Zadziwiające pierogi - zobacz, jak zachwycić wszystkich fajnymi pierogami

Pięknie przysmażone pierogi ułożone na talerzu i posypane ziołami, a także 5 przepisów na pyszne pierogi
Zamiast ciągle robić pierogi ruskie i z mięsem, postaw na coś zupełnie innego, fot. Nico
ikona podziel się
Opublikowano: 10.03.2024 r., 9:00 | Autor: Paulina Lipińska
Pierogi ruskie, z mięsem a może z kapustą i grzybami… Nuda? A co powiesz na takie, których jeszcze nie jadłaś/eś? Pragniesz odmiany – chcesz spróbować czegoś innego? Poznaj najfajniejsze przepisy na pierogi, jakich jeszcze nie próbowałaś/eś. Naprawdę zdziwisz się, jak zobaczysz jakie cuda można przygotować.

Jadłaś/eś je?

Pierogi z zielonymi brzegami są absolutnie wyjątkowe. Począwszy od świetnego farszu, aż po wygląd. Te pierogi charakteryzują się zielonymi brzegami. Jeśli je już próbowałaś/eś to należysz pewnie do grona niewielu osób.

Pierogi wyglądają super, nie są nudne. Dodatkowo ten farsz - szpinak, boczek i ser feta - no bomba. Musisz je zrobić!

A wykonanie zobaczysz na dołączonym do przepisu filmie.

Pierogi z zielonymi brzegami

Wyjątkowe pierogi z zielonymi brzegami i wyśmienitym wnętrzem: ze szpinakiem, serem, boczkiem i suszonymi pomidorami – brzmi kusząco, prawda?
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
327 g
Pierogi z zielonymi brzegami

Lista składników do przygotowania pierogów z zielonymi brzegami

  • Mąka pszenna typ 500 200 g
  • Szpinak 150 g
  • Boczek wędzony bez kości 90 g
  • Suszone pomidory 25 g
  • Olej rzepakowy 15 ml
  • Ser mozzarella light 125 g
  • Ser Feta 50 g

Przygotowanie pierogów z zielonymi brzegami krok po kroku

Pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na kilka chwil do zmięknięcia.

Boczek bardzo drobno pokrój (w kostkę). Zarumień na patelni wraz z jednym, posiekanym ząbkiem czosnku.

Dodaj odcedzone z wody suszone pomidory pokrojone w małą kosteczkę.

Smaż chwilę i dodaj pokrojony w paski świeży szpinak (użyj 125 g).

Całość podsmaż do zmięknięcia liści. Ostudź.

Pokrój sery w drobną kostkę i wymieszaj z farszem.

Pozostałe 25 g szpinaku zblenduj blenderem jak najdrobniej.

Zacznij gotować wodę do gotowania pierogów na minimalnym ogniu. Dodaj łyżkę oleju, opcjonalnie posól.

Zrób dwa ciasta. Jasne: na stolnicę wsyp 110 g mąki, dodaj 5 g oleju oraz 65 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto pierogowe aż będzie elastyczne i owiń w ściereczkę.

Zielone ciasto: na stolnicę wsyp 90 g mąki, dodaj zblendowany szpinak, 10 g oleju oraz 35 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto jak wyżej na elastyczną masę.

Na stolnicę wsyp troszkę mąki i rozwałkuj zielone ciasto na kształt prostokąta (szerokość około 7 cm, długość około 12 cm, grubość około 0,5 cm).

Z jasnego ciasta zrób wałek, który będzie miał taką samą długość jak ciasto szpinakowe.

Ciasto szpinakowe zwilż lekko wodą (dłonie zmocz w wodzie i całe ciasto lekko nasmaruj wodą).

Na cieście szpinakowym ułóż wałek z ciasta jasnego i owiń ciastem szpinakowym ciasto jasne.

Zacznij wałkować ciasto dłoniami — ma powstać wałek. Ciasto zielone ma się dobrze połączyć z ciastem jasnym. Przy okazji wydłużaj wałek, powinien mieć około 4-5 cm średnicy. Ciasto jest dobre, gdy widzisz, że na łączeniach ciasto się dobrze zespoliło.

Wałek pokrój tak jak kopytka — poduszeczka powinna mieć około 3 cm długości.

Całą stolnicę obsyp mąką — to ważne, by nie kłaść pierogów na nieobsypanej stolnicy, ponieważ się przyklei.

Zacznij lepić pierogi. Każdą poduszeczkę zacznij rozpłaszczać. Ciasto jasne ma być w środku, zielone zaś na brzegach. Finalnie ma powstać okrąg jak na zwykłe pierogi.

Nadziewaj okrągłe płaty farszem i zlepiaj brzegi.

Włóż pierogi do gotującej się wody, lekko zamieszaj i gotuj 1-2 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową.

Najlepiej jeść, gdy są gorące.

Ale meksyk - skusisz się?

Kuchnia meksykańska jest dla ciebie najlepsza? Zrób te pierogi meksykańskie! Są to pierogi drożdżowe nadziewane farszem na bazie fasoli, papryki, mięsa mielonego i pomidorów. Całość stanowi doskonały obiad albo świetną przekąskę na imprezę.

U niektórych fasola może powodować bóle brzucha i wzdęcia. Jest to jednak przepis bogaty w białko - zarówno zwierzęce, jak i roślinne.

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie to wspaniała alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Są równie smaczne, a przy tym bardziej sycące i aromatyczne. To prawdziwy kulinarny hit.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
251 g
Pierogi meksykańskie podane na desce z sosami.

Lista składników do przygotowania pierogów meksykańskich

  • Mąka pszenna typ 500 300 g (2 szklanki)
  • Jajko 1 szt.
  • drożdże świeże 20 g
  • Mleko 2% 125 ml (pół szklanki)
  • Masło 25 g
  • Mięso mielone z kurczaka 250 g
  • Fasola czerwona 200 g (pół puszki)
  • Papryka czerwona 230 g (1 szt)
  • Cebula 100 g (1 szt)
  • Pomidor 170 g (1 szt)
  • Koncentrat pomidorowy 10 g (1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek 30 ml (2 łyżki)

Przygotowanie pierogów meksykańskich krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso przez 7 minut. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smaż przez 5 minut. Przypraw solą, pieprzem, kuminem i papryką ostrą.

Czerwoną fasolę odcedź z zalewy i dodaj do mięsnego farszu. Połącz również z pokrojonym w kostkę i obranym ze skóry pomidorem. Do całości wrzuć koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Smaż wszystko 15 minut, aż do miękkości.

Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodaj 1 łyżkę mąki, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

W rondelku rozpuść masło z odrobiną soli.

Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj zaczyn i masło. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób rękami.

Ciasto rozwałkuj dokładnie i wykrój z niego krążki za pomocą szklanki. Każdy krążek rozciągnij nieco w dłoni i złóż na pół. Do środka włóż łyżeczkę farszu i sklej końce.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią gotowe pierożki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Z rybką?

Kochasz łososia? Mamy dla ciebie coś specjalnego. Pierogi z łososiem są pyszne, w sam raz na piątek. Takie pierogi są nadziane rybą, serkiem śmietankowym i serem feta. Na prawdę dobrze smakują i wszystko świetnie do siebie pasuje.

Łosoś to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rybę możesz użyć między innymi do takich pierogów. Nie pożałujesz. Pycha!

Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem są niezwykle delikatne, wytrawne i kremowe, a do tego bardzo zdrowe. Pierożki nadziane są serem feta, koperkiem i oczywiście surowym łososiem.
W skrócie
Czas przygotowania
35 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
330 g
Pierogi z łososiem podane w miseczce z serkiem ziołowym z boku. Pierogi są posypane posiekanym koperkiem, świeżo mielonym pieprzem i polane roztopionym masłem

Lista składników do przygotowania pierogów z łososiem

  • Mąka pszenna typ 550 300 g
  • Olej rzepakowy 40 ml (4 łyżki)
  • Łosoś filet 400 g
  • Ser Feta 50 g
  • Koperek ogrodowy świeży 15 g (0,5 garści kopru)
  • serek śmietankowy 100 g

Przygotowanie pierogów z łososiem krok po kroku

W misce wymieszaj pół łyżeczki soli, mąkę i olej. Następnie do ciasta stopniowo dolewaj około 150 ml wody (w razie potrzeby dodaj więcej), zagniatając ciasto ręką. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite. Ciasto dodaj do miski i odstaw przykrytą ściereczką miskę z ciastem na 10 minut.

Zmiel łososia lub rozdrobnij w malakserze lub drobno posiekaj.

Posiekaj koperek.

Dokładnie wymieszaj ze sobą ser feta i serek śmietankowy.

Do serów dodaj łososia, koperek, 0,25 łyżeczki pieprzu i wymieszaj wszystkie składniki.

Podziel ciasto na 4 części. Na blacie rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość około 2 mm.

Szklanką wytnij kółka i ułóż na środku każdego łyżeczkę farszu. Zlep brzegi ciasta i ułóż na desce tak, aby pierogi się nie stykały, by uniknąć zlepienia się ze sobą.

Powtórz to samo z kolejnymi częściami ciasta.

W dużym garnku zagotuj wodę. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około 1 minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i wrzuć kolejne pierogi.

Pierogi z łososiem najlepiej smakują bezpośrednio po ugotowaniu.

Włoskie klimaty?

Pierogi włoskie to smaczna odmiana. Ich farsz to ricotta, szpinak i cebula. Potrawa jest w pełni wegetariańska. Nada się dla każdego, kto nie je mięsa. Takie pierogi są smaczne, a do tego zdrowe.

Pierogi włoskie możesz podać kiedy tylko chcesz. Są dobre na obiad z rodziną albo też na imprezę. Każda osoba, która ogranicza mięso będzie zadowolona po zjedzeniu tych pyszności.

Kebabika?

Pierogi kebabowe - z czym one są? Z kurczakiem, papryką, parmezanem, cebulą i pomidorami. Pierogi kebabowe mają oczywiście przyprawę do gyrosa. Dodatkowo, są one przygotowane na cieście drożdżowym i pieczone w piekarniku.

Takie pierogi to idealna przekąska na imprezę. Jeśli je zrobisz na przykład na urodziny albo spotkanie ze najomymi, zejdą one w mgnienia oku. Idealne!

Pierogi kebabowe

Pierogi drożdżowe z gyrosem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do barszczu czerwonego lub jako samodzielna przekąska do pracy lub w podróż. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
9
Wielkość
jednej porcji
200 g
Pieczone pierogi kebabowe podane na białym talerzu.

Lista składników do przygotowania pierogów kebabowych

  • Mąka pszenna typ 750 500 g
  • drożdże świeże 25 g
  • Żółtko jajka 2 szt.
  • Białko jajka 1 szt.
  • Mleko 2% 250 ml
  • Cebula 50 g (1 mała sztuka)
  • Piersi kurczaka bez skóry 500 g
  • Koncentrat pomidorowy 50 g
  • Ser parmezan 150 g
  • Papryka czerwona 200 g (1 średnia sztuka)
  • Masło 30 g

Przygotowanie pierogów kebabowych krok po kroku

Połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru oraz odrobiną mąki. Po wymieszaniu powinno powstać Tobie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Tak przygotowane ciasto pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Po tym czasie dodaj resztę mąki, masło roztopione w pozostałym mleku, żółtka jaja oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie zagnieć, aby uzyskać jednolite ciasto.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę, którą podsmaż z cebulką na patelni.

Mięso z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę, którą dopraw przyprawą kebab-gyros. Tak przygotowane mięso podsmaż na rozgrzanej patelni.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Cebulę, paprykę, mięso oraz ser umieść w jednej misce, dodaj do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Następnie składniki wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego krążki o średnicy około 7-8cm. Na każde kółko nałóż farsz i zlep ciasto jak pierogi.

Przygotowane pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdego pieroga posmaruj białkiem jaja.

Pierożki na blaszce wstaw do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika i piecz je około 20 minut.

Upieczone pierożki wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto