Chleb orkiszowy - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
chleb orkiszowy | 62 | 25 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego chleba orkiszowego
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak chleb orkiszowy indeks glikemiczny wynosi 62, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
Chleb,
Chleb razowy,
Chleb żytni,
Chleb graham,
Chleb tostowy,
Chleb pszenny,
Kajzerka,
Bagietka,
Makaron orkiszowy,
Ciabatta,
Kasza orkiszowa,
Płatki orkiszowe,
Pumpernikiel
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze chleba orkiszowego?
Tabela informacyjna dla chleba orkiszowego
chleb orkiszowy | |
Kategoria produktu | Produkty zbożowe |
Alergie* | Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny |
62 (średni) |
Przepisy z chlebem orkiszowym
1