Przepis na tort walentynkowy krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Cukier 230 g
- Jajko 6 szt.
- Kakao 16% (proszek) 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Czekolada gorzka 120 g
- Śmietanka kremowa 30% 300 g
- Mascarpone 300 g
- Maliny 350 g
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj chwilę.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj silikonową szpatułką.
Przelej masę na biszkopt do formy w kształcie serca.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Umieść w misce śmietanę i serek mascarpone, dodaj barwnik spożywczy i ubij na sztywną pianę.
Posiekaj czekoladę i dodaj do masy.
Przekrój biszkopt na pół, podziel masę na dwie części.
Przełóż biszkopt masą i wyrównaj wierzch i boki ciasta.
Udekoruj ciasto malinami.
Schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Ciasto zebra
-
Milky way
-
Murzynek
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto krówkowe
-
Tarta z jabłkami
-
Placek z bananami
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Sernik japoński
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto biszkoptowe
-
Chatka baby jagi
-
Owoce pod kruszonką
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto marcinek
-
Ciasto na walentynki

(liczba kalorii)
Tort walentynkowy - cechy przepisu
Więcej o torcie walentynkowym
Tort walentynkowy to świetny pomysł na piękny tort w kształcie serca. Czekoladowy tort z różowym kremem świetnie sprawdzi się podczas Walentynek, aby zakończyć przygotowaną we dwoje kolację. Przepis na tort walentynkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka pszenna, kakao, czekolada, mascarpone, śmietana kremówka, maliny, barwnik spożywczy różowy.
Jak zrobić tort walentynkowy? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj chwilę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj silikonową szpatułką. Przelej masę na biszkopt do formy w kształcie serca. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Umieść w misce śmietanę i serek mascarpone, dodaj barwnik spożywczy i ubij na sztywną pianę. Posiekaj czekoladę i dodaj do masy. Przekrój biszkopt na pół, podziel masę na dwie części. Przełóż biszkopt masą i wyrównaj wierzch i boki ciasta. Udekoruj ciasto malinami. Schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Podsumowując pyszny tort w kształcie serca jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Ciasto z kremem możesz przygotować także na rocznicę ślubu lub zaręczyn. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze tortu walentynkowego
Energia i białka
(205g)
Węglowodany w torcie walentynkowym
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy w przepisie na tort walentynkowy
(205g)
Składniki mineralne w przepisie na tort walentynkowy
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie walentynkowym
Lista alergenów dla tortu walentynkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone