Przepis na gulab jamun krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
kardamon, woda różana
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, patelnia głęboka

Wymieszaj w misce suche składniki: mleko w proszku, 0,5 łyżeczki kardamonu i mąkę, proszek do pieczenia.

Dodaj miękkie masło i stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając.

Masę odstaw na 10 minut. W tym czasie ciasto powinno zgęstnąć.

Zagnieć ciasto i formuj z niego małe kulki, pamiętając, że podczas smażenia urosną.

W głębokiej patelni rozgrzej olej do smażenia. Najlepiej, aby miał on temperaturę około 130-140 C.

Na rozgrzany olej wkładaj pączuszki i smaż je około 5 minut, mieszając od czas do czasu, aby równomiernie się usmażyły.

Usmażone pączuszki wykładaj na ręcznik papierowy.

W garnku robimy syrop cukrowy. Zagotowujemy cukier ze szklanką wody i szczyptą kardamonu, mieszając, aby cukier się rozpuścił.

Po około 1 minucie gotowania wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny oraz wodę różaną (2 łyżki).

Przestudzone pączuszki włóż do syropu, mieszamy, aby całe pokryły się syropem, i odstaw na około 1 godzinę.

Po nasiąknięciu syropem, podajemy je np. posypane posiekanymi pistacjami.

Biały, głęboki talerz z 4 pączkami gulab jamun w syropie cukrowym i posypanymi posiekanymi pistacjami. Na talerzu leży także łyżeczka z syropem.  Obok znajdują się miseczki z dodatkami oraz drugi talerz z pączkami.
Gulab jamun
Koszt przygotowania dania
5.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
693 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Gulab jamun - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Gulab jamun

Gulab jamun pączki indyjskie, które są w postaci małych kulek. Tradycyjnie przygotowywane są z odparowanego mleka, ale to zajęłoby bardzo dużo czasu, dlatego w przepisie użyjemy mleka w proszku. Nazwa tego przysmaku związana jest z jednym ze składników pączuszków, a dokładnie z wodą różaną. ”Gul” oznacza kwiat, a „ab” wodę. ”Jamun” to natomiast nawa owocu, który kształtem przypominają pączuszki. Pączuszki podawane są z syropem i często występują na wielu uroczystościach w Indiach. Wykonuje się je z odparowanego mleka, mąki, jajek, proszku do pieczenia i masła. Często dodawaną przyprawą do ciasta na pączki lub syropu jest kardamon oraz woda różana. Ciasto jest nie słodkie, ponieważ podaje się je w syropie cukrowym, który jest bardzo słodki. Wielkością przypominają nasze mini pączuszki.

Przepis na gulab jamun jest bardzo prosty, szczególnie jeśli używamy mleka w proszku (tradycyjnie mleko gotuje się kilka godzin, aż woda odparuje). Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę, mleko w proszku (nie mleko granulowane), trochę masła, proszek do pieczenia i kardamon. Ciasto należy zagnieść, aby uzyskać jednolite, gęste ciasto. Następnie z masy, wilgotnymi dłońmi, formuje się kuleczki. Smaży się je na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Potem należy przygotować syrop z wodą różaną. Syrop robimy z wody, cukru, wody różanej oraz kardamonu i szafranu. Jego przygotowanie jest bardzo proste i polega na gotowaniu wody z cukrem do momentu zgęstnienia syropu, a następnie dodajemy do niego wodę różaną i szczyptę kardamonu oraz szafranu. Pączki zalewa się powstałym syropem i zostawia, aby trochę nim nasiąkły. Tak przygotowane pączuszki można jeść na zimno, jak i na ciepło. W Indiach jest to deser podawany na różnych uroczystościach rodzinnych oraz z okazji świąt. Ze względu na swoją prostotę, możesz wykorzystać ten przepis na tłusty czwartek, ponieważ te indyjskie pączki zrobisz znacznie szybciej niż tradycyjne polskie pączki z ciasta drożdżowego, oraz przy okazji zaskoczysz swoich gości, wyjątkowym przysmakiem.

Wartości odżywcze Gulab jamun

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
533.63 kcal
693.72 kcal
Białko
4.35 g
5.65 g

Węglowodany w gulab jamun

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
35.88 g
46.65 g
Węglowodany przyswajalne
35.48 g
46.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
0.52 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
41.76 g
54.28 g
Tłuszcze nasycone
4.57 g
5.94 g
Tłuszcze nienasycone
37.19 g
48.34 g
Cholesterol
6.87 mg
8.93 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulab jamun

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulab jamun

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
45.41 mg
59.03 mg
Potas
243.13 mg
316.07 mg
Wapń
162.40 mg
211.12 mg
Żelazo
0.35 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Gulab jamun 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Gulab jamun

Lista alergenów dla Gulab jamun przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko w proszku
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania Gulab jamun

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko w proszku
70 g
1 szklanka
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 2%
120 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Sok z cytryny
12 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Olej rzepakowy
300 ml
Do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Koszt składników
33.60
Jak oceniasz przepis na gulab jamun
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób