Przepis na tort walentynkowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do pieczenia w kształcie serca

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj chwilę.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj silikonową szpatułką.

Przelej masę na biszkopt do formy w kształcie serca.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Umieść w misce śmietanę i serek mascarpone, dodaj barwnik spożywczy i ubij na sztywną pianę.

Posiekaj czekoladę i dodaj do masy.

Przekrój biszkopt na pół, podziel masę na dwie części.

Przełóż biszkopt masą i wyrównaj wierzch i boki ciasta.

Udekoruj ciasto malinami.

Schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Tort walentynkowy w kształcie serca udekorowany kwiatami.
Tort walentynkowy
Koszt przygotowania dania
50.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
579 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Tort walentynkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie walentynkowym

Tort walentynkowy to świetny pomysł na piękny tort w kształcie serca. Czekoladowy tort z różowym kremem świetnie sprawdzi się podczas Walentynek, aby zakończyć przygotowaną we dwoje kolację. Przepis na tort walentynkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka pszenna, kakao, czekolada, mascarpone, śmietana kremówka, maliny, barwnik spożywczy różowy.

Jak zrobić tort walentynkowy? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj chwilę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj silikonową szpatułką. Przelej masę na biszkopt do formy w kształcie serca. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Umieść w misce śmietanę i serek mascarpone, dodaj barwnik spożywczy i ubij na sztywną pianę. Posiekaj czekoladę i dodaj do masy. Przekrój biszkopt na pół, podziel masę na dwie części. Przełóż biszkopt masą i wyrównaj wierzch i boki ciasta. Udekoruj ciasto malinami. Schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując pyszny tort w kształcie serca jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Ciasto z kremem możesz przygotować także na rocznicę ślubu lub zaręczyn. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze tortu walentynkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kalorie)
282.51 kcal
579.14 kcal
Białko
6.57 g
13.46 g

Węglowodany w torcie walentynkowym

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany
32.50 g
66.63 g
Węglowodany przyswajalne
30.06 g
61.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.44 g
5.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz
14.61 g
29.94 g
Tłuszcze nasycone
12.79 g
26.23 g
Tłuszcze nienasycone
1.81 g
3.71 g

Witaminy w przepisie na tort walentynkowy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.48 mg
3.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort walentynkowy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód
29.23 mg
59.92 mg
Potas
141.29 mg
289.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
42.69 mg
87.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
92.78 mg
190.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
34.66 mg
71.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
2.16 mg
4.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.80 mg
1.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu walentynkowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie walentynkowym

Lista alergenów dla tortu walentynkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania tortu walentynkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Maliny
350 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 3
22.40
Za 350 g
Koszt składników
69.50
Jak oceniasz przepis na tort walentynkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób