Makaron orkiszowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie orkiszowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron orkiszowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
makaron orkiszowy 40 29
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronu orkiszowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak makaron orkiszowy indeks glikemiczny wynosi 40, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z makaronem orkiszowym
Makaron ryżowy, Mąka orkiszowa, Chleb orkiszowy, Makarony, Makaron sojowy, Makaron pełnoziarnisty razowy, Makaron durum, Makaron z ciecierzycy, Makaron gryczany, Makaron z soczewicy, Makaron kukurydziany, Makaron z zielonego groszku, Kasza orkiszowa, Płatki orkiszowe, Makaron soba

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla makaronu orkiszowego

makaron orkiszowy
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 40
(niski)

Przepisy z makaronem orkiszowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto