Przepis na tosty z pieczarkami krok po kroku

Składniki
  • chleb orkiszowy 70 g
  • Pieczarki 60 g
  • Ser gouda 35 g
  • Masło 20 g
  • Oliwa z oliwek 5 ml
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia

Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z solą i pieprzem do smaku.

Kromki chleba posmaruj cienko masłem z obu stron.

Połóż kromki na suchej patelni i podpiecz.

Gdy pieczywo się zarumieni przełóż je na drugą stronę, a na następnie połóż ser.

Na jedną kromkę połóż pieczarki i przykryj drugą.

Smaż z dwóch stron, aż pieczywo będzie złote.

Tost z pieczarkami, przekrojony na pół, na biało-szarym talerzu. W tle znajdują się świeże pieczarki.
tosty z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
3.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
666 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
88

Tosty z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tostach z pieczarkami

Tostem nazywamy kromkę pieczywa (zazwyczaj pszennego), która została podpieczona w tosterze; jest to rodzaj grzanki. Idealnie nadają się na śniadanie, lunch lub kolację.

Chleb tostowy, który jest wykorzystywany do zrobienia tostów, nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych, dlatego nie poleca się spożywania go w nadmiernych ilościach. Osoby dbające o dietę mogą użyć w zastępstwie pieczywa żytniego razowego, które powstaje z pełnego ziarna i jest przede wszystkim bogatszy w błonnik oraz posiada niższy indeks glikemiczny. Pieczarki natomiast to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Są niskokaloryczne, ponieważ w 90% składają się z wody. Zawierają witaminy z grupy B, ale znajdziemy w nich również witaminę C, witaminę D, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przykładowo witaminy z grupy B są jednymi z najważniejszych w organizmie. Odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego, układu naczyniowego, serca, mięśni oraz za wygląd skóry. Do tostów warto również dodać ser żółty, który ma wysoką zawartość białka (18 g na 100 g produktu), ale także witaminy: A, B, D, E, K. Domowe tosty z grzybami mogą jeść zarówno dorośli, jak i dzieci, jednak należy pamiętać, aby nie jeść ich zbyt często, ze względu na ich wysoką kaloryczność. Do ich przygotowania wystarczy skorzystanie z domowego piekarnika lub w innym przypadku – z opiekacza do kanapek, który jest do nabycia w każdym sklepie RTV/AGD lub online. Jego działanie nie jest skomplikowane, jednak przed zakupem należy zwrócić uwagę na kilka elementów jego budowy: obudowę, która powinna być wykonana z odpornego na wysokie temperatury surowca, a także powinien posiadać termoizolacyjną rączkę, aby się nie poparzyć. Ważne są również w tym przypadku typ powłoki opiekacza oraz moc. Warto w tym temacie zwrócić się do specjalisty, który pomoże nam w wyborze najlepszego dla nas sprzętu.

Tosty z pieczarkami sprawdzą się perfekcyjnie na śniadanie bądź jako przekąska. Dowiedz się, jak zrobić tosty z pieczarkami, a już zawsze będziesz mieć pomysł na pyszne i szybkie danie. Przepis na tosty z pieczarkami możesz modyfikować, usuwając bądź dodając różne składniki. Wszystko zależy od preferencji. Najlepsze są z serem i pieczarkami.

Wartości odżywcze tostów z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (190g)
Energia (kalorie)
350.74 kcal
666.40 kcal
Białko
9.62 g
18.27 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w tostach z pieczarkami

Na 100g
Na porcję (190g)
Węglowodany
42.32 g
80.40 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
39.53 g
75.11 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (190g)
Tłuszcz
17.24 g
32.76 g
Tłuszcze nasycone
10.67 g
20.27 g

Składniki mineralne w przepisie na tosty z pieczarkami

Na 100g
Na porcję (190g)
Sód
335.24 mg
636.95 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów z pieczarkami 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tostach z pieczarkami

Lista alergenów dla tostów z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chleb orkiszowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Masło

Cena przygotowania tostów z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
chleb orkiszowy
70 g
6.50
Za 370,0 g
Liczba opakowań 1
1.23
Za 70 g
Pieczarki
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Ser gouda
35 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.98
Za 35 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Liczba porcji:
Razem
40.70
Łączny koszt
3.21
Jak oceniasz przepis na tosty z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób