Przepis na sos do pierogów ruskich krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, mięta świeża
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera

Liście mięty umieść w naczyniu blendera. Dodaj oliwę, ząbki czosnek i całość zmiksuj.

Dodaj jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny i ponownie zmiksuj.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gotowym sosem polej pierogi.

Sos do pierogów ruskich w białej miseczce
Sos do pierogów ruskich
Koszt przygotowania dania
4.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
50

Sos do pierogów ruskich - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do pierogów ruskich

Sos do pierogów ruskich to szybkie rozwiązanie, jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak pierogów. Ten prosty przepis na sos do pierogów ruskich będzie świetnym dodatkiem także do mięs z grilla czy sałatek. Na początku rozdrobnij liście mięty z dodatkiem oliwy i ząbków czosnku w blenderze. Następnie dodaj jogurt, sok z cytryny, odrobinę cukru i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić sos do pierogów ruskich. Sami widzicie, że to niezwykle prosty przepis, a z niego powstaje pyszny pomysł na sos. Tak wykonany łatwy, smaczny sos to świetny pomysł nie tylko do pierogów.

Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Jogurt grecki powstaje z odtłuszczonego mleka. Tradycyjnie w Grecji przygotowywano go z mleka owczego, z czasem zaczęto używać mleka krowiego. Jest gęstszy niż standardowy jogurt naturalny i popularny jest głównie w krajach śródziemnomorskich. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej np. do sosów. Ten jogurt to bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego i wapnia. Zawiera również witaminy z grupy B.

Mięta jest powszechnie znanym ziołem. Wykorzystywana jest w kosmetyce czy w produktach spożywczych. Ma duże znaczenie dla zdrowia szczególnie w przypadku podrażnień układu pokarmowego. Bardzo popularna jest herbata z suszonych liści mięty, która działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Stąd popularna herbatka miętowa na ból brzucha. Mięta to dobry i zdrowy wybór dla osób, które lubią pić herbatki ziołowe.

Wartości odżywcze sosu do pierogów ruskich

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w sosie do pierogów ruskich

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany przyswajalne
4.60 g
11.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcze nasycone
0.72 g
1.80 g
Tłuszcze nienasycone
3.26 g
8.16 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do pierogów ruskich 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do pierogów ruskich

Lista alergenów dla sosu do pierogów ruskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na sos do pierogów ruskich nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sosu do pierogów ruskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
180 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mięta
50 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jak oceniasz przepis na sos do pierogów ruskich
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób