Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą krok po kroku

Kurczaka umyj, osusz, dopraw i lekko skrop olejem.

Czosnek drobno posiekaj i dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodaj szpinak i podsmażaj aż zwiędnie.

Pomidorki przekrój na połówki lub ćwiartki.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pomidorki, szpinak i posyp startą mozzarellą.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

kurczak zapiekany z mozzarellą i warzywami
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

W skrócie
Kalorii w porcji
346 kcal
Wielkość
jednej porcji
320 g
Indeks glikemiczny
20

Wartości odżywcze piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Warto wybrać mozzarellę w wersji light oraz śmietankę o obniżonej procentowej zawartości tłuszczu aby zredukować kaloryczność i zawartość niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
108.29
346.53
Białko (g)
12.28
39.29
Fenyloalanina (mg)
0.53
1.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
2.79
8.93
Węglowodany przyswajalne (g)
2.03
6.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
2.42
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.41
1.32
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.46
1.46
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
5.32
17.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
11.05
Tłuszcze nienasycone (g)
1.86
5.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.52
4.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.54
123.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
125.16
400.50
Witamina B6 (mg)
0.34
1.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.65
Witamina C (mg)
9.23
29.54
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.25
Witamina E (mg)
0.22
0.69
Retinol (µg (mcg))
37.09
118.68
Tiamina (mg)
0.06
0.20
Ryboflawina (mg)
0.15
0.48
Niacyna (mg)
3.35
10.73
Foliany (µg (mcg))
39.54
126.51
Beta karoten (µg (mcg))
1039.33
3325.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
124.13
397.20
Potas (mg)
288.99
924.77
Wapń (mg)
122.57
392.24
Fosfor (mg)
154.46
494.26
Magnez (mg)
29.06
92.98
Żelazo (mg)
0.74
2.37
Cynk (mg)
0.94
3.02
Miedź (mg)
0.06
0.19
Mangan (mg)
0.21
0.68
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Lista alergenów dla piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który będzie jednocześnie prosty i łatwy w przygotowaniu, zdrowy, sycący i bardzo smaczny. To pyszna potrawa, która posmakuje również dzieciom. Kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą najczęściej podaje się jako dodatek do makaronów w towarzystwie świeżych lub suszonych pomidorów i sosu śmietanowego z dodatkiem czosnku. To połączenie smaków, które poprostu nie może się nie udać. Dobra alternatywa i równie smaczna wersja na podanie kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą to również uwzględnienie dodatku ziemniaków, ryżu lub ulubionej kaszy oraz surówki z ulubionych, sezonowych warzyw. Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą to przepis który zdecydowanie warto znać. Wszystkie wykorzystane w nim składniki wspólnie tworzą posiłek, który jest bardzo sycący, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza w sytuacjach kiedy jesteśmy bardzo głodni. Jego kolejną zaletą jest to, że za jednym razem można przygotować większą porcję, odłożyć część i odgrzać i zjeść kolejnego dnia, co umożliwi zaoszczędzenie czasu spędzanego w kuchni i jest świetnym rozwiązaniem dla osób zabieganych zapracowanych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak zrobić to danie krok po kroku . Jest on bardzo prosty i szybki w wykonaniu, nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, dlatego z pewnością sobie z nim poradzisz, nawet nie mając dużego doświadczenia w gotowaniu. Produkty, które będą Ci potrzebne to pierś z kurczaka, świeży szpinak oraz mozzarella, a z dodatków najlepiej sprawdzą się świeże pomidorki koktajlowe, czosnek oraz śmietana. Jeśli akurat nie masz w lodówce świeżego szpinaku bez obaw możesz wykorzystać ten mrożony, a jeśli zależy ci na wersji fit wykorzystać mozzarellę light i śmietanką o obniżonej zawartości tłuszczu lub jogurt naturalny. Pierś z kurczaka warto dobrze doprawić, aby całe danie było aromatyczne i miało wyrazisty smak. Pierś z kurczaka wystarczy upiec z pomidorkami, podsmażonym szpinakiem z czosnkiem oraz mozzarellą. To wszystko! Kurczak ze szpinakiem i mozzarellą najlepiej smakuje doprawiony świeżym lub granulowanym czosnkiem oraz majerankiem. Koniecznie poznaj nasz przepis na soczystą pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą, a na pewno się nie zawiedziesz.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kulka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
33.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób