Przepis na ciasto z borówkami i galaretką krok po kroku
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Cukier 150 g
- Olej rzepakowy 40 ml
- Kakao 16% (proszek) 20 g
- Mascarpone 400 g
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Cukier puder 30 g
- Czekolada mleczna 50 g
- Galaretka 154 g 2 opakowania
- Borówka amerykańska 250 g
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z kakao oraz z łyżeczką proszku do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek.
Białka zacznij ubijać, dodawaj do nich stopniowo cukier.
Następnie dodawaj stopniowo żółtka. Cały czas miksuj.
Dodaj do masy stopniowo mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.
Na końcu wlej stopniowo olej, także stale miksując.
Masę wlej do tortownicy i piecz 25 minut.
Upieczony biszkopt ostudź.
Rozpuść galaretkę w 800 ml gorącej wody. Ostudź ją.
Posiekaj nożem czekoladę.
Ubij śmietankę, dodając do niej cukier puder.
Serek mascarpone zmiksuj z kilkoma kroplami aromatu.
Do serka dodaj ubitą śmietanę i chwilę zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Dodaj do masy czekoladę, wymieszaj łyżką.
Zimny biszkopt posmaruj kremem.
Ułóż na kremie owoce.
Zalej owoce tężejącą galaretką.
Wstaw ciasto do lodówki i poczekaj, aż galaretka się zetnie.
-
Ciasto z borówką
-
Tarta z borówkami
-
Ciasto z jagodami
-
Muffinki z borówkami
-
Babeczki z kremem
-
Sernik z borówkami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Fit sernik na zimno
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Ciasto z borówkami

(liczba kalorii)
Ciasto z borówkami i galaretką - cechy przepisu
Więcej o cieście z borówkami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj przepis na ciasto z borówkami i galaretką. Placek jest genialny. Łączy biszkopt z kakao. Krem to mascarpone z ubitą śmietanką. Ma on waniliowy aromat, a także dodatek w postaci kawałków czekolady (powstaje stracciatella). Na wierzchu są borówki amerykańskie zanurzone w galaretce. Dobre ciasto w nieco innej odsłonie, odpowiednie na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić ciasto z borówkami i galaretką.
Ciasto z borówkami i galaretką łączy klasykę z odrobiną odmienności. Jest to prosty przepis na placek kakaowy z masą oraz borówką amerykańską i galaretką. Ciasto z borówkami i galaretką zawiera bonus w postaci czekolady (w kremie). Powstaje pyszna masa w stylu stracciatella. Jak zrobisz ciasto z borówkami i galaretką, możesz je zaserwować nie tylko w domu. Będzie dobre też na imieniny lub inną imprezę. Prosty przepis na ciasto jest dobry dla dzieci, które uwielbiają takie desery. Jest to fantastyczny przykład wypieków, które doskonale sprawdzają się latem. Borówka amerykańska w lecie jest najsmaczniejsza i zdecydowanie warto z tego korzystać.
Poszukujesz prostego przepisu na pyszne ciasto z borówką amerykańską? Spróbuj to ciasto z borówkami i galaretką. Dobre, szybkie i smaczne. Jak zrobić ciasto z borówkami i galaretką? Nagrzej piekarnik, a także włóż papier do pieczenia do tortownicy. Przesiej mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Oddziel też żółtka od białek. Ubijaj białka, dodając do nich powoli cukier. Następnie dodawaj żółtka. Miksuj bez przerwy. Czas na mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodawaj je także stopniowo i nie przestawaj miksować. Na końcu wlewaj powoli olej, miksuj. Masę wlej do tortownicy i upiecz. 25 minut powinno wystarczyć. Ostudź biszkopt. W międzyczasie rozpuść galaretki. Do przepisu na ciasto z borówkami i galaretką możesz użyć ulubionej. Pięknie wygląda ta o niebieskim kolorze. Galaretkę ostudź. Gdy biszkopt będzie chłodny, zacznij przygotowywać krem. Na początku posiekaj nożem czekoladę. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, a serek mascarpone wymieszaj z aromatem. Dodaj ubitą śmietankę, a następnie czekoladę. Zamieszaj łyżką. Masę wyłóż na biszkopt, dodaj owoce i zalej tężejącą galaretką. Odstaw ciasto do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
UWAGA! Przepis na ciasto z borówkami i galaretką możesz przygotować z gotowych groszków czekoladowych. Czekoladę można zetrzeć też na tarce. Śmietanka do ubijania koniecznie musi być wyjęta prosto z lodówki.
Wartości odżywcze ciasta z borówkami i galaretką
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w cieście z borówkami i galaretką
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z borówkami i galaretką
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z borówkami i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z borówkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada mleczna