Lista składników do przygotowania pierogów z zielonymi brzegami
- Mąka pszenna typ 500 200 g
- Szpinak 150 g
- Boczek wędzony bez kości 90 g
- Suszone pomidory 25 g
- Olej rzepakowy 15 ml
- Ser mozzarella light 125 g
- Ser Feta 50 g
Przygotowanie pierogów z zielonymi brzegami krok po kroku
Pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na kilka chwil do zmięknięcia.
Boczek bardzo drobno pokrój (w kostkę). Zarumień na patelni wraz z jednym, posiekanym ząbkiem czosnku.
Dodaj odcedzone z wody suszone pomidory pokrojone w małą kosteczkę.
Smaż chwilę i dodaj pokrojony w paski świeży szpinak (użyj 125 g).
Całość podsmaż do zmięknięcia liści. Ostudź.
Pokrój sery w drobną kostkę i wymieszaj z farszem.
Pozostałe 25 g szpinaku zblenduj blenderem jak najdrobniej.
Zacznij gotować wodę do gotowania pierogów na minimalnym ogniu. Dodaj łyżkę oleju, opcjonalnie posól.
Zrób dwa ciasta. Jasne: na stolnicę wsyp 110 g mąki, dodaj 5 g oleju oraz 65 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto pierogowe aż będzie elastyczne i owiń w ściereczkę.
Zielone ciasto: na stolnicę wsyp 90 g mąki, dodaj zblendowany szpinak, 10 g oleju oraz 35 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto jak wyżej na elastyczną masę.
Na stolnicę wsyp troszkę mąki i rozwałkuj zielone ciasto na kształt prostokąta (szerokość około 7 cm, długość około 12 cm, grubość około 0,5 cm).
Z jasnego ciasta zrób wałek, który będzie miał taką samą długość jak ciasto szpinakowe.
Ciasto szpinakowe zwilż lekko wodą (dłonie zmocz w wodzie i całe ciasto lekko nasmaruj wodą).
Na cieście szpinakowym ułóż wałek z ciasta jasnego i owiń ciastem szpinakowym ciasto jasne.
Zacznij wałkować ciasto dłoniami — ma powstać wałek. Ciasto zielone ma się dobrze połączyć z ciastem jasnym. Przy okazji wydłużaj wałek, powinien mieć około 4-5 cm średnicy. Ciasto jest dobre, gdy widzisz, że na łączeniach ciasto się dobrze zespoliło.
Wałek pokrój tak jak kopytka — poduszeczka powinna mieć około 3 cm długości.
Całą stolnicę obsyp mąką — to ważne, by nie kłaść pierogów na nieobsypanej stolnicy, ponieważ się przyklei.
Zacznij lepić pierogi. Każdą poduszeczkę zacznij rozpłaszczać. Ciasto jasne ma być w środku, zielone zaś na brzegach. Finalnie ma powstać okrąg jak na zwykłe pierogi.
Nadziewaj okrągłe płaty farszem i zlepiaj brzegi.
Włóż pierogi do gotującej się wody, lekko zamieszaj i gotuj 1-2 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię.
Pierogi wyjmij łyżką cedzakową.
Najlepiej jeść, gdy są gorące.