często lądują na naszych stołach (np. w czasie świąt lub rodzinnego spotkania), ponieważ ta potrawa jest bardzo uniwersalna i smakuje wielu osobom. Te pierogi są szczególnie uwielbiane przez dzieci, ale chętnie sięgają po nie także dorośli.

Przygotowanie farszu na pierogi ruskie nie jest trudne, ale trzeba liczyć się z tym, że jego zrobienie jest czasochłonne. Jeżeli masz roztłuczone ziemniaki, które zostały z obiadu, to śmiało możesz je wykorzystać do nadzienia i tym samym oszczędzić nieco czasu.

Ciasto na pierogi ze śmietaną należy długo zagniatać. Powinno być miękkie i elastyczne, bez żadnych grudek. Aby uzyskać takie ciasto, trzeba poświęcić co najmniej 10 min, a najlepiej nawet 15 min na jego kształtowanie. Warto wiedzieć, że jeśli do ciasta doda się jajko, to będzie twardsze, dlatego lepiej z niego zrezygnować. Ciasto bez jajka będzie się nie tylko lepiej wyrabiało, ale też dużo łatwiej będzie je rozwałkowywać.

Odpowiednia śmietana do pierogów ruskich to zarówna ta 12% i 18%. Możesz wybrać tą, którą bardziej ci odpowiada albo którą masz akurat otwartą w lodówce. Do pierogów ruskich bardzo często dodawana jest przysmażona cebulka lub boczek. Możesz też pokusić się na zrobienie domowych skwarek.

Zazwyczaj mało kto decyduje się na pierogi ruskie z cukrem. Jeżeli ktoś chce zjeść pierogi na słodko, to wybiera inne nadzienie. Może to być sam twaróg, ale mogą to być też owoce (np. truskawki, jagody). Można je wtedy polać śmietaną i obsypać cukrem. Na słodko dobrze smakują leniwe pierogi z przyrumienioną na patelni bułką tartą z dodatkiem cukru trzcinowego.

Pozostałe pierogi możesz zamrozić. Istnieją na to różne patenty. Można je ugotować lub zostawić surowe. Te pierwsze trzeba dobrze odsączyć i poczekać aż ostygną, a następnie natrzeć olejem. Później można już je przełożyć do pojemników i zamrozić. Surowe pierogi wystarczy ułożyć na deseczce, obsypać mąką i włożyć do zamrażalnika. Gdy zamarzną, można je popakować do woreczków lub pojemników.

Alergeny w pierogach ruskich ze śmietaną

Lista alergenów dla pierogów ruskich ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze pierogów ruskich ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
187.54
675.14
Białko (g)
7.96
28.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
29.33
105.58
Węglowodany przyswajalne (g)
28.65
103.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
2.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
4.30
15.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.43
8.76
Tłuszcze nienasycone (g)
1.87
6.72
Cholesterol (mg)
7.91
28.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.43
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
1.13
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.53
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.34
8.42
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.07
169.46
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
272.17
979.80
Potas (mg)
208.63
751.08
Wapń (mg)
46.77
168.36
Fosfor (mg)
57.67
207.60
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.36
69.69
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.72
6.18
Cynk (mg)
0.46
1.64
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.42
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ruskich ze śmietaną 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów ruskich ze śmietaną

Koszt składników
26.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
540 g
4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 540 g
Ziemniaki ugotowane
550 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.20
Za 550 g
Ser twarogowy tłusty
450 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.30
Za 450 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Śmietana 12%
190 g
10 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 190 g
Koszt składników
26.20