Opublikowano: 11.02.2024 r., 17:00
|
Autor:
Paulina Lipińska
Jak szaleć, to szaleć. W końcu to Walentynki! 14 lutego warto zrobić pyszny deser, który poprawi wam humor. Poznaj świetne przepisy na pyszne desery, które są idealne w tym dniu. Mogą to być ciasta, a także desery w szklance. Wszystkie są przepyszne i zapadną na długo w pamięć. Kto nie lubi słodkości?
Chcesz zrobić wrażenie na swojej drugiej połowie? Taki tort na Walentynki na pewno ją/go zaskoczy. Pyszne ciasto z kremem i malinami, a wszystko to w kształcie serca - czego potrzeba więcej na Walentynki?
Tort najlepiej będzie przygotować dzień wcześniej. Przygotuj się więc zawczasu, żeby nie było zbyt późno :)
Czy jest coś lepszego niż rozpływający się, kremowy sernik? Odpowiedź jest prosta. Dodając do niego karmel i orzechy powstaje tak doskonały deser, że nikt nie odmówi. Ciasto jest naprawdę przepyszne, więc na Walentynki warto go przygotować.
By ciasto było najlepsze, zrób je minimum dzień wcześniej. Najlepszy jest po schłodzeniu - wtedy jest wyśmienity.
Desery w pucharkach są świetną propozycją. Wyglądają bardzo ładnie, a smakują jeszcze lepiej. Dla wszystkich wielbicieli tiramisu: musicie zrobić ten deser na Walentynki. By tiramisu było jak najlepsze, należy go zrobić dzień wcześniej. Dzięki temu całość nabierze odpowiednio wyrazistego smaku kawy.
A dla tych, którzy nie mają ekspresu do zrobienia espresso podpowiadamy jak zrobić doskonałą kawę z użyciem kawiarki na gaz.
Ten deser robi wrażenie. Z wierzchu jest stabilny, ale po przekrojeniu okazuje się, że środek jest płynny i wypływa niczym lawa z wulkanu. Pychota! Słodycz ta jednak wymaga wprawy. Zbyt długi czas pieczenia sprawi, że środek zamiast być płynny, za bardzo się zetnie.
Warto wypróbować ten deser wcześniej. Jako dodatek do niego pasuje cukier puder, owoce lub lody.
Francuska kuchnia to coś, co lubisz? Ten deser jest klasykiem. Charakteryzuje go skorupka z palonego cukru na wierzchu deseru. Creme brûlée wymaga odpowiednich przyrządów, na przykład specjalnych kokilek oraz palnika do creme brûlée. By nie było zbyt słodko, a także żeby przełamać smak, dodaj kwaśny owoc, na przykład maliny.
Creme brûlée przygotuj dzień wcześniej. Należy go po upieczeniu schłodzić w lodówce przez całą noc.