Przepis na pierogi ruskie z miętą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mięta świeża
To będzie niezbędne
garnek, wałek, praska do ziemniaków, szklanka

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie w mące i wlej olej, dodaj szczyptę soli. Wlej pół szklanki wrzącej wody i wymieszaj widelcem. Następnie wlej zimną wodę i zacznij ugniatać.

Ciasto powinno być elastyczne.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Twaróg pokrusz i dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.

Liście mięty posiekaj drobno i dodaj do masy twarogowo-ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Część mięty zostaw do dekoracji.

Ciasto rozwałkuj. Z pomocą szklanki wytnij kółka.

Na środek kółek z ciasta wykładaj farsz i zlepiaj brzegi.

W garnku zagotuj wodę. Delikatnie posól. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

Pierogi ruskie z miętą na talerzu
Pierogi ruskie z miętą
Koszt przygotowania dania
9.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
339 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Pierogi ruskie z miętą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach ruskich z miętą

Przepis na pierogi ruskie to danie, które każdy z nas chociaż raz w życiu spróbował. To jedne z bardziej popularnych rodzajów pierogów w kuchni polskiej. Równie popularne są w krajach słowiańskich. Chociaż nazwa wskazuje na ich pochodzenie z Rosji, to tak naprawdę wywodzą się one z terenów obecnej Ukrainy i Polski. Uważane są więc za danie kuchni polskiej, jak i ukraińskiej.

Nasz przepis na pierogi ruskie z miętą to całkiem nowe i ciekawe rozwiązanie na urozmaicenie tradycyjnego dania. Choć farsz z miętą pieprzową brzmi nieco ekstrawagancko, to nadają one całemu daniu nutę świeżości. Tym bardziej że farsz przygotowuje się z twarogu i ziemniaków, bez dodatku cebuli.

Na samym początku należy ugotować ziemniaki. Następnie przeciska się je przez praskę i do nich dodaje pokruszony twaróg. Całość należy doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodaje się posiekane drobno liście mięty. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny farsz do pierogów ruskich. Ciasto przygotowuje się z mąki, oleju i wody. Zagniecione ciasto powinno być elastyczne. Następnie należy je rozwałkować i wyciąć z niego okręgi. Na środek każdego kółeczka wyłóżcie farsz i zlepcie brzegi, tworząc falbankę. Gotowe pierogi gotujcie w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. By były szczególnie dobre, można podać je z dodatkiem okrasy z cebulki.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić pierogi ruskie z miętą. Sami widzicie, że takie pyszne pierogi to świetny pomysł na smaczne i szybkie danie.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się Państwu ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Wartości odżywcze pierogów ruskich z miętą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
169.74 kcal
339.48 kcal
Białko
9.49 g
18.98 g
Fenyloalanina
0.30 mg
0.61 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach ruskich z miętą

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
25.04 g
50.08 g
Węglowodany przyswajalne
24.48 g
48.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
1.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.51 g
7.02 g
Tłuszcze nasycone
2.15 g
4.30 g
Tłuszcze nienasycone
1.36 g
2.72 g
Tłuszcze jednonasycone
1.02 g
2.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
0.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
8.25 mg
16.50 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi ruskie z miętą

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.07 mg
4.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.96 µg (mcg)
91.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi ruskie z miętą

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
212.22 mg
424.45 mg
Potas
180.06 mg
360.12 mg
Wapń
48.66 mg
97.32 mg
Fosfor
119.87 mg
239.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.06 mg
38.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.56 mg
3.12 mg
Cynk
0.55 mg
1.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.23 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ruskich z miętą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach ruskich z miętą

Lista alergenów dla pierogów ruskich z miętą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty

Cena przygotowania pierogów ruskich z miętą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Ziemniaki ugotowane
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Mięta
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na pierogi ruskie z miętą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób