Ciągutki

Opublikowano: 22.08.2023 r., 14:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne polskie słodycze ciągutki
Ciągutki
Krówki ciągutki to zdecydowanie smak dzieciństwa. Na pewno znasz te dobre cukierki, więc dlaczego nie spróbować wykonać ich samodzielnie?
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 35 min
108 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (530 g)
  • Cukier (50 g)
  • Masło (60 g)
  • Kakao 16% (proszek) (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, kakao
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, forma silikonowa

Przepis na ciągutki krok po kroku

Na głęboką patelnię wsyp cukier. Dodaj do niego mleko skondensowane.

Dodaj masło i podgrzewaj całość przez 10 minut, aż pojawią się pierwsze "bąbelki".

Zmniejsz moc i dalej podgrzewaj, stale mieszając.

Gdy masa zgęstnieje (po ok. 15 minutach), przelej ją do silikonowej formy.

Masę w formie włóż do lodówki i pozostaw na minimum 30 minut.

Następnie wyciągnij stężałą masę z formy i pokrój na dowolne kształty.

Jak oceniasz przepis na ciągutki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat ciągutek

Krówki ciągutki to zdecydowanie smak dzieciństwa. Te pyszne cukierki po raz pierwszy powstały około 100 lat temu i od tego momentu zachwycają niezmiennie swoim smakiem. Domowe ciągutki to idealny pomysł na słodką przekąskę, ale również prezent od serca dla najbliższych.

Przepis na ciągutki jest niezwykle prosty, choć wymaga nieco cierpliwości. Potrzebne składniki to mleko skondensowane, cukier i masło. Na samym początku na głęboką patelnię wsyp cukier. Dodaj do niego mleko skondensowane. Dodaj masło i podgrzewaj całość przez 10 minut, aż pojawią się pierwsze "bąbelki". Zmniejsz moc i dalej podgrzewaj, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje (po ok. 15 minutach), przelej ją do silikonowej formy. Masę w formie włóż do lodówki i pozostaw na minimum 30 minut. Następnie wyciągnij stężałą masę z formy i pokrój na dowolne kształty.

Jeśli wiesz już jak zrobić ciągutki to zdradzę Ci również pomysł na to jak zapakować je na prezent. Najbardziej efektownym będzie owinięcie każdego cukierka w papier śniadaniowy lub taki do pieczenia. Jeśli używasz większej ilości papieru, możesz złożyć krawędzie w kopertę. Przy mniejszej ilości papieru proponuje owinąć każdą krówkę dodatkowo wstążeczką lub sznurkiem jutowym. Na pewno taki prezent wykonany w domu zostanie doceniony nie tylko przez fanów tych cukierków.

Tak jak wspomniałam wcześniej, historia krówek sięga stu lat wstecz. Wtedy to po raz pierwszy opatentował je Feliks Pomorski, który wywodził się z Wielkopolski. Przepis na te najlepsze cukierki poznał pracując, jako pomocnik cukiernika. Od tego momentu poznał je prawie każdy. Nawet w ciężkim okresie międzywojennym były bardzo znanym przysmakiem. Według niektórych opinii nawet po wojnie tak bardzo smakowały one urzędnikom partyjnym, że nie wyrazili oni zgody na odgórne ustalenie ich ceny przez państwo.

Pomimo biegu lat skład krówek jest niezmienny: mleko, masło i cukier. Tylko tyle wystarczy, by cukierki na pewno się udały. Te tradycyjne cukierki swoją nazwę zawdzięczają głównie temu, że od początku na ich opakowaniu był rysunek krowy.

Na pewno znasz te dobre cukierki, więc dlaczego nie spróbować wykonać ich samodzielnie?

Alergeny w ciągutkach

Lista alergenów dla ciągutek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło

Wartości odżywcze ciągutek

na 100g gotowej potrawy

Domowe słodycze to dobry pomysł na urozmaicenie zdrowej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
362.08
108.62
Białko (g)
6.73
2.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
52.88
15.86
Węglowodany przyswajalne (g)
52.59
15.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
14.82
4.45
Tłuszcze nasycone (g)
10.05
3.02
Tłuszcze nienasycone (g)
4.77
1.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.21
1.26
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.94
14.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
124.43
37.33
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.11
Witamina C (mg)
2.14
0.64
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.05
Witamina E (mg)
0.35
0.10
Retinol (µg (mcg))
122.40
36.72
Tiamina (mg)
0.08
0.02
Ryboflawina (mg)
0.35
0.11
Niacyna (mg)
0.19
0.06
Foliany (µg (mcg))
9.57
2.87
Beta karoten (µg (mcg))
26.20
7.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
105.62
31.69
Potas (mg)
319.05
95.72
Wapń (mg)
236.67
71.00
Fosfor (mg)
215.81
64.74
Magnez (mg)
25.42
7.63
Żelazo (mg)
0.27
0.08
Cynk (mg)
0.83
0.25
Miedź (mg)
0.05
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny ciągutek 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciągutek

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko skondensowane (zagęszczone)
530 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 530 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Kakao 16% (proszek)
5 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 g
Koszt składników
20.00