Deser z galaretką i budyniem

Opublikowano: 11.06.2023 r., 14:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z galaretką i budyniem podany w wysokich szklankach.
Deser z galaretką i budyniem
Deser z galaretką i budyniem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
465 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Galaretka - truskawkowa (75 g)
  • Budyń (proszek) - waniliowy (40 g)
  • Truskawki (400 g)
  • Mleko 3,2% - 2 niepełne szklanki (400 ml)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, czajnik, miska, szklanka, pucharki, lodówka

Przepis na deser z galaretką i budyniem krok po kroku

Do garnka wlej szklankę mleka i zagotuj ją z masłem.

W szklance wymieszaj proszek budyniowy z pozostałym mlekiem oraz cukrem.

Mieszankę z proszkiem budyniowym wlej do gotującego się mleka i energicznie mieszaj do momentu uzyskania gęstego budyniu.

Budyń pozostaw do przestudzenia, przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia.

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w plasterki.

Na dnie pucharków ułóż truskawki i zalej je galaretką (część truskawek możesz pozostawić do udekorowania wierzchu deseru).

Pucharki wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.

Na stężałą galaretkę umieść krem budyniowy.

Śmietankę ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę, umieść ją na kremie budyniowym. Pozostawione truskawki umieść na ubitej śmietanie.

Gotowy deser podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na deser z galaretką i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat deseru z galaretką i budyniem

Deser z galaretką i budyniem to doskonała propozycja na przekąskę na zimno. Pyszny, domowy deser warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepszy deser z galaretką owocową można przygotować również jako przekąskę po obiedzie. Sprawdzony przepis na deser z galaretką i budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: galaretka truskawkowa, budyń waniliowy, truskawki, mleko, cukier, masło oraz śmietanka 30%.

A jak zrobić deser z galaretką i budyniem? Do garnka wlej szklankę mleka i zagotuj ją z masłem. W szklance wymieszaj proszek budyniowy z pozostałym mlekiem oraz cukrem. Mieszankę z proszkiem budyniowym wlej do gotującego się mleka i energicznie mieszaj do momentu uzyskania gęstego budyniu. Budyń pozostaw do przestudzenia, przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w plasterki. Na dnie pucharków ułóż truskawki i zalej je galaretką (część truskawek możesz pozostawić do udekorowania wierzchu deseru). Pucharki wstaw do lodówki, aby galaretka stężała. Na stężałą galaretkę umieść krem budyniowy. Śmietankę ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę, umieść ją na kremie budyniowym. Pozostawione truskawki umieść na ubitej śmietanie. Gotowy deser podawaj na zimno.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.

Podsumowując smaczny deser z galaretką, budyniem i truskawkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w deserze z galaretką i budyniem

Lista alergenów dla deseru z galaretką i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze deseru z galaretką i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Deser z galaretką i budyniem to doskonała propozycja na orzeźwiający deser, który możesz podać w sezonie letnim. Truskawki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
178.94
465.25
Białko (g)
2.45
6.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
14.89
38.73
Węglowodany przyswajalne (g)
14.21
36.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
12.48
32.44
Tłuszcze nasycone (g)
10.03
26.08
Tłuszcze nienasycone (g)
2.45
6.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
5.50
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.87
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.12
54.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
65.54
170.41
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.49
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.89
49.12
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.92
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.53
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.86
166.02
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.43
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.95
20.67
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.19
44.69
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
34.82
90.54
Potas (mg)
99.97
259.92
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.77
121.60
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
42.15
109.60
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.19
21.30
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.48
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z galaretką i budyniem 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z galaretką i budyniem

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
75 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Budyń (proszek)
40 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mleko 3,2%
400 ml
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
25.80