Zielone, pyszne i zdrowe kopytka szpinakowe z TikToka - zrób je i ty

Kopytka szpinakowe na talerzu
Szpinak jest nie tylko zdrowym warzywem, które wzbogaca potrawę w wiele wartości, lecz także sprawia, że posiłek prezentuje się smakowicie, fot. JacZia
ikona podziel się
Opublikowano: 02.06.2024 r., 9:04 | Autor: Paulina Lipińska
Jeśli szukasz nowego, zdrowego, a zarazem pysznego pomysłu na obiad, to szpinakowe kopytka są właśnie dla ciebie! Dzięki swojej zielonej barwie i delikatnemu smakowi, te małe kluseczki zdobywają serca i kubki smakowe użytkowników TikToka na całym świecie. Zyskują popularność nie tylko ze względu na swój wygląd, ale także walory zdrowotne i łatwość przygotowania. W tym artykule odkryjesz sprawdzony przepisy na te zielone przysmaki, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przekonaj się, że zdrowe jedzenie może być smaczne i proste do wykonania we własnej kuchni!

Znudziły ci się zwykłe kopytka?

Kopytka nie muszą być nudne! Dodaj do nich to zielone warzywo, jakim jest szpinak. Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, które bogate jest w szereg cennych składników odżywczych.

Szpinak charakteryzuje się wysoką zawartością witamin A, C, K i z grupy B. Znajduje się w nim wapń, magnez, żelazo, mangan i potas. Zawiera błonnik i białko. To źródło antyoksydantów, jakimi są luteina i zeaksantyna.

Na profilu @prostyprzepisna na TikToku możemy znaleźć pomysł na kopytka szpinakowe. Szpinak jest rewelacyjnym dodatkiem do kopytek z kilku powodów:

  • Urozmaicenie smakowe: szpinak dodaje delikatny, ale charakterystyczny smak, który dobrze komponuje się z ziemniakami używanymi do kopytek.
  • Kolor i atrakcyjność wizualna: zielone kopytka z dodatkiem szpinaku są bardziej atrakcyjne wizualnie, co może zwrócić uwagę zarówno dzieci, jak i dorosłych.
  • Zwiększenie wartości odżywczej: dodając szpinak do kopytek, wzbogacasz je w witaminy, minerały oraz błonnik. Dzięki temu to danie staje się bardziej odżywcze.
  • Wilgotność i tekstura: szpinak dodaje wilgotności, co pomaga uzyskać delikatniejszą i bardziej puszystą teksturę kopytek.

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków
  • około 2 szklanki mąki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Szpinak i jajka zblenduj na gładką masę.

Do ziemniaków dodaj szpinak, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Zagnieć ciasto na stolnicy podsypanej mąką.

Wyrobione ciasto podziel na części, zrób z nich wałeczki i następnie podziel na kopytka.

Partiami wrzucaj kopytka na wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe!

Cały proces przygotowania obejrzysz poniżej.

Smacznego!

@prostyprzepisna Genialne kopytka szpinakowe #prosteprzepisy#kopytka#taniobiad#obiad#obiadydomowe#łatwyprzepis#gotowanie#kulinaria ♬ We Dont Talk(抖音原版) - 珊爷
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto