Przepis na pierogi z mąki ryżowej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

W misce umieść mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodaj sól i wlej 250 ml wody, zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw na 20 minut.

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.

Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj twaróg i rozdrobnij.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj ją do ziemniaków z twarogiem.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty składników, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła.

Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu.

Zlep brzegi ciasta.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Partiami gotuj pierogi, aż wypłyną na wierzch, potrwa to około 5 minut.

Pierogi z mąki ryżowej podane na białym talerzu.
Pierogi z mąki ryżowej
Koszt przygotowania dania
14.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
447 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
81

Pierogi z mąki ryżowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z mąki ryżowej

Pierogi z mąki ryżowej to bardzo dobry pomysł na smaczne danie niezawierające glutenu. Pyszne pierogi są doskonałą alternatywą dla tradycyjnej potrawy. Przepis na pierogi z mąki ryżowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, twaróg tłusty, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić pierogi z mąki ryżowej? W misce umieść mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodaj sól i wlej wodę, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj twaróg i rozdrobnij. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj ją do ziemniaków z twarogiem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty składników, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła. Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu. Zlep brzegi ciasta. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami gotuj pierogi, aż wypłyną na wierzch, potrwa to około 5 minut.

Ziemniaki to bardzo popularne warzywo znane na całym świecie. Ziemniaki można wykorzystać jako dodatek do dań wytrawnych oraz przygotowywanych na słodko. Ziemniaki są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Ziemniaki zawierają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, który zapobiega powstawaniu zaparć oraz wspomaga pracę naszych jelit. Ziemniaki mają bardzo wysoki indeks sytości, dlatego świetnie nadają się jako składnik diety redukcyjnej. Twaróg jest świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Do dań najlepiej sprawdzi się tłusty twaróg, który nadaje konsystencji oraz smaku potrawom.

Podsumowując prosty przepis na bezglutenowe ciasto, jest bardzo szybki do zrobienia. Ciasto na pierogi z mąki ryżowej jest równie plastyczne i wytrzymałe co tradycyjne pszenne ciasto. Pierogi są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można je podać z dodatkiem śmietany kwaśnej lub podsmażonej cebuli z boczkiem.

Wartości odżywcze pierogów z mąki ryżowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
223.79 kcal
447.58 kcal
Białko
4.90 g
9.79 g

Węglowodany w pierogach z mąki ryżowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
37.91 g
75.82 g
Węglowodany przyswajalne
35.48 g
70.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.43 g
4.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.85 g
11.70 g
Tłuszcze nasycone
1.17 g
2.34 g
Tłuszcze nienasycone
4.68 g
9.36 g
Tłuszcze jednonasycone
3.27 g
6.53 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.41 g
2.83 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Cholesterol
2.60 mg
5.19 mg

Witaminy w przepisie na pierogi z mąki ryżowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
6.07 µg (mcg)
12.14 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.33 mg
0.65 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.63 mg
17.26 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.47 mg
2.93 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.57 µg (mcg)
29.14 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
73.25 µg (mcg)
146.49 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z mąki ryżowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
66.00 mg
132.00 mg
Potas
359.96 mg
719.92 mg
Wapń
37.59 mg
75.18 mg
Fosfor
70.57 mg
141.14 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
27.16 mg
54.33 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
1.30 mg
Cynk
0.37 mg
0.75 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mąki ryżowej 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z mąki ryżowej

Lista alergenów dla pierogów z mąki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Cena przygotowania pierogów z mąki ryżowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
400 g
2 szklanki
7.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
400 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Cebula
350 g
5 średnich sztuk
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z mąki ryżowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób