Przepis na gofry szpinakowe krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, gofrownica

Do misy blendera wbij jajko, dodaj mleko, olej, szpinak. Wrzuć też mąkę, proszek, cukier i cukier wanilinowy. Całość zblenduj na gładką masę.

Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.

Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.

Gofry szpinakowe podane z lodami.
gofry szpinakowe
Koszt przygotowania dania
4.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
378 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Gofry szpinakowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gofrach szpinakowych

Gofry szpinakowe to coś dla wszystkich miłośników naprawdę ciekawych dań. Całość jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. W dodatku pięknie się prezentuje.

Przepis na gofry szpinakowe to doskonały pomysł na naprawdę smaczny deser. Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję. Ten przepis pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz. I choć są niesamowicie proste w przygotowaniu, to wciąż zachwycają dlatego, że są po prostu pyszne. To zasługa idealnych proporcji mąki, mleka i jaj, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry szpinakowe, by były najlepsze, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Idealnie smakują zarówno ze świeżym szpinakiem, jak i tym mrożonym. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości gofrownica i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy. W tej wersji olej dodawany jest do ciasta, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo natłuszczać gofrownicy. Tak podpieczone gofry są lżejsze i smaczniejsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.

Wartości odżywcze gofrów szpinakowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(161g)
Energia (kalorie)
234.96 kcal
378.28 kcal
Białko
6.00 g
9.66 g

Węglowodany w gofrach szpinakowych

Na 100g
Na porcję
(161g)
Węglowodany
22.83 g
36.75 g
Węglowodany przyswajalne
22.58 g
36.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.24 g
0.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(161g)
Tłuszcz
13.49 g
21.72 g
Tłuszcze nasycone
2.19 g
3.53 g
Tłuszcze nienasycone
11.29 g
18.18 g
Tłuszcze jednonasycone
8.00 g
12.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.29 g
5.30 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
45.11 mg
72.63 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gofry szpinakowe

Na 100g
Na porcję
(161g)
Witamina B6
0.09 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.67 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.47 mg
2.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
56.52 µg (mcg)
90.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry szpinakowe

Na 100g
Na porcję
(161g)
Sód
41.39 mg
66.64 mg
Potas
246.28 mg
396.51 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
107.32 mg
172.78 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
150.95 mg
243.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
21.91 mg
35.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.68 mg
2.70 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.60 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów szpinakowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach szpinakowych

Lista alergenów dla gofrów szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gofrów szpinakowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
55 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 55 ml
Szpinak
50 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
27.20
Jak oceniasz przepis na gofry szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób