Kurczak generała tso

Opublikowano: 22.07.2021 r., 13:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak generała tso podany na białym talerzu.
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z ryżem. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby urozmaicić dietę.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 15 min
547 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Miód (25 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, chilli, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, praska do czosnku, miska, wok

Przepis na kurczaka generała tso krok po kroku

Mięso umyj, usuń z niego błonki i pokrój w kostkę. Mięso dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz ją w mące ziemniaczanej.

W miseczce wymieszaj starty imbir (łyżeczkę), 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki sosu sojowego, miód, łyżkę stołową octu ryżowego, 2 łyżki wody oraz koncentrat pomidorowy.

W woku rozgrzej olej, następnie podsmaż na nim pierś z kurczaka obroczoną w mące ziemniaczanej. Kurczaka smaż około 10 minut mieszając go od czasu do czasu.

Z woka odlej tłuszcz (pozostaw go niewielką ilość), następnie dodaj przyprawę chilli, wlej sos z miseczki i całość gotuj jeszcze 5 minut.

Tak przygotowanego kurczaka podawaj na ugotowanym ryżu.

Jak oceniasz przepis na kurczaka generała tso
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat kurczaka generała tso

Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz surówki z sezonowych warzyw (osobiście polecam surówki przygotowywane z sosem winegret, który doskonałe wkomponuje się w danie). Kurczak generała tso to danie kuchni amerykańskiej - jest ono inspirowane kuchnią chińską. Przepis na kurczaka generała tso jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. Do wykonania tego pysznego dania potrzebujesz mięsa z piersi kurczaka bez skóry, mąki ziemniaczanej, oleju rzepakowego, miodu, koncentratu pomidorowego, sosu sojowego, octu ryżowego, imbiru, chilli oraz czosnku. Niektóre z tych produktów są droższe i trudniej dostępne w sklepach.

A więc jak zrobić kurczaka generała tso? Mięso oczyść, umyj , dopraw solą i pieprzem oraz odtocz w mące ziemniaczanej i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Pozostałe składniki wymieszaj w miseczce i dodaj do przesmażonego kurczaka. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem ryżu lub kaszy oraz surówki ze świeżych warzyw.

Mięso z piersi kurczaka bez skóry, które wykorzystamy do przygotowania przepisu, jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Produkt ten jest również niskokaloryczny, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się oraz przez sportowców. Dodatkowo w mięsie drobiowym znajdziemy spore ilości witaminy B3 oraz B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Podsumowując kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek obiadowy dla całej rodziny. Danie to wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego, które cenione jest w diecie redukcyjnej oraz sportowców. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, dlatego poradzi sobie z nim każdy.

Alergeny w kurczaku generała tso

Lista alergenów dla kurczaka generała tso przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka generała tso

na 100g gotowej potrawy

Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Mięso z piersi kurczaka bez skóry, które wykorzystamy do przygotowania przepisu, jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Produkt ten jest również niskokaloryczny, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się oraz przez sportowców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
219.09
547.73
Białko (g)
17.20
43.00
Fenyloalanina (mg)
0.70
1.74
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.16
30.40
Węglowodany przyswajalne (g)
11.43
28.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.05
27.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.76
4.40
Tłuszcze nienasycone (g)
9.29
23.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.51
16.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.78
6.95
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
53.09
132.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
10.00
25.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.67
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.36
3.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.43
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.55
16.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.45
18.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.45
23.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.95
102.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
40.59
101.48
Potas (mg)
382.09
955.23
Wapń (mg)
11.45
28.64
Fosfor (mg)
174.14
435.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.27
70.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.37
Cynk (mg)
0.58
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka generała tso 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka generała tso

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
44.50