Przepis na farsz na pierogi ruskie z cebulą krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia mała, miska, maszynka do mielenia

Ugotowane ziemniaki zmiel lub ubij tłuczkiem. Pozostaw do ostygnięcia.

Dodaj pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym na patelni, aż ładnie się zrumieni.

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa.

Cebulę i twaróg dodaj do ziemniaków.

Całość dokładnie wymieszaj.

Farsz jest gotowy do użycia.

Farsz na pierogi ruskie z cebulą użyty w pierogach ułożonych na białym talerzu
Farsz na pierogi ruskie z cebulą
Koszt przygotowania dania
8.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1119 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Farsz na pierogi ruskie z cebulą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o farszu na pierogi ruskie z cebulą

Farsz na pierogi ruskie z cebulą to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz wykonać to tradycyjne danie. Pyszna masa z ziemniaków, twarogu i cebuli to smaczne połączenie, które na pewno Wam zasmakuje.

Pierogi ruskie są niezwykle popularne w Polsce i wśród naszych wschodnich sąsiadów. W Ukrainie uznawane są za danie polskie i ukraińskiej. Farsz przygotowuje się z masy twarogowo-ziemniaczanej doprawionej solą, pieprzem i podsmażoną cebulką. Koniecznie poznajcie ten dobry przepis.

Do przygotowania farszu używamy ugotowanych, zmielonych ziemniaków. Warto gotowane ziemniaki zmielić (lub rozgnieść praską), gdy będą jeszcze ciepłe. Zimne ziemniaki stają się twardsze, co może utrudnić ich rozdrobnienie. Następnie zmiel twaróg. Najlepszy będzie taki w kostce. Gotowe masy twarogowe są zbyt rzadkie, przez co farsz może się rozpadać. Teraz wystarczy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Całość wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ten prosty przepis na farsz na pierogi ruskie z cebulą to pyszny wsad do najlepszego polskiego dania na obiad.

Ciasto na pierogi wykonuje się z mąki, ciepłej wody i soli. Ciasto należy zagniatać, aż zrobi się gładkie. Następnie rozwałkuj je na grubość 2 mm i wycinaj kółka z użyciem szklanki. Na środek wykładaj farsz i zlepiaj brzegi, tworząc falbankę. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody i gotuj około 3-4 minuty od wypłynięcia.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić farsz na pierogi ruskie z cebulą. Sami widzicie, że do ich przygotowania potrzebne będą ogólnodostępne składniki. Tak przygotowane pierogi będą jeszcze lepsze, gdy podasz je z kwaśną śmietaną lub okrasą z cebuli, lub boczku. Po ugotowaniu można je dodatkowo obsmażyć na oleju, co nada im dodatkowo chrupkości.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis i podzielcie się swoimi wrażeniami. Jestem przekonana, że Wam przypadnie do gustu i zostanie w Waszej kuchni na dłużej.

Wartości odżywcze farszu na pierogi ruskie z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Energia (kalorie)
101.76 kcal
1119.35 kcal
Białko
4.20 g
46.24 g
Fenyloalanina
0.20 mg
2.18 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w farszu na pierogi ruskie z cebulą

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Węglowodany
12.41 g
136.47 g
Węglowodany przyswajalne
11.09 g
121.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.32 g
14.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Tłuszcz
4.04 g
44.46 g
Tłuszcze nasycone
2.85 g
31.31 g
Tłuszcze nienasycone
1.19 g
13.14 g
Tłuszcze jednonasycone
1.03 g
11.30 g
Tłuszcze wielonasycone
0.17 g
1.84 g
Cholesterol
13.06 mg
143.61 mg

Witaminy w przepisie na farsz na pierogi ruskie z cebulą

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Witamina A
33.61 µg (mcg)
369.72 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
1.99 mg
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
1.32 µg (mcg)
Witamina C
7.73 mg
85.05 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
1.15 mg
Retinol
32.89 µg (mcg)
361.78 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.78 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.67 mg
Niacyna
0.72 mg
7.94 mg
Foliany
12.36 µg (mcg)
135.97 µg (mcg)
Beta karoten
9.85 µg (mcg)
108.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na farsz na pierogi ruskie z cebulą

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Sód
199.59 mg
2195.52 mg
Potas
238.29 mg
2621.16 mg
Wapń
30.81 mg
338.86 mg
Fosfor
71.33 mg
784.67 mg
Magnez
14.72 mg
161.94 mg
Żelazo
0.21 mg
2.33 mg
Cynk
0.29 mg
3.19 mg
Miedź
0.11 mg
1.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na pierogi ruskie z cebulą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu na pierogi ruskie z cebulą

Lista alergenów dla farszu na pierogi ruskie z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło klarowane

Cena przygotowania farszu na pierogi ruskie z cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
300 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Cebula
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Ziemniaki ugotowane
500 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na farsz na pierogi ruskie z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób