Słodkie przepisy na pączki jak u babci - bez nich nie ma Tłustego Czwartku

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Te przepisy pozwolą ci przypomnieć sobie smak dzieciństwa, fot. Paweł Kacperek
ikona podziel się
Opublikowano: 01.02.2024 r., 17:00 | Autor: Paulina Lipińska
Czy w twoim domu też babcia robiła pączki na Tłusty Czwartek? Pamiętasz ten smak i zapach? Te przepisy na pączki przypomną ci dzieciństwo. Poznaj super receptury na tradycyjne pączki, które królują w Tłusty Czwartek. Jakie lubisz najbardziej? Czekoladowe, karmelowe, z budyniem, konfiturą czy orzechami?

Klasyka - najlepsze pączki z marmoladą

Pulchne, słodkie pączki z marmoladą chyba były najczęściej robione przez babcie. W końcu domowe przetwory królowały w kuchniach gospodyń. Wykorzystywanie więc domowych marmolad sprawiało, że wypieki nabierały uroku...

Jak pączki z marmoladą, to co do tego? Posypujesz cukrem pudrem czy robisz lukier? Może masz jeszcze inne pomysły, jak wzbogacić ten prosty przepis?

Pączki z piekarnika?

Jesteś na diecie odchudzającej, ale chcesz chociaż trochę słodkości? Zrób pieczone pączki, takie jak robiła babcia. Są zdecydowanie mniej kaloryczne niż pączki smażone na głębokim tłuszczu. Poza tym smakują bardzo dobrze.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej ograniczyć kilokalorie, możesz zmienić cukier na inny słodzik. Dzięki temu można dużo zaoszczędzić na wartości energetycznej. Pączki jak u babci, ale w lżejszej wersji też są super.

Szybko zrobisz te pączki z marmoladą

Samo przygotowanie ciasta, odliczając czas czekania na wyrośnięcie, jest szybkie. Bardzo prosto się je robi, więc to odpowiedni przepis dla każdego, nawet początkującego. Jako dodatek do babcinych pączków najlepiej sprawdzi się oczywiście marmolada.

A może jednak wolisz nadziać je czymś innym? Pasuje do nich wszystko, więc można kombinować.

Z zaskakującym składnikiem...

Miałaś/eś okazję już próbować takich pączków z ziemniakami? Może cię to zaskakiwać, ale pączki wychodzą przepyszne. Są delikatne i puszyste. Jeśli jeszcze nie znasz tego przepisu, warto jest go wykorzystać i spróbować samemu.

Do takich pączków dobrze nada się wspomniana marmolada, ale też dżem, powidła czy konfitura. Najlepiej użyć swoich domowych przetworów, jeśli jakieś masz. Cukier puder lub lukier będą dobrze dopełniały deser.

Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami smakują naprawdę wspaniale, a robi się je bardzo łatwo. To deser, który gwarantuje idealnie puszyste i smakowite pączki, które skradną serca każdego.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
15
Wielkość
jednej porcji
67 g
Ziemniaczane pączki z cukrem

Lista składników do przygotowania pączków z ziemniakami

  • Ziemniaki późne 250 g
  • Mąka pszenna typ 500 300 g (2 szklanki)
  • Jajko 2 szt.
  • Masło 25 g (1/8 kostki)
  • Cukier 50 g (5 łyżek)
  • drożdże suche 7 g (1 opakowanie)
  • Mleko 2% 80 ml (4 łyżki)
  • Marmolada 200 g (1 mały słoik)

Przygotowanie pączków z ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki obierz, ugotuj w wodzie bez soli i ostudź. Przeciśnij je przez praskę.

W rondelku roztop masło.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj ziemniaki, roztopione masło, cukier i drożdże. Wlej ciepłe mleko i wbij jajka. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób ciasto rękami.

Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wyciągnij z miski i dokładnie rozwałkuj. Możesz podsypać je mąką jeśli będzie zbyt klejące. Następnie za pomocą szklanki wytnij okręgi z ciasta. Przełóż je na talerz i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałek ciasta, by przekonać się czy jest odpowiednio rozgrzany, jeżeli ciasto znacznie skwierczeć można wrzucać małymi partiami pączki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony.

Gotowe pączki nadziej marmoladą za pomocą szprycy.

Całość posyp cukrem pudrem.

Własnoręcznie zrobione cieszą najbardziej

Nie ma to jak domowe pączki, które zrobisz dla całej rodziny. Smakują najlepiej i dają tyle satysfakcji. Ten babciny przepis jest idealny - słodkie, pyszne i mięciutkie pączki możesz dać swoim dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły.

Ten uniwersalny przepis na pączki zagwarantuje super deser. W Tłusty Czwartek zrób je i delektuj się smakiem.

Domowe pączki

Domowe pączki to dobry pomysł na tłusty czwartek. Takie pączki są uwielbiane nie tylko przez dzieci. Sprawdź, jak wygląda przepis na domowe pączki z marmoladą!
W skrócie
Czas przygotowania
50 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
24
Wielkość
jednej porcji
75 g
Świeżo usmażone domowe pączki

Lista składników do przygotowania domowych pączków

  • drożdże świeże 33 g (1/3 opakowania)
  • Mleko 2% 250 ml (1 szklanka (2x125 ml))
  • Mąka pszenna typ 550 620 g (4 i 1/2 szklanki (605 g) i 1 łyżka (15 g))
  • Cukier 112 g (1 szklanka (100 g) i 1 łyżka (12 g))
  • Żółtko jajka 5 szt. (5 żółtek rozmiar M)
  • Sól 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Masło 150 g (3/4 kostki)
  • Cukier wanilinowy 16 g (1 opakowanie)
  • Spirytus 10 ml (2 łyżeczki)
  • Marmolada 300 g (24 łyżeczki)
  • Cukier puder 40 g (4 łyżki)
  • Olej rzepakowy 750 ml (3 szklanki - do smażenia)

Przygotowanie domowych pączków krok po kroku

Masło rozpuść i zostaw do przestudzenia.

Do miski wlej 125 ml ciepłego mleka (1/2 szklanki). Następnie dodaj rozkruszone świeże drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz 1/2 szklanki cukru (100 g). Wymieszaj i wlej 125 ml ciepłego mleka (1/2 szklanki), a potem dodaj gotowy rozczyn, ostudzone masło, 5 żółtek i 2 łyżeczki spirytusu. Wstępnie wymieszaj łopatką, a potem przełóż masę na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez ok. 15 minut, aż będzie odchodzić od rąk.

Wyrobione ciasto schowaj do dużej miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski i jeszcze raz je szybko wyrób. Ciasto rozwałkuj (powinno być dość grube, minimum 2 cm) i wytnij kółka za pomocą szklanki (możesz też odrywać kawałki ciasta). Pozostałe ciasto znowu zalep, rozwałkuj i wytnij z niego pączki.

Na środku każdego kółka nałóż łyżeczkę marmolady, a potem zawiń i zalep ciasto tak, aby marmolada na pewno nie wypłynęła. Pączki układaj na desce z mąką. Gdy wszystkie będą ulepione, przykryj je ściereczką i odczekaj ok. 25 min, aby ponownie wyrosły.

W garnku rozgrzej minimum 750 ml tłuszczu (należy robić to powoli). Do rozgrzanego tłuszczu włóż 4 pączki. Smaż je ok. 2-2,5 minuty na jedną stronę (na rumiany kolor). Następnie wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż na ręczniku papierowym. Z pozostałymi pączkami postępuj w ten sam sposób.

Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto