Osłódź sobie walentynkowy dzień - desery dla dwojga

Czekoladki w pudełku serce
Zrobienie domowych słodyczy na 14 lutego jest najlepszym prezentem dla ukochanej osoby, fot. colnihko
ikona podziel się
Opublikowano: 11.02.2024 r., 17:00 | Autor: Paulina Lipińska
Jak szaleć, to szaleć. W końcu to Walentynki! 14 lutego warto zrobić pyszny deser, który poprawi wam humor. Poznaj świetne przepisy na pyszne desery, które są idealne w tym dniu. Mogą to być ciasta, a także desery w szklance. Wszystkie są przepyszne i zapadną na długo w pamięć. Kto nie lubi słodkości?

Efektowne ciasto - tort z malinami

Chcesz zrobić wrażenie na swojej drugiej połowie? Taki tort na Walentynki na pewno ją/go zaskoczy. Pyszne ciasto z kremem i malinami, a wszystko to w kształcie serca - czego potrzeba więcej na Walentynki?

Tort najlepiej będzie przygotować dzień wcześniej. Przygotuj się więc zawczasu, żeby nie było zbyt późno :)

Kremowy sernik z kajmakiem i orzechami

Czy jest coś lepszego niż rozpływający się, kremowy sernik? Odpowiedź jest prosta. Dodając do niego karmel i orzechy powstaje tak doskonały deser, że nikt nie odmówi. Ciasto jest naprawdę przepyszne, więc na Walentynki warto go przygotować.

By ciasto było najlepsze, zrób je minimum dzień wcześniej. Najlepszy jest po schłodzeniu - wtedy jest wyśmienity.

Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi

Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak go zrobić.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
205 g
Deser sernik z kajmakiem.

Lista składników do przygotowania sernika baskijskiego z kajmakiem i orzechami laskowymi

  • serek śmietankowy 600 g (serek Philadelphia)
  • Jajko 4 szt.
  • Cukier 150 g
  • Śmietanka kremowa 30% 300 g
  • Mąka pszenna typ 500 10 g (1 łyżka)
  • kajmak 310 g (1 puszka)
  • Orzechy laskowe 50 g

Przygotowanie sernika baskijskiego z kajmakiem i orzechami laskowymi krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 220 st. C (bez termoobiegu), a do tortownicy włóż papier do pieczenia (dwa razy - dwie warstwy).

Do miski dodaj jajka i cukier.

Miksuj kilka chwil i dodaj serek Philadelphia, śmietankę, szczyptę soli i mąkę.

Wszystko miksuj około 2 minuty.

Przelej masę do tortownicy.

Wstaw sernik do gorącego piekarnika, zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz przez 60 minut.

Na ostatnie 20 minut dodaj termoobieg.

Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki (do połowy) i studź w piekarniku.

Sernik ma nie być zbity. Gdy potrząśniesz tortownicą, sernik ma się "trząść" jak galaretka. Sernik po nocy w lodówce ładnie się zetnie.

Na ciepły sernik wyłóż kajmak i delikatnie go rozprowadź (równomiernie). Uważaj, bo sernik może się jeszcze rozpadać, więc podziel kajmak na mniejsze części.

Wierzch ciasta posyp posiekanymi drobno orzechami.

Sernik schładzaj przez minimum 12 godzin.

Nie podawaj ciepłego sernika - rozpadnie się.

Kawowy deser w pucharku

Desery w pucharkach są świetną propozycją. Wyglądają bardzo ładnie, a smakują jeszcze lepiej. Dla wszystkich wielbicieli tiramisu: musicie zrobić ten deser na Walentynki. By tiramisu było jak najlepsze, należy go zrobić dzień wcześniej. Dzięki temu całość nabierze odpowiednio wyrazistego smaku kawy.

A dla tych, którzy nie mają ekspresu do zrobienia espresso podpowiadamy jak zrobić doskonałą kawę z użyciem kawiarki na gaz.

Lava cake czyli ciacho z płynnym środkiem

Ten deser robi wrażenie. Z wierzchu jest stabilny, ale po przekrojeniu okazuje się, że środek jest płynny i wypływa niczym lawa z wulkanu. Pychota! Słodycz ta jednak wymaga wprawy. Zbyt długi czas pieczenia sprawi, że środek zamiast być płynny, za bardzo się zetnie.

Warto wypróbować ten deser wcześniej. Jako dodatek do niego pasuje cukier puder, owoce lub lody.

Creme brûlée

Francuska kuchnia to coś, co lubisz? Ten deser jest klasykiem. Charakteryzuje go skorupka z palonego cukru na wierzchu deseru. Creme brûlée wymaga odpowiednich przyrządów, na przykład specjalnych kokilek oraz palnika do creme brûlée. By nie było zbyt słodko, a także żeby przełamać smak, dodaj kwaśny owoc, na przykład maliny.

Creme brûlée przygotuj dzień wcześniej. Należy go po upieczeniu schłodzić w lodówce przez całą noc.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto