Przepis na ptasie mleczko z galaretki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

2 opakowania galaretek owocowych rozpuść w 600 ml wrzącej wody i odstaw do przestudzenia.

Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Następnie do białek dodaj partiami cukier oraz dwie łyżki soku z cytryny i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany.

Do masy z białek dodaj przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, do blaszki przelej masę z białek, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie na wierzch masy białkowej wlej tężejące galaretki i blaszkę wstaw z powrotem do lodówki na około 2-3 godziny.

Uzyskaną stężałą masę podziel na równe kawałki.

Ptasie mleczko możesz udekorować wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową.

Ptasie mleczko z galaretki ułożone na szarym blacie.
Ptasie mleczko z galaretki
Koszt przygotowania dania
11.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
271 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
73

Ptasie mleczko z galaretki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ptasim mleczku z galaretki

Ptasie mleczko z galaretki to doskonała propozycja na domowe słodycze. Ptasie mleczko z galaretki świetnie sprawdzi się jako deser, który możesz podać podczas różnych okazji. Prosty przepis na ptasie mleczko z galaretki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ptasiego mleczka potrzebne będą następujące produkty spożywcze: białka jaja kurzego, cukier, żelatyna, galaretki owocowe, sok z cytryny oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić ptasie mleczko z galaretki? 2 opakowania galaretek owocowych rozpuść w 600 ml wrzącej wody i odstaw do przestudzenia. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie do białek dodaj partiami cukier oraz dwie łyżki soku z cytryny i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany. Do masy z białek dodaj przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, do blaszki przelej masę z białek, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na wierzch masy białkowej wlej tężejące galaretki i blaszkę wstaw z powrotem do lodówki na około 2-3 godziny. Uzyskaną stężałą masę podziel na równe kawałki. Ptasie mleczko możesz udekorować wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne składniki mineralne, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując pyszne ptasie mleczko z galaretki świetnie sprawdzą się jako domowe smakołyki. Galaretki są dobre do spożycia po stężeniu. Ptasie mleczko z galaretek możesz podać w wielu odsłonach. Najbardziej zbliżone do tradycyjnego ptasiego mleczka dostępnego w sklepie jest zanurzenie galaretek w rozpuszczonej czekoladzie.

Wartości odżywcze ptasiego mleczka z galaretki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
271.86 kcal
271.86 kcal
Białko
14.18 g
14.18 g

Węglowodany w ptasim mleczku z galaretki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
53.53 g
53.53 g
Węglowodany przyswajalne
53.39 g
53.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.14 g
0.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.14 g
0.14 g
Tłuszcze nienasycone
0.01 g
0.01 g

Składniki mineralne w przepisie na ptasie mleczko z galaretki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
79.57 mg
79.57 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ptasiego mleczka z galaretki 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ptasim mleczku z galaretki

Lista alergenów dla ptasiego mleczka z galaretki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania ptasiego mleczka z galaretki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Galaretka
150 g
owocowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Koszt składników
17.10
Jak oceniasz przepis na ptasie mleczko z galaretki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób