Rybę na obiad kojarzysz tylko z paluszkami rybnymi? Sprawdź 5 pomysłów na jej smaczniejsze przygotowanie!
W naszej diecie ryby powinny pojawiać się przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jednak często kojarzymy rybny obiad z czasochłonnym przygotowaniem i kiepskim smakiem. Pozwól, że odczarujemy to wrażenie i podzielimy się z tobą naszymi najpyszniejszymi przepisami na rybkę na obiad!
Z tego artykułu dowiesz się:
Miruna - pokochasz jej delikatny smak
Miruna to jedna z bardziej lubianych ryb, a to ze względu na swój delikatny smak, który świetnie komponuje się z sokiem z cytryny, pieprzem i masłem. Tak przygotowana ryba pasuje do pieczonych warzyw i domowych frytek z piekarnika. Popularny angielski fish and chips w zdrowszej wersji? Jak najbardziej!
Zupa rybna dla smakoszy
Ryba nie musi być tylko w formie smażonego na patelni fileta w panierce. Świetnie nadaje się również do przygotowania pysznych i aromatycznych zup. Przekonaj się sam, że zupa rybna z dorsza w stylu tajskim zabierze cię w prawdziwą kulinarną podróż do krajów azjatyckich!
Stek nie tylko z wołowiny
Stek kojarzysz tylko z wołowiną? Pozwól, że wyprowadzę cię z błędu. Koniecznie musisz wypróbować naszego steka z łososia, który jest niezwykle smaczny i znacznie zdrowszy niż taki pochodzący od parzystokopytnego zwierzęcia.
Spaghetti z tuńczykiem
Ryba odnajduje się również świetnie w towarzystwie makaronu. Możesz przekonać się o tym sam, przygotowując pyszny makaron z tuńczykiem. Jego wykonanie zajmuje tylko chwilę, a połączenie kwaskowatego koncentratu z łagodnym tuńczykiem i penne to prawdziwa petarda.
Delikatny brzuszek? Delikatna rybka
Jeśli szukasz dania rybnego w najbardziej lekkostrawnym wydaniu, to najlepszy w tym miejscu będzie pstrąg gotowany na parze. Taka ryba ma delikatny smak, mniej kilokalorii i więcej ważnych dla zdrowia wartości odżywczych. Zdecydowanie polecam ją przyrządzić.