Nie jesz szpinaku? Z tymi przepisami pożałujesz, że nie zacząłeś go jeść wcześniej!

Pieczone pierogi z nadzieniem szpinakowo-serowym, a także przepisy na szpinak w różnych odsłonach
Jeśli dobrze przyrządzisz szpinak, polubisz go i będziesz jeść częściej, fot. Fistkern
ikona podziel się
Opublikowano: 15.03.2024 r., 16:48 | Autor: Paulina Lipińska
Lubisz szpinak czy może nienawidzisz? Jeżeli szpinak kojarzy ci się z czymś niedobrym, spróbuj tych przepisów, które odczarują to warzywo. Mamy dla ciebie propozycje na potrawy wytrawne, ale też jest coś na słodko! Z pewnością niektóre propozycje będą dla ciebie zaskakujące. Sam/a się przekonaj!

Skusisz się na taki makaron?

Makaron, na który składa się szpinak, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, ser feta, boczek i czosnek... Jest przepyszny! Ma super smak, przez co wiele z was chętnie będzie jeść szpinak. Każdy, kto jadł tę potrawę, był zachwycony. Dla niektórych te danie to numer jeden!

Makaron ze szpinakiem w takiej wersji smakuje po prostu doskonale. To najlepsza opcja na kolację lub obiad dla całej rodziny. Szpinak tutaj komponuje się najlepiej - bezkonkurencyjne danie.

Coś idealnego dla dzieci?

Szpinak na słodko? Jak najbardziej. Takie gofry wyglądają przepięknie. Mają intensywny, zielony kolor, a dodatkowo są naprawdę smaczne. Gofry możesz podawać z tym, co lubisz najbardziej. Super tu pasuje dżem owocowy lub świeże owoce. Jogurt naturalny dodatkowo wzbogaci potrawę o białko.

Ten przepis może być zaproponowany niejadkom. Być może twoje dziecko zachęci ładny kolor?

Przekąska z fajnym farszem?

Masz ciasto francuskie i zastanawiasz się, co by z niego przygotować? Proponujemy takie przekąski z ciasta francuskiego. To idealna opcja na imprezową przekąskę. Całość bardzo ładnie wygląda, a dodatkowo świetnie smakuje.

Chcesz, żeby goście byli w szoku? Ta przekąska sprawi, że wszyscy będą zachwyceni. Naprawdę - takie połączenie smakuje bardzo dobrze. Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem to dobry pomysł na to, by mieć smaczną potrawę, którą łatwo przygotować.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem

Szybka przekąska na imprezę? Ciasto francuskie w tym wydaniu będzie genialną propozycją! To tania, łatwa, pyszna i dobra przekąska z piekarnika.
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
140 g
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem

Lista składników do przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem

  • Ciasto francuskie 375 g (1 opakowanie)
  • Szpinak 200 g (1 opakowanie)
  • Suszone pomidory w oleju 100 g
  • Ser Feta 100 g
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Żółtko jajka 1 szt.
  • Cebula 50 g
  • pomidory koktajlowe 100 g

Przygotowanie ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 220 st. C.

Na blaszce wyłóż papier do pieczenia.

Na patelni usmaż boczek pokrojony w niewielką kostkę.

Gdy boczek się zarumieni, dodaj ząbek czosnku oraz posiekaną cebulę. Podsmaż do zarumienienia.

Dodaj pokrojone na pół pomidorki i pokrojone w paski suszone pomidory.

Jak warzywa będą rumiane, dodaj szpinak i smaż, aż liście zmiękną.

Rozwiń ciast francuskie.

Podziel je na równej wielkości kwadraty. Zrób nacięcie pośrodku krótszej krawędzi oraz równe nacięcia na szerszej krawędzi.

Na każdy kwadrat wyłóż część farszu i posyp pokruszonym serem feta.

Każdy róg zbierz do środka i dociśnij - spróbuj złączyć. Podczas pieczenia rogi mogą się rozejść.

Każdy kwadrat posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Posól. Opcjonalnie możesz posypać sezamem i makiem.

Piecz, aż ciasto będzie rumiane.

A może ciasto?

Jest to pięknie wyglądający placek. Składa się z pysznego, wilgotnego ciasta o zielonym kolorze, smacznym kremie śmietankowym oraz granatu, który nadaje czerwonego koloru. Taki placek smakuje naprawdę fantastycznie i być może twojemu dziecku posmakuje?

Ciasto runo leśne super sprawdzi się na każdą okazję. Zrobisz go na zwykły dzień czy na imprezę - zawsze będzie fajnym deserem. Zdecydowanie warto spróbować takiej propozycji na coś słodkiego ze szpinakiem.

Ciasto runo leśne

Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na przepyszne ciasto runo leśne. Składa się ono ze szpinaku, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Zachwyca swoim nieziemskim smakiem.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
190 g
Na białym drewnianym blacie znajduje się ciasto runo leśne ze szpinakiem ozdobione nasionami granatu oraz borówkami. Na zdjęciu dostrzegamy również pokrojony owoc granatu.

Lista składników do przygotowania ciasta runa leśnego

  • Szpinak 450 g
  • Olej rzepakowy 150 ml
  • Cukier 200 g
  • Jajko 3 szt. (Użyj ciepłych jaj, ogrzej je przed użyciem)
  • Mąka pszenna typ 550 250 g
  • mascarpone 250 g
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
  • Cukier puder 50 g
  • Granat 200 g

Przygotowanie ciasta runa leśnego krok po kroku

Szpinak umyj i włóż do garnka. Podgrzewaj chwilkę, aż woda wyparuje. Następnie zblenduj szpinak na gładką masę przy użyciu blendera.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij z nich puszystą, jasną masę.

Następnie do masy jajecznej wlej cienkim strumieniem olej, ciągle miksując masę.

Do otrzymanej masy dodaj mus ze szpinaku i połącz składniki w jednolitą masę przy pomocy miksera.

Mąkę przesiej na sitku i wymieszaj z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.

Mąkę przesyp do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj je do uzyskania jednolitej masy.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, wlej do niej masę szpinakową i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 45 minut (przy pomocy patyczka możesz sprawdzić czy ciasto jest gotowe - patyczek po wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy).

Upieczone ciasto pozostaw do wystygnięcia.

Do miski włóż schłodzony serek mascarpone i śmietankę 30%, dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy - całość ubijaj mikserem kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie puszysta. Pod koniec miksowania dodaj śmietan-fix.

Przestudzone ciasto przekrój na dwie części.

Dolną część ciasta ułóż na talerzu, wyłóż na nią cały krem mascarpone i dokładnie rozsmaruj.

Z górnej części ciasta wybierz łyżeczką zielony środek, delikatnie go rozdrobnij i posyp krem z mascarpone.

Gotowe ciasto udekoruj ziarnami granatu.

Do pracy i szkoły?

Szukasz inspiracji na posiłki na wynos? Chcesz zrobić swojemu dziecku albo sobie drugie śniadanie, które możecie zabrać do szkoły lub pracy? Takie muffinki jajeczne są super. Będą dobre nie tylko na ciepło, ale też na zimno.

Robi się je z kilku składników: jajek, szpinaku, boczku, papryki oraz cebuli. Wszystko fajnie się komponuje, a dodatkowo jest tu znikoma ilość węglowodanów. Idealna propozycja na diecie ketogennej.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto