Kopytka nie muszą być nudne! Dodaj do nich to zielone warzywo, jakim jest szpinak. Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, które bogate jest w szereg cennych składników odżywczych.
Szpinak charakteryzuje się wysoką zawartością witamin A, C, K i z grupy B. Znajduje się w nim wapń, magnez, żelazo, mangan i potas. Zawiera błonnik i białko. To źródło antyoksydantów, jakimi są luteina i zeaksantyna.
Na profilu @prostyprzepisna na TikToku możemy znaleźć pomysł na kopytka szpinakowe. Szpinak jest rewelacyjnym dodatkiem do kopytek z kilku powodów:
- Urozmaicenie smakowe: szpinak dodaje delikatny, ale charakterystyczny smak, który dobrze komponuje się z ziemniakami używanymi do kopytek.
- Kolor i atrakcyjność wizualna: zielone kopytka z dodatkiem szpinaku są bardziej atrakcyjne wizualnie, co może zwrócić uwagę zarówno dzieci, jak i dorosłych.
- Zwiększenie wartości odżywczej: dodając szpinak do kopytek, wzbogacasz je w witaminy, minerały oraz błonnik. Dzięki temu to danie staje się bardziej odżywcze.
- Wilgotność i tekstura: szpinak dodaje wilgotności, co pomaga uzyskać delikatniejszą i bardziej puszystą teksturę kopytek.