Galaretkowe szaleństwo - co można zrobić z galaretki?

Dwa warstwowe desery w pucharku z galaretką i granatem, a także 5 przepisów na desery z galaretką
Galaretkę można przygotować nie tylko jako deser w pucharku, ale też na przykład wykorzystać ją do ciasta, fot. elena_hramowa
ikona podziel się
Opublikowano: 27.02.2024 r., 17:00 | Autor: Paulina Lipińska
Galaretka to fajny pomysł na zrobienie deseru. Można ją wykorzystać do mini deserów, takich w pucharku. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do ciasta. Zwłaszcza popularna jest jako galaretka owocami na wierzchu sernika na zimno lub jako deser z bitą śmietaną i owocami. Poznaj super przepisy – znasz je wszystkie?

Galaretkowy deser, który zachwyci wszystkich?

Oto deser w pucharku, który wygląda świetnie, a jeszcze lepiej smakuje. Jest idealny na lato, gdy są dostępne świeże truskawki. Deser ma kolor biało-czerwony, a dodatkiem są świeże owoce, które świetnie komponują się jako całość.

Taki deser to idealny pomysł na imprezę albo jakąś uroczystość. Na pewno będzie chętnie zjedzony, nie tylko przez najmłodszych. Zrobienie go jest łatwe, ale trzeba wykonać go wcześniej, by wszystko się stężało.

Placek na niedzielę?

Na niedzielę, zwykły dzień, a nawet na urodziny. Takie ciasto z borówkami i galaretką smakuje na prawdę wyśmienicie. Można powiedzieć, że jest prawie jak tort. Placek jest świetny zwłaszcza w lato, gdy mamy dostępne świeże owoce.

Ciasto z borówkami i galaretką trzeba wykonać dzień wcześniej. Najlepsze jest nawet dwa albo trzy dni po przygotowaniu. Ciasto zmięknie, a całość nabierze spójnego, wyrazistego smaku.

Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji na pyszne wypieki, polecamy przepisy naciasto jogurtowe ze śliwkami.

Ciasto z borówkami i galaretką

Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj przepis na ciasto z borówkami i galaretką.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
200 g
Ciasto z borówkami i galaretką

Lista składników do przygotowania ciasta z borówkami i galaretką

  • Jajko 3 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 150 g
  • Cukier 150 g
  • Olej rzepakowy 40 ml
  • Kakao 16% (proszek) 20 g
  • mascarpone 500 g
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
  • Cukier puder 30 g
  • Czekolada mleczna 50 g
  • galaretka 75 g (1 opakowanie)
  • borówka amerykańska 250 g

Przygotowanie ciasta z borówkami i galaretką krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Rozpuść galaretkę w 400 ml gorącej wody. Ostudź ją.

Mąkę wymieszaj z kakao oraz z łyżeczką proszku do pieczenia.

Żółtka oddziel od białek.

Białka zacznij ubijać, dodawaj do nich stopniowo cukier.

Następnie dodawaj stopniowo żółtka. Cały czas miksuj.

Dodaj do masy stopniowo mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

Na końcu wlej stopniowo olej, także stale miksując.

Masę wlej do tortownicy i piecz do suchego patyczka (około 25 minut).

Upieczony biszkopt ostudź.

Posiekaj nożem czekoladę.

Ubij śmietankę z cukrem pudrem.

Dodaj do niej serek mascarpone i kilka kropli aromatu waniliowego.

Całość chwilę miksuj, tylko do połączenia składników.

Dodaj do masy czekoladę, wymieszaj łyżką.

Zimny biszkopt podziel na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj połową kremu, ułóż drugi blat i wyłóż resztę kremu.

Na wierzch wsyp owoce.

Zalej owoce tężejącą galaretką.

Wstaw ciasto do lodówki i poczekaj, aż galaretka się zetnie.

Deser, który robiła babcia

Być może takiego śmietanowca robiła ci babcia. W końcu jego przygotowanie jest proste i wymaga kilka składników. Wróć więc wspomnieniami i przygotuj śmietanowca z galaretkami. To jest takie dobre! Dzieci to uwielbiają.

Śmietanowiec to super deser na każdą okazję. Warto go przygotować na osłodzenie dnia. Jeśli zrobisz go w lato, ochłodzi cię, ponieważ fajnie orzeźwia.

Lubisz ptasie mleczko?

Zrób swoje w domu! Ptasie mleczko to fajny deser, który jest łatwy i szybki do przygotowania. Ptasie mleczko to odpowiedni przysmak dla każdego. Uwielbiają go najmłodsi, a także ci starsi.

Ptasie mleczko to dobry wybór. Zamiast kupować sklepowe "czekoladki", przygotuj je sam/a. Jest to zdecydowanie lepsza opcja, ponieważ robi się je tylko z podstawowych składników, bez żadnych konserwantów i innych ulepszaczy.

Połączenie galaretki z budyniem jest zaskakująco dobre!

Oczywiście. Taki deser to super opcja na coś słodkiego. Można bez problemu podać go na jakiejś imprezie, na przykład na imieninach lub urodzinach. Deser z galaretką i budyniem to połączenie dwóch pysznych słodkich przekąsek. Z tego względu jest to fajny pomysł na prosty deser.

Jeżeli lubisz i galaretkę, i budyń, tę słodkość warto zrobić, by umilić sobie dzień. Deser fajnie wygląda i na prawdę dobrze smakuje. Polecamy!

Deser z galaretką i budyniem

Deser z galaretką i budyniem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
260 g
Deser z galaretką i budyniem podany w wysokich szklankach.

Lista składników do przygotowania deseru z galaretką i budyniem

  • galaretka 75 g (truskawkowa)
  • Budyń (proszek) 40 g (waniliowy)
  • Truskawki 400 g
  • Mleko 3,2% 400 ml (2 niepełne szklanki)
  • Cukier 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
  • Masło 100 g (pół kostki)
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g

Przygotowanie deseru z galaretką i budyniem krok po kroku

Do garnka wlej szklankę mleka i zagotuj ją z masłem.

W szklance wymieszaj proszek budyniowy z pozostałym mlekiem oraz cukrem.

Mieszankę z proszkiem budyniowym wlej do gotującego się mleka i energicznie mieszaj do momentu uzyskania gęstego budyniu.

Budyń pozostaw do przestudzenia, przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia.

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w plasterki.

Na dnie pucharków ułóż truskawki i zalej je galaretką (część truskawek możesz pozostawić do udekorowania wierzchu deseru).

Pucharki wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.

Na stężałą galaretkę umieść krem budyniowy.

Śmietankę ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę, umieść ją na kremie budyniowym. Pozostawione truskawki umieść na ubitej śmietanie.

Gotowy deser podawaj na zimno.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto