Masz dość pączków i faworków? Wypróbuj te nieoczywiste przepisy na Tłusty Czwartek

Deser papanași podany na talerzu, a także 5 przepisów na ciekawe przysmaki na Tłusty Czwartek.
Niech w Tłusty Czwartek nastanie odmiana w kuchni - przygotuj coś, co zaskoczy rodzinę, fot. Sulugiuc
ikona podziel się
Opublikowano: 06.02.2024 r., 15:00 | Autor: Paulina Lipińska
Wiele osób czeka na ten dzień z niecierpliwością. Tłusty Czwartek to dzień, w którym dieta się nie liczy. Można szaleć ze słodkościami: pączki, faworki, oponki… Hmmm, a może lepiej spróbować czegoś nowego? Zobacz, jakie super przekąski możesz zrobić w tym dniu: rozetki, papanași, jalebi, churros i gulab jamon. Brzmi ciekawie? Zapraszamy!

Odmień Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to taki dzień, w którym każdy może bez wyrzutów sumienia objadać się tłustymi i słodkimi wyrobami. Jest to święto ruchome, ponieważ jego występowanie warunkuje Wielkanoc. Tłusty Czwartek zawsze wypada w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zawsze jest to dzień między 29 stycznia a 4 marca.

To najlepszy moment, aby poznać świetne pomysły na przekąski w słodkiej wersji na Tłusty Czwartek. Jeśli oponki i chrusty już ci się przejadły, warto spróbować czegoś nowego. Zobacz, jak dużo jest fajnych inspiracji na ten dzień. Który z tych przepisów jest ci znany?

A jeśli jednak chcesz w tym dniu przygotować coś w wersji mniej kalorycznej, sprawdź te przepisy na chudy Tłusty Czwartek.

Pyszne ciasteczka - rozetki

Rozetki są to ciastka, które można zrobić tylko z pomocą specjalnej foremki. Jest to metalowa, długa rączka, na której końcu znajduje się jakiś kształt (poziomo do rączki). Można kupić przeróżne rodzaje, np. serce, kwiatek, motyl itp.

Ciasteczka są bardzo proste do zrobienia. Smaży się je na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem. To świetny deser do kawy, a także dla dzieci.

Papanași - rumuński deser

Papanași, to krótko mówiąc, oponki serowe pochodzące z Rumunii. Sposób podania jednak różni się od tego, który my znamy. Usmażoną oponkę kładzie się na talerzu, polewa śmietaną i konfiturą. Na samym środku układa się dodatkowo wycięty środek oponki (usmażony). Całość posypuje się cukrem pudrem.

Deser fajnie się prezentuje, a jak smakuje... Musisz sam/a tego spróbować. Smacznego!

Jalebi - okrągłe spiralki

Jalebi to ciastka smażone na głębokim tłuszczu, które są okrągłe i mają kształt spirali. Do deseru przygotowuje się syrop szafranowy. Nadaje on wspaniały kolor. Ciastka wylewa się na gorący olej wprost z butelki z cienkim dozownikiem, nakreślając właśnie ten charakterystyczny kształt, który mają jalebi.

Usmażone ciastka moczy się w gotowym syropie i podaje. To ciekawe urozmaicenie Tłustego Czwartku.

Jalebi

Jalebi to azjatycka słodka przekąska, która sprawdzi się jako deser dla dzieci i dorosłych. Jalebi doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
W skrócie
Czas przygotowania
50 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
50 g
Jalebi podane na białym talerzyku.

Lista składników do przygotowania jalebi

  • Mąka pszenna typ 500 150 g (1 szklanka)
  • Kasza manna 20 g
  • Jogurt naturalny 2% 180 g (1 małe opakowanie)
  • Soda oczyszczona 5 g (płaska łyżeczka)
  • Olej rzepakowy 1020 ml (do ciasta oraz smażenia)
  • Cukier 150 g

Przygotowanie jalebi krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej kaszę manną oraz dwie łyżki oleju rzepakowego.

Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Następnie do miski dodaj jogurt naturalny oraz sodę, wymieszaj.

Do masy dodaj pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.

Ciasto odstaw na 2 godziny do lodówki.

W tym czasie przygotuj syrop: szafran wymieszaj z łyżką wody.

W rondelku doprowadź do wrzenia szklankę wody z dodatkiem cukru i całość wymieszaj.

Następnie do rondelka dodaj szafran z wodą i gotuj przez około 15 minut.

Ciasto przelej do butelki z dozownikiem.

W głębokim garnku rozgrzej olej.

Na gorący olej wlej ciasto cienkim strumieniem, tworząc spirale. Gdy ciastka zarumienił się z jednej strony, przewróć się na drugą stronę.

Po usmażeniu ciastka wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Ciastka zanurz w syropie cukrowym i odłóż na talerz.

Churrosy - hiszpańkie klimaty

Churros to super ciasteczka, które także smaży się na głębokim tłuszczu. Zrobione są z ciasta parzonego. Mają kształt krótkich paluszków. To świetny pomysł na coś słodkiego, zwłaszcza dla dzieci.

Churros podawać można z cukrem pudrem i cynamonem. Wyśmienicie smakuje z nutellą. Musisz tego spróbować.

Gulab jamun - coś słodkiego z Indii

Znamy małe pączusie, które zwykle podaje się posypane cukrem pudrem. Gulab jamun też są małymi kuleczkami, w których składzie znajduje się mleko w proszku. Zamiast cukru pudru, tutaj stawia się na syrop cukrowy. Usmażone kuleczki macza się w nim i pozostawia na godzinę.

Po tym czasie można jeść te pyszne gulab jamun, a dodatkowo fajnie jest je posypać posiekanymi orzechami.

Gulab jamun

Gulab jamun to pączki indyjskie, które przygotowywane się z odparowanego mleka i smaży na głębokim tłuszczu. Podaje się je na przyjęciach i w trakcie świąt w Indiach.
W skrócie
Czas przygotowania
35 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
130 g
Biały, głęboki talerz z 4 pączkami gulab jamun w syropie cukrowym i posypanymi posiekanymi pistacjami. Na talerzu leży także łyżeczka z syropem.  Obok znajdują się miseczki z dodatkami oraz drugi talerz z pączkami.

Lista składników do przygotowania gulab jamun

  • Mleko w proszku 70 g (1 szklanka)
  • Mąka pszenna typ 500 40 g
  • Proszek do pieczenia 4 g (1 łyżeczka)
  • Mleko 2% 120 ml
  • Masło 20 g (1 łyżka)
  • Cukier 200 g (1 szklanka)
  • Sok z cytryny 12 ml (2 łyżki)
  • Olej rzepakowy 300 ml (Do smażenia)

Przygotowanie gulab jamun krok po kroku

Wymieszaj w misce suche składniki: mleko w proszku, 0,5 łyżeczki kardamonu i mąkę, proszek do pieczenia.

Dodaj miękkie masło i stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając.

Masę odstaw na 10 minut. W tym czasie ciasto powinno zgęstnąć.

Zagnieć ciasto i formuj z niego małe kulki, pamiętając, że podczas smażenia urosną.

W głębokiej patelni rozgrzej olej do smażenia. Najlepiej, aby miał on temperaturę około 130-140 C.

Na rozgrzany olej wkładaj pączuszki i smaż je około 5 minut, mieszając od czas do czasu, aby równomiernie się usmażyły.

Usmażone pączuszki wykładaj na ręcznik papierowy.

W garnku robimy syrop cukrowy. Zagotowujemy cukier ze szklanką wody i szczyptą kardamonu, mieszając, aby cukier się rozpuścił.

Po około 1 minucie gotowania wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny oraz wodę różaną (2 łyżki).

Przestudzone pączuszki włóż do syropu, mieszamy, aby całe pokryły się syropem, i odstaw na około 1 godzinę.

Po nasiąknięciu syropem, podajemy je np. posypane posiekanymi pistacjami.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto