Przepis na pierogi ruskie z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, wałek, szklanka, thermomix, kopystka (thermomix)

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w wodzie, by były dość miękkie.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż ładnie się zarumieni.

Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 20 ml oleju, wbij jajko i wlej 250 g ciepłej wody.

Ciasto wyrabiaj przez 1 minutę / Interwał.

Ciasto wyciągnij na blat oprószony mąką i cienko rozwałkuj. Wytnij krążki z pomocą szklanki.

Naczynie Thermomixa umyj i osusz. Następnie wsyp kaszę mannę i dodaj rozdrobnione ziemniaki. Całość wymieszaj przez 4 sekundy / obroty 4.

Teraz dodaj pokruszony twaróg, podsmażoną cebulę i dopraw do smaku solą i pieprzem. W pokrywie Thermomixa umieść kopystkę i z jej pomocą wymieszaj farsz przez 30 sekund / obroty 3,5.

Na przygotowane z ciasta krążki wykładaj farsz i zlepiaj brzegi. Żeby lepiej się skleiły, możesz delikatnie zmoczyć jeden brzeg.

W szerokim garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzucaj pierogi i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.

Podawaj z dodatkiem np. prażonej cebulki.

Pierogi ruskie Thermomix przed ugotowaniem na drewnianej desce
Pierogi ruskie Thermomix
Koszt przygotowania dania
12.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Pierogi ruskie Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach ruskich z Thermomixa

Pierogi ruskie Thermomix to pyszne danie, które każdy doskonale zna. Jeszcze lepiej smakują przygotowane w domowym zaciszu razem z bliskimi.

Przepis na pierogi ruskie to danie, które każdy z nas chociaż raz w życiu spróbował. To jedne z bardziej popularnych pierogów w kuchni polskiej. Równie popularne są w krajach słowiańskich. Chociaż nazwa wskazuje na ich pochodzenie z Rosji, to rak naprawdę wywodzą się one z terenów obecnej Ukrainy i Polski. Uważane są więc za danie kuchni polskiej, jak i ukraińskiej.

Jeśli chcecie wykonać przepis na pierogi ruskie z Thermomixa, to potrzebne są oczywiście składniki na farsz i na ciasto. Farsz na pierogi wykonany jest z ugotowanych ziemniaków z serem twarogowym. Dodatkowego smaku farszowi nadaje cebula i solidna porcja soli i pieprzu. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajka, oleju i ciepłej wody.

Na samym początku wstaw ziemniaki do gotowania. Warto wybrać ziemniaki mączyste z dużą ilością skrobi. Gdy ziemniaki się gotują pokrój cebulkę w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. W tym czasie wykonaj również ciasto na pierogi. Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj olej, wbij jajko i wlej 250 g ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj przez minutę. Po tym czasie wyciągnij ciasto na blat i chwilę powyrabiaj dłonią i cienko rozwałkuj. Z pomocą szklanki powycinaj kółka. Ciasto przykryj ściereczką, by się nie zeschło podczas przygotowywania farszu.

Naczynie Thermomixa umyj i osusz. Umieść w nim ziemniaki i kaszę mannę i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj twaróg, cebulkę i dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj z pomocą kopystki. Teraz wystarczy farsz umieścić na kółkach z ciasta. Zlep brzegi formując piękne pierogi i gotuj we wrzątku. Gotowe pierogi podawaj z dodatkiem podsmażonej cebulki.

Jeśli wiecie już jak zrobić pierogi ruskie w Thermomixie, to koniecznie wypróbujcie ten smaczny pomysł na obiad. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i w kilka chwil na Waszym stole zagoszczą niebiańsko dobre pierogi.

Wartości odżywcze pierogów ruskich z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
184.55 kcal
387.56 kcal
Białko
8.26 g
17.34 g

Węglowodany w pierogach ruskich z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
30.09 g
63.20 g
Węglowodany przyswajalne
29.28 g
61.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
1.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
3.49 g
7.33 g
Tłuszcze nasycone
1.62 g
3.40 g
Tłuszcze nienasycone
1.87 g
3.93 g
Tłuszcze jednonasycone
1.34 g
2.82 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.53 g
1.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
15.08 mg
31.68 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi ruskie z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.15 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.44 mg
5.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
52.31 µg (mcg)
109.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi ruskie z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
162.30 mg
340.83 mg
Potas
200.34 mg
420.72 mg
Wapń
32.34 mg
67.92 mg
Fosfor
101.03 mg
212.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.17 mg
44.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.82 mg
3.81 mg
Cynk
0.57 mg
1.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ruskich z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach ruskich z Thermomixa

Lista alergenów dla pierogów ruskich z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierogów ruskich z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
25 g
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 25 g
Ziemniaki ugotowane
600 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
10 ml do smażenia cebuli, reszta do ciasta
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 550
560 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 560 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na pierogi ruskie z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.2% osób