Chudy Tłusty Czwartek - czy to możliwe?

3 pączki ułożone jeden na drugim, owinięte metrem krawieckim, a także 4 przepisy na fit wypieki na Tłusty Czwartek
Będąc na diecie też możesz zjeść pączki w Tłusty Czwartek, fot. Longfin Media
ikona podziel się
Opublikowano: 03.02.2024 r., 15:00 | Autor: Paulina Lipińska
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jeżeli jesteś na diecie i myślisz, że nie możesz zjeść nic dobrego w tym dniu, jesteś w błędzie. Zrób te fit przepisy na Tłusty Czwartek: pączki, oponki serowe, chrusty oraz donaty! Gdy zrobisz swoje domowe wypieki, może być równie smacznie, a do tego mniej kalorycznie.

Czy da się zrobić dietetyczne wypieki na Tłusty Czwartek?

Wszystko się da, wystarczy chcieć. Słodkie przekąski w tym dniu to przede wszystkim pączki, oponki, donuty, pączusie, faworki... Co jeszcze? Tradycyjnie smaży się je na głębokim tłuszczu (oleju, smalcu). Wzbogacone są o pyszne dodatki, takie jak dżem, marmolada, konfitura, lukier, czekolada, różne kremy, na przykład pistacjowe, orzechowe... Brzmi jak raj! Niestety nie dla odchudzających się. Zjedzenie jednego pączka nie jest wielką zbrodnią pod względem kaloryczności, ale kto jest w stanie zjeść jednego pączka w tym dniu i na tym poprzestać?

Dieta odchudzająca może być pyszna i wcale nie musisz na niej całkowicie rezygnować z pieczenia pysznych słodkości. Jeśli pragniesz zrobić sam coś domowego, a dodatkowo o wiele mniej kalorycznego, przedstawiamy super przepisy.

Tradycyjne pączki z konfiturą różaną

Pączki to tradycyjny przysmak, który je się w Tłusty Czwartek. Są to duże bułki drożdżowe z nadzieniem. Ten przepis na pączki pieczone robi się w piekarniku, bez konieczności użycia dużej ilości tłuszczu do smażenia.

Do pączków można dodać słodzik zamiast cukru. By jeszcze bardziej ograniczyć ilość cukru, użyj konfitury niesłodzonej. Gotowe pączki można posypać zmielonym na puder słodzikiem.

Pieczone pączki

Pieczone pączki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, domowych słodkości. Ze względu na sposób ich przygotowania mają mniej kalorii i tłuszczu.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
95 g
Ilustracja do ptrzepisu: pieczone pączki

Lista składników do przygotowania pieczonych pączków

  • Mleko 2% 220 ml
  • drożdże świeże 50 g
  • Cukier 45 g
  • Mąka pszenna typ 500 450 g
  • Żółtko jajka 3 szt.
  • Masło 50 g
  • konfitura z płatków róży 100 g

Przygotowanie pieczonych pączków krok po kroku

Mleko podgrzej lekko w rondelku lub mikrofali. Dodaj do niego cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

W rondelku rozpuść masło.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj. Wlej powoli zaczyn i dokładnie mieszaj. Ciasto wyrób dłońmi, by powstała spójna, lekko klejąca masa. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by ostatecznie wyrosło.

Podsyp blat mąką i przełóż na niego ciasto. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na cienkie blaty o grubości około 3 cm. Dużą szklanką lub kubkiem wycinaj z ciasta kółka.

Na środek każdego pączka dodaj pełną łyżeczkę marmolady. Boczne krawędzie zlep ze sobą, a w dłoniach uformuj z ciasta kulkę.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej gotowe pączki, w dość sporych odstępach.

Pączki piecz partiami po około 25 minut, do zarumienienia.

Okrągłe oponki serowe

Oponki to drugi rodzaj słodkości, które królują w Tłusty Czwartek. Są to pączki z dziurką w środku. Te oponki są super, ponieważ dostarczają białka, które jest bardzo ważne w diecie. Zwykle oponki nie są nadziewane, ale nic nie stoi na przeszkodzie.

Dzięki temu, że nie są smażone na dużej ilości tłuszczu, oponki mają mniej kilokalorii niż tradycyjne. Ostudzone oponki warto posypać pudrem ze słodzika. W celu zmniejszenia ilości cukru, oczywiście można użyć zamiennika.

Pieczone chrusty? Jasne!

Chrusty to chrupiące, kruche ciasteczka o charakterystycznym kształcie przypominającym kokardkę. Chrusty także da się upiec i również wychodzą takie, jakie być powinny.

Pyszne chrusty fajnie jest posypać... pudrem ze słodzika - a jakże! Takie ciasteczka są super dla najmłodszych. Można dać je dzieciom do szkoły lub samemu zabrać je ze sobą do pracy.

Donaty - pyszne, okrągłe ciacha

Donaty są podobne z wyglądu do oponek. Gdy oponki posypuje się cukrem pudrem, donaty są zdobione polewami i różnymi posypkami, na przykład posiekanymi orzechami czy czekoladą.

Te pieczone donaty możesz dowolnie ozdobić. W fit wersji poleca się kremy bez cukru w typie nutelli oraz posiekaną czekoladę bez dodatku cukru. Super deser na Tłusty Czwartek możesz zrobić i ty.

Donaty z piekarnika

Najlepsze, puszyste donaty z piekarnika to dobry pomysł na słodki deser. Lubisz piec swoje wyroby? Koniecznie poznaj ten sprawdzony przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
14
Wielkość
jednej porcji
64 g
Ilustracja do ptrzepisu: Donaty z piekarnika

Lista składników do przygotowania donatów z piekarnika

  • Mąka pszenna typ 500 450 g
  • Masło 100 g
  • Cukier 50 g
  • Cukier waniliowy 16 g (1 opakowanie)
  • drożdże suche 5 g (lub 20 g świeżych)
  • Mleko 2% 220 ml
  • Jajko 1 szt.

Przygotowanie donatów z piekarnika krok po kroku

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Rozpuść masło. Ostudź je lekko.

Do miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli oraz drożdże suche.

Dodaj jajko, mleko, cukier i cukier waniliowy.

Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Potrwa to długo, nawet do kwadransa. Można użyć miksera.

Ciasto odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce (przykryj miskę ścierką).

Po tym czasie wyrób przez 2 minuty ciasto, rozwałkuj je do grubości około 1 cm.

Zacznij wykrawać kółka (najlepiej o średnicy 8 cm). Na środku każdego kółka zrób korkiem dziurkę o średnicy około 3 cm.

Na blaszce ułożonej papierem do pieczenia układaj donaty w odstępach (ciasto urośnie).

Przykryj ścierką donaty i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Rozgrzej piekarnik na 200 st C (góra-dół).

Piecz donaty w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.

Po upieczeniu wyjmij donaty do ostudzenia i ułóż na kratce.

Donaty można dowolnie ozdobić, na przykład posypać cukrem pudrem.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto