Ciasto z borówkami i galaretką
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Cukier (150 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Cukier puder (30 g)
- Czekolada mleczna (50 g)
- Galaretka 1 opakowanie (75 g)
- Borówka amerykańska (250 g)
Przepis na ciasto z borówkami i galaretką krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść galaretkę w 400 ml gorącej wody. Ostudź ją.
Mąkę wymieszaj z kakao oraz z łyżeczką proszku do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek.
Białka zacznij ubijać, dodawaj do nich stopniowo cukier.
Następnie dodawaj stopniowo żółtka. Cały czas miksuj.
Dodaj do masy stopniowo mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.
Na końcu wlej stopniowo olej, także stale miksując.
Masę wlej do tortownicy i piecz do suchego patyczka (około 25 minut).
Upieczony biszkopt ostudź.
Posiekaj nożem czekoladę.
Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
Dodaj do niej serek mascarpone i kilka kropli aromatu waniliowego.
Całość chwilę miksuj, tylko do połączenia składników.
Dodaj do masy czekoladę, wymieszaj łyżką.
Zimny biszkopt podziel na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj połową kremu, ułóż drugi blat i wyłóż resztę kremu.
Na wierzch wsyp owoce.
Zalej owoce tężejącą galaretką.
Wstaw ciasto do lodówki i poczekaj, aż galaretka się zetnie.
-
Ciasto z borówką
-
Tarta z borówkami
-
Ciasto z jagodami
-
Sernik z borówkami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Fit sernik na zimno
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat ciasta z borówkami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj przepis na ciasto z borówkami i galaretką. Placek jest genialny. Łączy biszkopt z kakao. Krem to mascarpone z ubitą śmietanką. Ma on waniliowy aromat, a także dodatek w postaci kawałków czekolady (powstaje stracciatella). Na wierzchu są borówki amerykańskie zanurzone w galaretce. Dobre ciasto w nieco innej odsłonie, odpowiednie na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić ciasto z borówkami i galaretką.
Ciasto z borówkami i galaretką łączy klasykę z odrobiną odmienności. Jest to prosty przepis na placek kakaowy z masą oraz borówką amerykańską i galaretką. Ciasto z borówkami i galaretką zawiera bonus w postaci czekolady (w kremie). Powstaje pyszna masa w stylu stracciatella. Jak zrobisz ciasto z borówkami i galaretką, możesz je zaserwować nie tylko w domu. Będzie dobre też na imieniny lub inną imprezę. Prosty przepis na ciasto jest dobry dla dzieci, które uwielbiają takie desery. Jest to fantastyczny przykład wypieków, które doskonale sprawdzają się latem. Borówka amerykańska w lecie jest najsmaczniejsza i zdecydowanie warto z tego korzystać.
Poszukujesz prostego przepisu na pyszne ciasto z borówką amerykańską? Spróbuj to ciasto z borówkami i galaretką. Dobre, szybkie i smaczne. Jak zrobić ciasto z borówkami i galaretką? Nagrzej piekarnik, a także włóż papier do pieczenia do tortownicy. Przesiej mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Oddziel też żółtka od białek. Ubijaj białka, dodając do nich powoli cukier. Następnie dodawaj żółtka. Miksuj bez przerwy. Czas na mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodawaj je także stopniowo i nie przestawaj miksować. Na końcu wlewaj powoli olej, miksuj. Masę wlej do tortownicy i upiecz. 25 minut powinno wystarczyć. Ostudź biszkopt. W międzyczasie rozpuść galaretki. Do przepisu na ciasto z borówkami i galaretką możesz użyć ulubionej. Pięknie wygląda ta o niebieskim kolorze. Galaretkę ostudź. Gdy biszkopt będzie chłodny, zacznij przygotowywać krem. Na początku posiekaj nożem czekoladę. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, a serek mascarpone wymieszaj z aromatem. Dodaj ubitą śmietankę, a następnie czekoladę. Zamieszaj łyżką. Masę wyłóż na biszkopt, dodaj owoce i zalej tężejącą galaretką. Odstaw ciasto do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
UWAGA! Przepis na ciasto z borówkami i galaretką możesz przygotować z gotowych groszków czekoladowych. Czekoladę można zetrzeć też na tarce. Śmietanka do ubijania koniecznie musi być wyjęta prosto z lodówki.
Alergeny w cieście z borówkami i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z borówkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada mleczna
Wartości odżywcze ciasta z borówkami i galaretką
Borówki są źródłem przeciwutleniaczy. Dobrze wpływają na wzrok.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.