Przepis na polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym krok po kroku
- Masło 15 g
- Por 140 g
- Polędwica z indyka 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
- Ser topiony 90 g
- Kasza gryczana 100 g
- Ogórek kiszony 300 g
- Olej rzepakowy 10 ml
Masło rozgrzej na patelni.
Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umytego pora przekrój pora wzdłóż i następnie posiekaj w półplastry.
Por wrzuć na patelnię. Dodaj pół łyżeczki soli i duś przez 10 minut.
Na osobnej patelni rozgrzej olej.
Mięso umyj i osusz.
Przypraw mięso pieprzem i solą.
Na oleju usmaż mięso przez około 10 minut.
Gdy por będzie miękki dodaj do niego śmietankę i serek topiony oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie tak, by nie było grudek - serek ma się dokładnie rozpuścić. Zagotuj przez około 5 minut aż odpowiednia konsystencja będzie osiągnięta.
Gdy sos będzie gotowy dodaj usmażone mięso.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.
Podawaj kaszę z mięsem w sosie oraz z ogórkiem kiszonym.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwica z indyka
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki w sosie grzybowym
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Przepisy na polędwicę

(liczba kalorii)
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym - cechy przepisu
Więcej o polędwiczkach z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja na domowy, smaczny obiad. Sprawdzona propozycja na smaczny posiłek. Polędwiczka z indyka jest bardzo fajnym mięsem. robi się naprawdę ekspresowo. poza tym jest przeważnie soczysta i mięciutka. warto przed obróbką termiczną zamarynować mięso. wtedy miasto ma szansę być jeszcze bardziej miękkie.
Śmietankowy sos z porem jest również bardzo pyszny i kremowy. Całe danie pasuje bardzo dobrze z intensywną w smaku kaszą gryczaną oraz kwaskowatym ogórkiem kiszonym. Jeśli chcesz pokazać rodzinie ciekawe danie koniecznie wypróbuj już dziś!
Wartości odżywcze polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w polędwiczkach z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwiczkach z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Lista alergenów dla polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser topiony