Pierogi ruskie z miętą

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z miętą na talerzu
Pierogi ruskie z miętą
Pierogi ruskie z miętą to ciekawa i smaczna odpowiedź na tradycyjne, wszystkim dobrze znane danie. Tak przygotowane pierogi z dodatkiem świeżych liści mięty na pewno pozytywnie Was zaskoczą.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 10 min
339 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Ziemniaki ugotowane (250 g)
  • Mięta (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
garnek, wałek, praska do ziemniaków, szklanka

Przepis na pierogi ruskie z miętą krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie w mące i wlej olej, dodaj szczyptę soli. Wlej pół szklanki wrzącej wody i wymieszaj widelcem. Następnie wlej zimną wodę i zacznij ugniatać.

Ciasto powinno być elastyczne.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Twaróg pokrusz i dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.

Liście mięty posiekaj drobno i dodaj do masy twarogowo-ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Część mięty zostaw do dekoracji.

Ciasto rozwałkuj. Z pomocą szklanki wytnij kółka.

Na środek kółek z ciasta wykładaj farsz i zlepiaj brzegi.

W garnku zagotuj wodę. Delikatnie posól. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

Jak oceniasz przepis na pierogi ruskie z miętą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat pierogów ruskich z miętą

Przepis na pierogi ruskie to danie, które każdy z nas chociaż raz w życiu spróbował. To jedne z bardziej popularnych rodzajów pierogów w kuchni polskiej. Równie popularne są w krajach słowiańskich. Chociaż nazwa wskazuje na ich pochodzenie z Rosji, to tak naprawdę wywodzą się one z terenów obecnej Ukrainy i Polski. Uważane są więc za danie kuchni polskiej, jak i ukraińskiej.

Nasz przepis na pierogi ruskie z miętą to całkiem nowe i ciekawe rozwiązanie na urozmaicenie tradycyjnego dania. Choć farsz z miętą pieprzową brzmi nieco ekstrawagancko, to nadają one całemu daniu nutę świeżości. Tym bardziej że farsz przygotowuje się z twarogu i ziemniaków, bez dodatku cebuli.

Na samym początku należy ugotować ziemniaki. Następnie przeciska się je przez praskę i do nich dodaje pokruszony twaróg. Całość należy doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodaje się posiekane drobno liście mięty. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny farsz do pierogów ruskich. Ciasto przygotowuje się z mąki, oleju i wody. Zagniecione ciasto powinno być elastyczne. Następnie należy je rozwałkować i wyciąć z niego okręgi. Na środek każdego kółeczka wyłóżcie farsz i zlepcie brzegi, tworząc falbankę. Gotowe pierogi gotujcie w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. By były szczególnie dobre, można podać je z dodatkiem okrasy z cebulki.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić pierogi ruskie z miętą. Sami widzicie, że takie pyszne pierogi to świetny pomysł na smaczne i szybkie danie.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się Państwu ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Alergeny w pierogach ruskich z miętą

Lista alergenów dla pierogów ruskich z miętą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty

Wartości odżywcze pierogów ruskich z miętą

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
169.74
339.48
Białko (g)
9.49
18.98
Fenyloalanina (mg)
0.30
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.04
50.08
Węglowodany przyswajalne (g)
24.48
48.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.51
7.02
Tłuszcze nasycone (g)
2.15
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
1.36
2.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
2.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.25
16.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.07
4.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.96
91.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
212.22
424.45
Potas (mg)
180.06
360.12
Wapń (mg)
48.66
97.32
Fosfor (mg)
119.87
239.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.06
38.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
3.12
Cynk (mg)
0.55
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.23
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ruskich z miętą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów ruskich z miętą

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Ziemniaki ugotowane
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Mięta
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
24.00