Gofry szpinakowe

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry szpinakowe podane z lodami.
Gofry szpinakowe
Gofry szpinakowe to coś dla wszystkich miłośników naprawdę ciekawych dań. Całość jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. W dodatku pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 15 min
378 kcal
Kcal w porcji
161 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (20 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (55 ml)
  • Szpinak (50 g)
  • Cukier wanilinowy (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, gofrownica

Przepis na gofry szpinakowe krok po kroku

Do misy blendera wbij jajko, dodaj mleko, olej, szpinak. Wrzuć też mąkę, proszek, cukier i cukier wanilinowy. Całość zblenduj na gładką masę.

Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.

Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.

Jak oceniasz przepis na gofry szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat gofrów szpinakowych

Gofry szpinakowe to coś dla wszystkich miłośników naprawdę ciekawych dań. Całość jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. W dodatku pięknie się prezentuje.

Przepis na gofry szpinakowe to doskonały pomysł na naprawdę smaczny deser. Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję. Ten przepis pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz. I choć są niesamowicie proste w przygotowaniu, to wciąż zachwycają dlatego, że są po prostu pyszne. To zasługa idealnych proporcji mąki, mleka i jaj, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry szpinakowe, by były najlepsze, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Idealnie smakują zarówno ze świeżym szpinakiem, jak i tym mrożonym. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości gofrownica i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy. W tej wersji olej dodawany jest do ciasta, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo natłuszczać gofrownicy. Tak podpieczone gofry są lżejsze i smaczniejsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.

Alergeny w gofrach szpinakowych

Lista alergenów dla gofrów szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów szpinakowych

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(161g)
Energia (kcal)
234.96
378.28
Białko (g)
6.00
9.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(161g)
Węglowodany (g)
22.83
36.75
Węglowodany przyswajalne (g)
22.58
36.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(161g)
Tłuszcz (g)
13.49
21.72
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
3.53
Tłuszcze nienasycone (g)
11.29
18.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.00
12.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.29
5.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.11
72.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(161g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.67
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.47
2.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.52
90.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(161g)
Sód (mg)
41.39
66.64
Potas (mg)
246.28
396.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
107.32
172.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
150.95
243.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.91
35.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.68
2.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.60
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów szpinakowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów szpinakowych

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
55 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 55 ml
Szpinak
50 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
27.20