Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
- Masło (15 g)
- Por (140 g)
- Polędwica z indyka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Ser topiony (90 g)
- Kasza gryczana (100 g)
- Ogórek kiszony (300 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym krok po kroku
Masło rozgrzej na patelni.
Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umytego pora przekrój pora wzdłóż i następnie posiekaj w półplastry.
Por wrzuć na zwykłą patelnię. Dodaj pół łyżeczki soli i duś przez 10 minut.
Na osobnej patelni grillowej rozgrzej olej.
Mięso umyj i osusz.
Przypraw mięso pieprzem i solą.
Na oleju usmaż mięso przez około 10 minut.
Gdy por będzie miękki dodaj do niego śmietankę i serek topiony oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie tak, by nie było grudek - serek ma się dokładnie rozpuścić. Zagotuj przez około 5 minut aż odpowiednia konsystencja będzie osiągnięta.
Gdy sos będzie gotowy dodaj usmażone mięso.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.
Podawaj kaszę z mięsem w sosie oraz z ogórkiem kiszonym.
- Bitki wołowe
- Polędwiczki wieprzowe
- Polędwica w sosie
- Stek
- Polędwica w sosie kurkowym
- Polędwiczki w sosie
- Polędwica w sosie pieczarkowym
- Polędwiczki w sosie kurkowym
- Polędwica z indyka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bulgogi
- Stek z polędwicy wołowej
- Polędwica w sosie musztardowym
- Filet mignon
- Polędwica z dorsza
- Polędwica wołowa
- Polędwica wellington
- Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja na domowy, smaczny obiad. Sprawdzona propozycja na smaczny posiłek. Polędwiczka z indyka jest bardzo fajnym mięsem. robi się naprawdę ekspresowo. poza tym jest przeważnie soczysta i mięciutka. warto przed obróbką termiczną zamarynować mięso. wtedy miasto ma szansę być jeszcze bardziej miękkie.
Śmietankowy sos z porem jest również bardzo pyszny i kremowy. Całe danie pasuje bardzo dobrze z intensywną w smaku kaszą gryczaną oraz kwaskowatym ogórkiem kiszonym. Jeśli chcesz pokazać rodzinie ciekawe danie koniecznie wypróbuj już dziś!
Alergeny w polędwiczkach z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Lista alergenów dla polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser topiony
Wartości odżywcze polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.