Przepis na pierogi z mąki kukurydzianej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, miska

Masło rozpuść w rondelku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki i posiekaną kapustę.

Duś do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Mąkę wsyp do miski, dodaj odrobinę ciepłej wody i zmiksuj.

Wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Wyrób ciasto i ugnieć w kulę.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij koła za pomocą szklanki.

Włóż farsz na środek każdego wyciętego kółka i zawiń boki.

Pierogi gotuj we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia.

pierogi z mąki kukurydzianej
Pierogi z mąki kukurydzianej
Koszt przygotowania dania
12.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
43 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Pierogi z mąki kukurydzianej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z mąki kukurydzianej

Pierogi z mąki kukurydzianej to idealna alternatywa dla wszystkich osób eliminujących gluten ze swojej diety. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pierogi z mąki kukurydzianej z kapustą i grzybami.

Kwestia farszu tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Pierogi bezglutenowe mogą być na słodko lub w wersji wytrawnej.

Zatem jak zrobić pierogi z mąki kukurydzianej?

Do ich przygotowania będziesz potrzebować mąkę kukurydzianą, która jest naturalnie bezglutenowa, idealnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę.

Zamiast mąki kukurydzianej możesz użyć innej naturalnie bezglutenowej.

Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu ale ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.

Oprócz tego, będą nam potrzebne jeszcze jajka, odrobina ciepłej wody, mąka ziemniaczana i składniki na farsz.

Połowę mąki wsyp do miski i wlej ciepłą wodę. Połącz składniki za pomocą miksera. Następnie, wbij jajka, wsyp resztę mąki i dodaj odrobinę soli. Wyrób ciasto tak, aby miało jednolitą, delikatną strukturę. W razie potrzeby dodaj więcej ciepłej wody.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej delikatnie mąką i wytnij koła za pomocą szklanki.

Na każde koło połóż przygotowany wcześniej farsz i połącz brzegi ciasta, aby nie kleiło się one do palców, namocz je delikatnie wodą. Tak przygotowane pierogi ugotuj, zaczynając od wrzącej wody.

Pierogi przygotujesz tak naprawdę w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre.

Przepis na ciasto jest uniwersalny, dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne w wersji bezglutenowej.

Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne pierogi dla całej Twojej rodziny.

Wartości odżywcze pierogów z mąki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
144.13 kcal
43.24 kcal
Białko
3.92 g
1.18 g

Węglowodany w pierogach z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
28.03 g
8.41 g
Węglowodany przyswajalne
25.44 g
7.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.58 g
0.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
2.13 g
0.64 g
Tłuszcze nasycone
0.93 g
0.28 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.71 g
0.21 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.49 g
0.15 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.22 g
0.07 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
25.26 mg
7.58 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A
17.75 µg (mcg)
5.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina C
5.23 mg
1.57 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E
0.10 mg
0.03 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Retinol
17.33 µg (mcg)
5.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.07 mg
Niacyna
2.78 mg
0.84 mg
Foliany
59.57 µg (mcg)
17.87 µg (mcg)
Beta karoten
4.06 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
196.95 mg
59.08 mg
Potas
226.96 mg
68.09 mg
Wapń
16.11 mg
4.83 mg
Fosfor
74.99 mg
22.50 mg
Magnez
18.05 mg
5.42 mg
Żelazo
1.96 mg
0.59 mg
Cynk
0.48 mg
0.14 mg
Miedź
0.13 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mąki kukurydzianej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z mąki kukurydzianej

Lista alergenów dla pierogów z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pierogów z mąki kukurydzianej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
500 g
2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
1/4 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na pierogi z mąki kukurydzianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób