Pierogi kebabowe

Opublikowano: 21.06.2021 r., 22:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone pierogi kebabowe podane na białym talerzu.
Pierogi kebabowe
Pierogi drożdżowe z gyrosem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do barszczu czerwonego lub jako samodzielna przekąska do pracy lub w podróż. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
395 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 9 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (500 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Ser parmezan (150 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, gyros, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na pierogi kebabowe krok po kroku

Połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru oraz odrobiną mąki. Po wymieszaniu powinno powstać Tobie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Tak przygotowane ciasto pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Po tym czasie dodaj resztę mąki, masło roztopione w pozostałym mleku, żółtka jaja oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie zagnieć, aby uzyskać jednolite ciasto.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę, którą podsmaż z cebulką na patelni.

Mięso z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę, którą dopraw przyprawą kebab-gyros. Tak przygotowane mięso podsmaż na rozgrzanej patelni.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Cebulę, paprykę, mięso oraz ser umieść w jednej misce, dodaj do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Następnie składniki wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego krążki o średnicy około 7-8cm. Na każde kółko nałóż farsz i zlep ciasto jak pierogi.

Przygotowane pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdego pieroga posmaruj białkiem jaja.

Pierożki na blaszce wstaw do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika i piecz je około 20 minut.

Upieczone pierożki wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na pierogi kebabowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat pierogów kebabowych

Pierogi drożdżowe z gyrosem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Pierożki kebabowe to również świetny pomysł na przekąskę zabieraną w podróż lub do pracy. Te pieczone pierożki idealnie smakują na ciepło oraz na zimno, dlatego bez obawy możesz je zabrać ze sobą na wynos. Przepis na pierogi kebabowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Do ich wykonania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, drożdży świeżych, jajek, mleka spożywczego, cebuli, mięsa z piersi kurczaka, koncentratu pomidorowego, parmezanu, papryki czerwonej, cukru oraz przypraw (soli, oregano oraz przyprawy gyros).

Aby przygotować pierożki kebabowe należy przygotować ciasto drożdżowe. Farsz do pierogów przygotujesz z podsmażonej cebulki i mięsa z dodatkiem papryki, sera startego na tarce, koncentratu pomidorowego oraz przypraw. Farsz ułóż w kołach wyciętych z rozwałkowanego ciasta i uformuj z niego pierożki, które następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie pierogi pieczone wyciągnij z pieca i podawaj na ciepło lub pozostaw do wystudzenia.

Mięso z piersi kurczaka, które jest użyte do przygotowania naszego przepisu, jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. FIlet drobiowy jest również doskonałym źródłem witaminy B3 i B6. Pierwsza z nich odpowiada za kontrolę procesów energetycznych organizmu oraz bierze udział w procesie krwiotwórczym. Wpływa również na regulację poziomu cholesterolu oraz na kondycję włosów i skóry. Witamina B6 z kolei odpowiada za proces wytwarzania enzymów i hormonów, w tym hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu.

Podsumowując pieczone pierogi kebabowe to doskonała propozycja na smaczna przekąskę. Jest to danie, które bez obawy możemy zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Doskonale sprawdzi się również z dodatkiem barszczu czerwonego. Pierogi te są również doskonałym źrodłem białka pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwoprzyswajalne.

Alergeny w pierogach kebabowych

Lista alergenów dla pierogów kebabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser parmezan
    • Masło

Wartości odżywcze pierogów kebabowych

na 100g gotowej potrawy

Pierożki kebabowe to doskonały pomysł na szybką i pełnowartościową przekąskę. Mięso z piersi kurczaka, które jest użyte do przygotowania naszego przepisu, jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. FIlet drobiowy jest również doskonałym źródłem witaminy B3 i B6.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
197.78
395.56
Białko (g)
13.76
27.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.51
45.03
Węglowodany przyswajalne (g)
21.36
42.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
2.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.47
10.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.37
6.75
Tłuszcze nienasycone (g)
2.09
4.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.56
3.11
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.07
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.85
107.70
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
69.54
139.08
Witamina B6 (mg)
0.30
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.56
Witamina C (mg)
14.79
29.57
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.62
Witamina E (mg)
0.44
0.89
Retinol (µg (mcg))
49.38
98.77
Tiamina (mg)
0.30
0.59
Ryboflawina (mg)
0.29
0.57
Niacyna (mg)
5.09
10.18
Foliany (µg (mcg))
73.22
146.44
Beta karoten (µg (mcg))
212.74
425.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
121.86
243.73
Potas (mg)
216.59
433.18
Wapń (mg)
125.38
250.77
Fosfor (mg)
175.35
350.70
Magnez (mg)
23.36
46.72
Żelazo (mg)
1.61
3.23
Cynk (mg)
0.94
1.88
Miedź (mg)
0.08
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów kebabowych 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów kebabowych

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
68.00