- Mleko w proszku 70 g 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 40 g
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Mleko 2% 120 ml
- Masło 20 g 1 łyżka
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Sok z cytryny 12 ml 2 łyżki
- Olej rzepakowy 300 ml Do smażenia
Przepis na gulab jamun krok po kroku
Wymieszaj w misce suche składniki: mleko w proszku, 0,5 łyżeczki kardamonu i mąkę, proszek do pieczenia.
Dodaj miękkie masło i stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając.
Masę odstaw na 10 minut. W tym czasie ciasto powinno zgęstnąć.
Zagnieć ciasto i formuj z niego małe kulki, pamiętając, że podczas smażenia urosną.
W głębokiej patelni rozgrzej olej do smażenia. Najlepiej, aby miał on temperaturę około 130-140 C.
Na rozgrzany olej wkładaj pączuszki i smaż je około 5 minut, mieszając od czas do czasu, aby równomiernie się usmażyły.
Usmażone pączuszki wykładaj na ręcznik papierowy.
W garnku robimy syrop cukrowy. Zagotowujemy cukier ze szklanką wody i szczyptą kardamonu, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
Po około 1 minucie gotowania wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny oraz wodę różaną (2 łyżki).
Przestudzone pączuszki włóż do syropu, mieszamy, aby całe pokryły się syropem, i odstaw na około 1 godzinę.
Po nasiąknięciu syropem, podajemy je np. posypane posiekanymi pistacjami.

-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Omlet cesarski
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Zacierki
-
Placuszki z kaszy manny
-
Kolacja dla dzieci
Informacje dietetyczne - gulab jamun
Wartości odżywcze gulab jamun
Gulab jamun to kaloryczny deser, głównie ze względu na syrop cukrowy. Żeby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny możesz zamienić cukier na słodzik lub syrop z agawy.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulab jamun
Lista alergenów dla Gulab jamun przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko w proszku
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Więcej informacji na temat gulab jamun
Gulab jamun pączki indyjskie, które są w postaci małych kulek. Tradycyjnie przygotowywane są z odparowanego mleka, ale to zajęłoby bardzo dużo czasu, dlatego w przepisie użyjemy mleka w proszku. Nazwa tego przysmaku związana jest z jednym ze składników pączuszków, a dokładnie z wodą różaną. ”Gul” oznacza kwiat, a „ab” wodę. ”Jamun” to natomiast nawa owocu, który kształtem przypominają pączuszki. Pączuszki podawane są z syropem i często występują na wielu uroczystościach w Indiach. Wykonuje się je z odparowanego mleka, mąki, jajek, proszku do pieczenia i masła. Często dodawaną przyprawą do ciasta na pączki lub syropu jest kardamon oraz woda różana. Ciasto jest nie słodkie, ponieważ podaje się je w syropie cukrowym, który jest bardzo słodki. Wielkością przypominają nasze mini pączuszki.
Przepis na gulab jamun jest bardzo prosty, szczególnie jeśli używamy mleka w proszku (tradycyjnie mleko gotuje się kilka godzin, aż woda odparuje). Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę, mleko w proszku (nie mleko granulowane), trochę masła, proszek do pieczenia i kardamon. Ciasto należy zagnieść, aby uzyskać jednolite, gęste ciasto. Następnie z masy, wilgotnymi dłońmi, formuje się kuleczki. Smaży się je na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Potem należy przygotować syrop z wodą różaną. Syrop robimy z wody, cukru, wody różanej oraz kardamonu i szafranu. Jego przygotowanie jest bardzo proste i polega na gotowaniu wody z cukrem do momentu zgęstnienia syropu, a następnie dodajemy do niego wodę różaną i szczyptę kardamonu oraz szafranu. Pączki zalewa się powstałym syropem i zostawia, aby trochę nim nasiąkły. Tak przygotowane pączuszki można jeść na zimno, jak i na ciepło. W Indiach jest to deser podawany na różnych uroczystościach rodzinnych oraz z okazji świąt. Ze względu na swoją prostotę, możesz wykorzystać ten przepis na tłusty czwartek, ponieważ te indyjskie pączki zrobisz znacznie szybciej niż tradycyjne polskie pączki z ciasta drożdżowego, oraz przy okazji zaskoczysz swoich gości, wyjątkowym przysmakiem.
Szacunkowy koszt przygotowania gulab jamun
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023