Makaron soba - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Produkty zbożowe
Wartości odżywcze makaronu soba - tabela
Energia i białka
Makaron soba | |
---|---|
na 100 g | |
Białko | 5.06 g |
Fenyloalanina | 0.22 mg |
Węglowodany w makaronie soba
Makaron soba | |
---|---|
na 100 g | |
Węglowodany | 21.40 g |
Węglowodany przyswajalne | 21.40 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | b/d |
Sacharoza (cukier) | b/d |
Glukoza | b/d |
Fruktoza | b/d |
Skrobia | b/d |
Laktoza | b/d |
Tłuszcze
Makaron soba | |
---|---|
na 100 g | |
Tłuszcz | 0.10 g |
Tłuszcze nasycone | 0.04 g |
Tłuszcze nienasycone | 0.06 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.03 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.03 g |
Tłuszcze trans | b/d |
Cholesterol | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na makaron soba
Makaron soba | |
---|---|
na 100 g | |
Witamina A | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.04 mg |
Witamina B12 | 0.00 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg |
Witamina D | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | b/d |
Retinol | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.09 mg |
Ryboflawina | 0.03 mg |
Niacyna | 0.51 mg |
Foliany | 7.00 µg (mcg) |
Beta karoten | b/d |
Składniki mineralne w przepisie na makaron soba
Makaron soba | |
---|---|
na 100 g | |
Sód | 60.00 mg |
Potas | 35.00 mg |
Wapń | 4.00 mg |
Fosfor | 25.00 mg |
Magnez | 9.00 mg |
Żelazo | 0.48 mg |
Cynk | 0.12 mg |
Miedź | 0.01 mg |
Mangan | 0.37 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168907/nutrients
Alergie w makaronie soba
- Makaron soba - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z makaronem soba
Przepisy z makaronem soba
-
Yakisoba
Mięso mielone, makaron soba, marchewka, cebula i kapusta pekińska – to ekipa, która w parę chwil zmieni Twoją kuchnię w japoński street food! Yakisoba to szybkie i sycące danie, w którym chrupiące warzywa i soczyste mięso łączą się z aromatycznym olejem sezamowym, tworząc smakowitą harmonię.
10 + 15 min łatwy 4 560 kcal -
Soba
Makaron soba, tofu wzbogacone wapniem i olej sezamowy to podstawowe składniki naszej azjatyckiej uczty. Dodajemy jeszcze chrupiącą zieloną paprykę i orzechy arachidowe, które nadadzą daniu wyjątkowego, orzechowego posmaku. Ta kombinacja to strzał w dziesiątkę, jeśli masz ochotę na coś pełnego smaku i pożywnego.
15 + 20 min łatwy 4 680 kcal