Chrusty czy faworki - która nazwa jest poprawna?

Faworki ułożone na talerzu oraz na kubku kawy i na stole, a także 5 przepisów na chrusty i faworki.
Chrusty i faworki - możesz przygotować je na różne sposoby, fot. wypiekibeaty
ikona podziel się
Opublikowano: 07.02.2024 r., 9:00 | Autor: Paulina Lipińska
Być może zastanawiasz się, czy chrusty i faworki znaczą to samo, czy może są jakieś różnice w tym deserze. Sprawdź, jak to w końcu jest, a także poznaj super przepisy na różne rodzaje faworków i chrustów. Znajdziesz takie propozycje, jak kruche faworki, chrusty francuskie, faworki drożdżowe, chrusty na piwie oraz lane chrusty.

Faworki czy chrusty? Która nazwa jest poprawna?

Gazeta "Wyborcza" przeprowadzała rozmowę z prof. Jerzym Bralczykiem, który jest językoznawcą. Tematem była różnica między chrustem a faworkami. Powiedziano, że i chrust, i faworki oznaczają to samo. Faworki są obcą nazwą, która określa rodzaj kokardki, używanej kiedyś jako ozdoba stroju. Chrust to określenie metaforyczne i polskie i nawiązuje do suchych gałązek (ciasteczka są bardzo kruche).

Faworki czy też chrusty są to kruche ciasteczka, które wyglądają podobnie właśnie do kokardki. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta kruchego. Bardzo ważne w faworkach i chrustach jest to, by odpowiednio napowietrzyć ciasto, oraz by było bardzo cienkie.

Dlaczego ten sam deser ma dwie nazwy? W różnych regionach Polski nazywa się je właśnie chrustami lub faworkami. A ty, robisz faworki czy chrusty?

Tradycyjne, kruche faworki

Faworki kruche przygotowuje się z takich składników, jak mąka, śmietana, żółtka i cukier puder. Dodaje się też spirytus, który zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia.

Faworki kruche posypuje się cukrem pudrem. Taki deser jest idealny do kawy. Możesz je wziąć bez problemu na wynos - do pracy czy szkoły.

Ekspresowe chrusty francuskie

Ten przepis jest doskonałym pomysłem na deser w Tłusty Czwartek odpowiedni na diecie odchudzającej. Składa się on tylko z dwóch składników. Dodatkowo, nie ma konieczności smażenia na głębokim oleju, co dodatkowo zmniejsza znacząco wartość energetyczną chrustów.

Takie chrusty są bardzo szybkie, idealne "na ostatnią chwilę". Najlepsze są z cukrem pudrem - w wersji bez cukru wykorzystaj puder ze słodzika.

Puchate faworki z drożdżami

Choć tradycyjnie powinny być kruche, te są mięciutkie jak pączki. Faworki drożdżowe to równie fajna przekąska, tylko trzeba poświęcić na nią więcej czasu. Ciasto musi wyrosnąć, aby otrzymać fajne, miękkie ciastka.

Tradycyjnie, najlepszym dodatkiem będzie cukier puder. Takie faworki warto dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły - domowe ciasteczka drożdżowe będą jak znalazł.

Piwne chrusty czyli coś ciekawego

Te chrusty na piwie mogą zaskoczyć. Są pyszne, kruche i mają ciekawy smak. Zrobienie chrustów nie jest bardzo czasochłonne. Ciastka są świetne na imprezę, idealnie pasują do kawy.

Taki deser na Tłusty Czwartek to fajna propozycja, którą trzeba wypróbować. Na prawdę warto.

Zupełnie inne niż do tej pory

Przepis na lane chrusty różni się od reszty. Polega on na zrobieniu ciasta lejącego, które umieszcza się w rękawie cukierniczym, a następnie wylewa się go wprost na gorący olej. Dzięki temu powstają fajne ciasteczka, które wyglądają jak patyczki.

Zwłaszcza fajne będą dla dzieci, które nie odmówią takiej przekąski. Więc teraz pytanie zasadnicze: które przepisy są dla ciebie nowością?

Źródła:

  • https://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,9041298,prof-jerzego-bralczyka.html
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto