Nudzą cię drobiowe kotlety? Ugotuj coś ekstra z drobiu!

Widok z g óry na talerz, a na nim jest kotlet panierowany, ziemniaki i surówka, a także 5 przepisów na obiad z drobiu inny niż kotlety
Z mięsa drobiowego można przygotować o wiele więcej niż tylko panierowany kotlet, fot. 642489888
ikona podziel się
Opublikowano: 22.02.2024 r., 15:00 | Autor: Paulina Lipińska
Polacy uwielbiają drób. To mięso szybkie w przygotowaniu i delikatne. Indyk i kurczak kojarzą się przede wszystkim z panierowanym kotletem. Czas najwyższy, na poznanie różnych wariacji na temat potraw z drobiu. Znajdziesz tu same najlepsze przepisy na kurczaka, indyka oraz kaczkę. Musisz poznać każdy z nich – nie pożałujesz.

Lubisz amerykańskie dania?

Kurczak gerenała tso to danie, które właśnie z tej kuchni pochodzi. Mięso jest pyszne, miękkie i chrupiące zarazem. Smak jest fajny, intensywny, słony z lekką słodkością. Taki mięsny dodatek sprawi, że wpiszesz te danie na stałe u siebie w domu.

Kurczak generała tso świetnie smakuje w połączeniu z ryżem albo makaronem ryżowym. By dodać trochę warzyw, godna polecenia jest surówka z sosem vinegret lub kiszone warzywa. Jest to obiad, który pokochają wszyscy!

Co dobrego z indyka?

Taka rolada z piersi indyka to fantastyczny dodatek do obiadu. Pierś indycza jest nafaszerowana pesto, mozzarellą oraz suszonymi pomidorami. Całość zawinięta jest w boczek. Takie roladki są pieczone w piekarniku.

Genialnie smakują w połączeniu z ziemniakami pieczonymi lub puree oraz surówką z kapusty pekińskiej. Całość tworzy danie doskonałe.

Coś w stylu włoskim?

Upiecz pierś z kurczaka z dodatkiem szpinaku, czosnku i mozzarelli - otrzymasz świetny dodatek mięsny do obiadu. Ta potrawa jest świetnym źródłem białka, idealna jest więc dla osób na diecie proteinowej.

Warto podać ją z ryżem, kaszą albo ziemniakami gniecionymi. Do tego super sprawdzi się sałatka z pomidorków, oleju oraz cebuli.

Indyk w sosie - czy to dobre?

Indyk w sosie porowym to jest petarda. Taki obiad w całości komponuje się wyśmienicie. Razem z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym świetnie ze sobą wszystko współgra. Indyk wychodzi delikatny, miękki i niezwykle smaczny.

Jeśli nie przepadasz za tą kaszą, wymień ją na przykład na bulgur albo ryż. Pasowałyby też ziemniaki. Ogórka kiszonego można wymienić na inną kiszonkę, może cukinię?

Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja na domowy, smaczny obiad. Sprawdzona propozycja na smaczny posiłek.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
500 g
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Lista składników do przygotowania polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

  • Masło 15 g
  • Por 140 g
  • Polędwica z indyka 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g
  • Ser topiony 90 g
  • Kasza gryczana 100 g
  • Ogórek kiszony 300 g
  • Olej rzepakowy 10 ml

Przygotowanie polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym krok po kroku

Masło rozgrzej na patelni.

Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Umytego pora przekrój pora wzdłóż i następnie posiekaj w półplastry.

Por wrzuć na zwykłą patelnię. Dodaj pół łyżeczki soli i duś przez 10 minut.

Na osobnej patelni grillowej rozgrzej olej.

Mięso umyj i osusz.

Przypraw mięso pieprzem i solą.

Na oleju usmaż mięso przez około 10 minut.

Gdy por będzie miękki dodaj do niego śmietankę i serek topiony oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie tak, by nie było grudek - serek ma się dokładnie rozpuścić. Zagotuj przez około 5 minut aż odpowiednia konsystencja będzie osiągnięta.

Gdy sos będzie gotowy dodaj usmażone mięso.

Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.

Podawaj kaszę z mięsem w sosie oraz z ogórkiem kiszonym.

Będzie coś z kuchni chińskiej?

Kaczka po chińsku to potrawa, którą robi się szybki i prosto. Zawiera same pyszne składniki: kaczkę, paprykę, marchewkę i pyszne przyprawy. To super pomysł na wykorzystanie mięsa z kaczki, którą może przygotować każdy, nawet ten, który dopiero zaczyna przygodę z gotowaniem.

Danie te najlepiej pasuje do makaronu ryżowego albo ryżu. Którą wersję ty wybierasz? Daj znać i... smacznego!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto