Przepis na pierogi włoskie krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 500 g
  • Oliwa z oliwek 55 ml 50 ml do ciasta i 5 ml do farszu
  • serek ricotta 400 g
  • Cebula 315 g 3 sztuki
  • Szpinak 400 g
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, szklanka

Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.

Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.

Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Szpinak lekko rozdrobnij i podsmaż z cebulą.

Do ricotty dodaj szpinak z cebulą oraz 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczkę czosnku. Wymieszaj farsz.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj.

Z ciasta wykrój kółka szklanką. Nałóż na nie nadzienie i sklej brzegi ciasta.

Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 C, przez około 20 minut.

Pierogi włoskie z sosem pomidorowym na błękitnym talerzu. W tle znajduje się czerwony, cekinowy materiał.
Pierogi włoskie
Koszt przygotowania dania
27.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
311 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
88

Pierogi włoskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach włoskich

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki o nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz, pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Powyżej znajdziesz przepis na łatwe, domowe pierogi włoskie, które są łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z niego pyszne i bardzo dobre na obiad. Potrzebne składniki do farszu to ser ricotta, szpinak i cebulka oraz przyprawy. Ciasto na pierogi włoskie jest proste i takie samo jak to na zwykłe, polskie pierogi. Dzięki takiemu połączeniu pierogi włoskie z sosem warzywnym lub sałatką są świetnym pomysłem na bogaty w białko posiłek. Ten sprawdzony przepis na pierogi włoskie przygotujesz bez żadnego problemu. Dokładne wskazówki jak zrobić pierogi włoskie znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze pierogów włoskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (167g)
Energia (kalorie)
186.78 kcal
311.92 kcal
Białko
6.98 g
11.66 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach włoskich

Na 100g
Na porcję (167g)
Węglowodany
26.17 g
43.70 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
25.32 g
42.29 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (167g)
Tłuszcz
6.34 g
10.59 g
Tłuszcze nasycone
2.80 g
4.67 g
Tłuszcze nienasycone
3.54 g
5.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.05 g
5.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
0.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi włoskie

Na 100g
Na porcję (167g)
Witamina B6
0.12 mg
0.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.53 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.43 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
3.66 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
94.42 µg (mcg)
157.69 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi włoskie

Na 100g
Na porcję (167g)
Sód
46.99 mg
78.47 mg
Potas
251.70 mg
420.35 mg
Wapń
83.11 mg
138.80 mg
Fosfor
91.22 mg
152.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
36.35 mg
60.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.40 mg
4.01 mg
Cynk
0.60 mg
1.01 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów włoskich 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach włoskich

Lista alergenów dla pierogów włoskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, mielony czosnek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta

Cena przygotowania pierogów włoskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
55 ml
50 ml do ciasta i 5 ml do farszu
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.20
Za 55 ml
Serek ricotta
400 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 400 g
Cebula
315 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Liczba porcji:
Razem
53.00
Łączny koszt
27.58
Jak oceniasz przepis na pierogi włoskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób