Pierogi z mąki ryżowej

Opublikowano: 02.02.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi ryżowe na talerzu
Pierogi z mąki ryżowej
Pierogi z mąki ryżowej to doskonała propozycja na pyszne bezglutenowe pierogi. Można je podać na święta lub jako codzienny obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pierogi.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
447 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka ryżowa - 2 szklanki (400 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (400 g)
  • Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (500 g)
  • Ser twarogowy tłusty (300 g)
  • Cebula - 5 średnich sztuk (350 g)
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pierogi z mąki ryżowej krok po kroku

W misce umieść mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodaj sól i wlej 250 ml wody, zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw na 20 minut.

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.

Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj twaróg i rozdrobnij.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj ją do ziemniaków z twarogiem.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty składników, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła.

Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu.

Zlep brzegi ciasta.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Partiami gotuj pierogi, aż wypłyną na wierzch, potrwa to około 5 minut.

Jak oceniasz przepis na pierogi z mąki ryżowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat pierogów z mąki ryżowej

Pierogi z mąki ryżowej to bardzo dobry pomysł na smaczne danie niezawierające glutenu. Pyszne pierogi są doskonałą alternatywą dla tradycyjnej potrawy. Przepis na pierogi z mąki ryżowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, twaróg tłusty, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić pierogi z mąki ryżowej? W misce umieść mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodaj sól i wlej wodę, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj twaróg i rozdrobnij. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj ją do ziemniaków z twarogiem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty składników, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła. Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu. Zlep brzegi ciasta. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami gotuj pierogi, aż wypłyną na wierzch, potrwa to około 5 minut.

Ziemniaki to bardzo popularne warzywo znane na całym świecie. Ziemniaki można wykorzystać jako dodatek do dań wytrawnych oraz przygotowywanych na słodko. Ziemniaki są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Ziemniaki zawierają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, który zapobiega powstawaniu zaparć oraz wspomaga pracę naszych jelit. Ziemniaki mają bardzo wysoki indeks sytości, dlatego świetnie nadają się jako składnik diety redukcyjnej. Twaróg jest świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Do dań najlepiej sprawdzi się tłusty twaróg, który nadaje konsystencji oraz smaku potrawom.

Podsumowując prosty przepis na bezglutenowe ciasto, jest bardzo szybki do zrobienia. Ciasto na pierogi z mąki ryżowej jest równie plastyczne i wytrzymałe co tradycyjne pszenne ciasto. Pierogi są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można je podać z dodatkiem śmietany kwaśnej lub podsmażonej cebuli z boczkiem.

Alergeny w pierogach z mąki ryżowej

Lista alergenów dla pierogów z mąki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze pierogów z mąki ryżowej

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z mąki ryżowej to danie nie zawierajcie glutenu, może być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. Pierogi są bardzo dobry źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają średnią ilość kalorii i mają dość wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
223.79
447.58
Białko (g)
4.90
9.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
37.91
75.82
Węglowodany przyswajalne (g)
35.48
70.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
4.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.85
11.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.68
9.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.27
6.53
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
2.83
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.60
5.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
6.07
12.14
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.65
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.63
17.26
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.47
2.93
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.57
29.14
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
73.25
146.49
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
66.00
132.00
Potas (mg)
359.96
719.92
Wapń (mg)
37.59
75.18
Fosfor (mg)
70.57
141.14
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.16
54.33
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.30
Cynk (mg)
0.37
0.75
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mąki ryżowej 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z mąki ryżowej

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
400 g
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Cebula
350 g
5 średnich sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
33.00