Klasyczne ciasto na pierogi z olejem

Według klasycznego przepisu na ciasto do pierożków do wykonania potrzeba tylko i wyłącznie:

  • 1000 g mąki pszennej typ 500;
  • 1 łyżki oleju roślinnego;
  • 500 ml gorącej wody;
  • ¾ łyżki soli.

Z tego przepisu może wyjść około 85 pysznych pierogów. Spróbuj tego tradycyjnego dobrego przepisu na ciasto pierogowe. jest bardzo proste i szybkie.

Pełnoziarniste ciasto na pierogi z olejem

Przepis na tę zdrowszą wersję na ciasto pierogowe jest idealny dla osób mających problemy z cukrzycą czy insulinoopornością. Jest dobrym przepisem na alternatywną wersję przepisu klasycznego dla osób dbających o walory zdrowotne. Jeśli pragniesz podnieść wartość odżywczą przygotowywanych pierogów jak najbardziej warto wypróbować.

Na wykonanie około 40 pierogów potrzeba:

  • 500 g mąki żytniej razowej typ 2000;
  • ½ łyżki oleju;
  • 350 g gorącej wody;
  • ½ łyżki soli.

Fantastyczne ciasto na pierogi z masłem i mlekiem

Jak dla mnie ten wariant na przepis na ciasto do pierogów jest zdecydowanie najlepszy. Jest to dobry przepis na pyszne i wspaniałe pierożki. Ciasto jest super miękkie i cienkie. Mleko i masło nadaje cudowny maślano-mleczny smak. Zdecydowanie polecam spróbować! Potrzebujesz następujących składników:

  • 1000 g mąki pszennej typ 450;
  • 200 g masła o minimalnej zawartości tłuszczu 82%;
  • 500 ml gorącego mleka;
  • 1 łyżka soli.

Z tego przepisu może wyjść około 80 sztuk.

Alternatywnie do powyższych składników można dodać około 1 łyżkę płaską śmietany. Pierogi będą niezwykle mięciutkie.

Ciasto na pierogi z mlekiem, jajkiem i masłem

Ciasto na pierogi można wykonać dodając jajko. By wykonać tę wersję wystarczy:

  • 280 g mąki pszennej typ 450;
  • 1 jajko;
  • ¾ szklanki gorącego mleka;
  • ½ łyżki masła;
  • ½ łyżki soli.

Z podanych składników może wyjść około 55 pierogów.

Często spotyka się także przepisy z wykorzystaniem samych żółtek lub z żółtkami plus całym jajkiem.

Potrawa jaką są pierogi znana jest nie tylko w Polsce, ale również w innych zakątkach świata. Potrawa ta może być robiona w przeróżnych wersjach. Jest kilka rodzajów ciasta na pierogi ale nie tylko. Podstawowe składniki to woda, mąka, i sól. Pierogi można zrobić również drożdżowe. Poza tym pierogi można lepić w różny sposób nadając przeróżne kształty. Istnieje również bardzo dużo przeróżnych rodzajów farszu do pierogów. Jest bardzo dużo słodkich przepisów na farsz do pierogów. Tak samo dużo jest również przepisów na wersję wytrawną farszu do pierogów. Kształt lepionych pierogów również ma swoje indywidualne nazwy. Przykładem może być gruzińskie chinkali.

Znane są składniki potrzebne do wykonania ciasta pierogowego. Jak w takim razie wykonać samo ciasto pierogowe?

Samo wykonanie ciasta na pierogi jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy przygotować sobie stolnicę, wałek oraz jakieś naczynie służące za wykrawacz do ciasta. Przeważnie takim przedmiotem jest szklanka. Co do wielkości średnicy jest to uzależnione od własnych upodobań. Im większa będzie średnica danej szklanki lub innego przedmiotu tym większe będą pierogi.

Lepienie pierogów nie jest już takie szybkie. Zwykle samo lepienie pierogów jest pracochłonne i czasochłonne. Obecnie można kupić specjalne przyrządy do lepienia pierogów. Jeśli nie posiadasz zbyt dużo czasu to z takim przyrządem wykonanie i lepienie pierogów będzie szybkie.

Na stolnicę wysyp mąkę i zrób z niej kopiec. Na środku zrób niewielkie wgłębienie. Dodaj sól. Wodę lub inny płyn zagotuj wraz z tłuszczem (olejem lub masłem). Taką mieszankę wlewaj stopniowo w zagłębienie w mące. Mieszaj przy tym na początku łyżką, a z czasem zacznij ugniatać wszystko rękami. Jeżeli dodajesz żółtka jajka lub inne dodatki zrób to i zagnieć elastyczne ciasto. Nie ugniataj zbyt długo. Ciasto jest gotowe gdy pięknie odchodzi od ręki i nie ma grudek.

Ciasto na pierogi
Ciasto na piergi

Ilość pierogów, która jest sugerowana przy przepisach może się różnić. Te różnice mogą być zależne od:

  • grubości rozwałkowanego ciasta;
  • wielkości przedmiotu służącego do wykrawania kółek ciasta;
  • stopień wchłaniania płynu przez mąkę;
  • mąka (jej rodzaj) użyty do wykonania pierogów.

Te wszystkie czynniki mają wpływ na jakość ciasta. Tym samym ilość pierogów z podanych składników naturalnie może być nieco zmienna niż deklaruje przepis.

Przydatne wskazówki potrzebne do przygotowania przepisu na ciasto do pierogów

Dobry przepis na ciasto na pierogi musi być przygotowany w odpowiedni sposób. Do zrobienia ciasta pierogowego koniecznie dodawaj gorący płyn (woda lub mleko). Dlaczego jest to takie ważne? Ciasto robione z gorącym płynem będzie lepiej się wyrabiało. Wynika to z faktu, iż zawarta w mące skrobia wytwarza kleik, który jest lepki oraz tym samym pęcznieje. W ten sposób ciasto jest po prostu bardziej podatne na sklejanie. W taki sposób ciasto nie kruszy się i nie rozpada. Ponadto ważne jest to by nie wałkować ciasta zbyt grubo, dlatego że masa wtedy nie będzie miękkim i cienkim ciastem. Grubo rozwałkowane ciasto będzie twarde. Dobrą praktyką jest też zostawianie na kilka godzin ciasta w lodówce po to by masa odpoczęła. To również sprzyja lepszemu wałkowaniu. Musisz wiedzieć, że długie wyrabianie ciasta sprawi, że ciasto będzie twarde.

Ciasto na pierogi spokojnie można zamrozić jeśli wyjdzie nadmiar ciasta.

Podczas robienia pierogów przykrywaj pozostałą część, z której nie wycinasz kółek ściereczką. Taki zabieg zapobiegnie wysychaniu ciasta i będzie się wciąż dobrze lepiło i wałkowało.

Jakie są rodzaje pierogów? Poznaj składniki, które można użyć przygotowując farsz na pierogi

Jak już wspominałam jest bardzo dużo rodzajów pierogów. Mogą być zarówno pierogi wytrawne jak i pierogi na słodko. Najsłynniejsze to pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, kaszę gryczaną i serem białym i wiele, wiele więcej. Występują także pierogi ze szpinakiem i serem (mozzarella/ser feta itp), z ziemniakami i boczkiem, z owocami (jagodami, truskawkami, wiśniami itp).

W wersji wegetariańskiej można nasiona roślin strączkowych. Dobrym przykładem są tutaj pierogi z soczewicą. To tylko namiastka tego co można wyczarować w połączeniu z ciastem pierogowym.

Pierogi zazwyczaj podaje się z dodatkami. Pierogi można podawać z olejem, smalcem ze skwarkami, cebulką duszoną z tłuszczykiem, roztopionym masłem jogurtem naturalnym lub bitą śmietaną – w zależności od upodobań czy rodzaju pierogów.

Czy ciasto pierogowe można przygotować w lepszej wersji zdrowotnej niż wersja tradycyjna?

Oczywiście jest to możliwe. Jeśli pragniesz zadbać o własne zdrowie, zwiększyć podaż błonnika w diecie lub kontrolować zbyt szybki wyrzut glukozy i insuliny do krwi można zamienić mąkę pszenną o niskim typie na mąki pełnoziarniste.

Pełnoziarniste mąki sprawdzą się tak samo dobrze jak mąki pszenne niskim typem. Można odczuwać niewielką różnicę w smaku jednakże nie jest to duży problem. Warto używać mąk powyżej typu 1850. Mąki takie mają najwięcej składników mineralnych, witamin oraz błonnika. W ten sposób służą naszemu zdrowiu i sycą na długi czas.

Mąki o typach poniżej 750 zawierają o wiele mniej cennych składników niż mąki pełnoziarniste. Nie oznacza to, że używanie mąki o niskim typie jest złe. Wszystko jedzone z umiarem jest dobre dla naszego organizmu.

A teraz zapraszam na super przepis! Próbowałeś kiedyś takiego dania?

Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kiełbasą, pieczarkami i serem żółtym (około 50 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 580 g mąki pszennej 450 typ;
  • 30 g świeżych drożdży;
  • 3 łyżki cukru;
  • 225 g gorącego mleka;
  • 6 łyżek masła;
  • łyżka soli, ¼ łyżeczki pieprzu

Składniki na farsz:

  • 2 łyżki oleju;
  • 250 g pieczarek;
  • mała puszka kukurydzy;
  • 200 g kiełbasy;
  • 100 g cebuli ;
  • łyżeczka soli, szczypta pieprzu, papryka chili według uznania.
  • 70 gramów żółtego sera startego na tarce;
  • łyżka sezamu;
  • 1 roztrzepane jajko.

Na początku zrób zaczyn. Wymieszaj w niewielkiej miseczce rozkruszone drożdże z dodatkiem cukru, ciepłego mleka oraz 1 łyżki mąki (odliczone ze składników na ciasto). Wszystko wymieszaj i odstaw na jakieś 10 minut aby zaczyn mógł urosnąć.

Na stolnicę wsyp resztę mąki, sól i dodaj roztopione masło. Dodaj również i przyprawy. Zacznij wyrabiać ciasto. Powinno odchodzić ładnie od ręki i być sprężyste. Takie wyrobione ciasto można włożyć do miski przykryć ścierką i odstawić w ciepłe ciepłe miejsce by urosło. Przeczekaj około 50 minut.

Teraz można zacząć robić farsz. Na oleju usmaż drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki starty na grubych oczkach tarki. Podsmaż Wszystko razem aż będzie zarumienione. Kiełbasę pokrój też w miarę drobno na przykład ćwiartki. Dodaj do przyrumienionych warzyw i usmaż na złoty kolor. Na samym końcu Dodaj kukurydzę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i smaż przez około 5 minut.  Odstaw.

Wyrośnięte ciasto podziel na kilka części i wyłóż z powrotem na stolnicę. Zacznij rozwałkowywać cienkie ciasto (na grubość około 0,5 cm). Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Zbierz ścinki ciasta którego nie wykorzystałeś. Dodaj go do pozostałej części ciasta i przykryj ściereczką. Weź jedno wycięte kółko i nałóż na środku niewielką ilość farszu. Zacznij łączyć brzegi ciasta tworząc półkole. Połącz dokładnie brzegi by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zacznij wykładać pierogi odstępach 3 centymetrowych. Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem posyp startym serem oraz sezamem. wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut w 185 stopniach Celsjusza.

Smacznego!

ikona podziel się Przekaż dalej