Chleb orkiszowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie orkiszowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb orkiszowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
chleb orkiszowy 62 25
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego chleba orkiszowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak chleb orkiszowy indeks glikemiczny wynosi 62, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z chlebem orkiszowym
Chleb, Chleb razowy, Chleb żytni, Chleb graham, Chleb tostowy, Chleb pszenny, Kajzerka, Bagietka, Makaron orkiszowy, Ciabatta, Kasza orkiszowa, Płatki orkiszowe, Pumpernikiel

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla chleba orkiszowego

chleb orkiszowy
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 62
(średni)

Przepisy z chlebem orkiszowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto