Przepis na polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym krok po kroku

Składniki
  • Masło 15 g
  • Por 140 g
  • Polędwica z indyka 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g
  • Ser topiony 90 g
  • Kasza gryczana 100 g
  • Ogórek kiszony 300 g
  • Olej rzepakowy 10 ml
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, patelnia grillowa

Masło rozgrzej na patelni.

Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Umytego pora przekrój pora wzdłóż i następnie posiekaj w półplastry.

Por wrzuć na patelnię. Dodaj pół łyżeczki soli i duś przez 10 minut.

Na osobnej patelni rozgrzej olej.

Mięso umyj i osusz.

Przypraw mięso pieprzem i solą.

Na oleju usmaż mięso przez około 10 minut.

Gdy por będzie miękki dodaj do niego śmietankę i serek topiony oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie tak, by nie było grudek - serek ma się dokładnie rozpuścić. Zagotuj przez około 5 minut aż odpowiednia konsystencja będzie osiągnięta.

Gdy sos będzie gotowy dodaj usmażone mięso.

Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.

Podawaj kaszę z mięsem w sosie oraz z ogórkiem kiszonym.

Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Koszt przygotowania dania
21.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
812 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polędwiczkach z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja na domowy, smaczny obiad. Sprawdzona propozycja na smaczny posiłek. Polędwiczka z indyka jest bardzo fajnym mięsem. robi się naprawdę ekspresowo. poza tym jest przeważnie soczysta i mięciutka. warto przed obróbką termiczną zamarynować mięso. wtedy miasto ma szansę być jeszcze bardziej miękkie.

Śmietankowy sos z porem jest również bardzo pyszny i kremowy. Całe danie pasuje bardzo dobrze z intensywną w smaku kaszą gryczaną oraz kwaskowatym ogórkiem kiszonym. Jeśli chcesz pokazać rodzinie ciekawe danie koniecznie wypróbuj już dziś!

Wartości odżywcze polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (500g)
Energia (kalorie)
162.53 kcal
812.66 kcal
Białko
6.35 g
31.75 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w polędwiczkach z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Na 100g
Na porcję (500g)
Węglowodany
11.10 g
55.50 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.47 g
47.33 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (500g)
Tłuszcz
10.77 g
53.85 g
Tłuszcze nasycone
8.02 g
40.11 g
Tłuszcze nienasycone
2.75 g
13.74 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
3.82 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Na 100g
Na porcję (500g)
Ryboflawina
0.10 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.71 µg (mcg)
78.53 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Na 100g
Na porcję (500g)
Sód
611.25 mg
3056.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
133.67 mg
668.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
109.80 mg
549.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.63 mg
158.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
5.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.78 mg
3.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwiczkach z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Lista alergenów dla polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser topiony

Cena przygotowania polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Por
140 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Polędwica z indyka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Ser topiony
90 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.77
Za 90 g
Kasza gryczana
100 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ogórek kiszony
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
43.00
Łączny koszt
21.93
Jak oceniasz przepis na polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób