Zupa meksykańska z kurczakiem - 3 zaskakujące przepisy

Zaupa meksykańska z kurczakiem i warzywami w miseczce, a także najlepsze przepisy na zupę meksykańską, proste, smaczne i szybkie
Zupa meksykańska z kurczakiem krok po kroku, czyli 3 szybkie, proste, smaczne przepisy na zupę po meksykańsku
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Paulina Lipińska

Zupa meksykańska z kurczakiem jest pyszną i bardzo pożywną potrawą. Niezwykle prosto ją wykonać. Czas wykonania również jest w miarę szybki. Danie należy do potraw jednogarnkowych, więc jego zrobienie nie jest problematyczne. Zupa meksykańska składa się z kilku podstawowych składników. To one nadają charakter tej potrawie. Dodając różne dodatki możesz stworzyć swoje własne danie. Można je wykonać na kilka sposobów. Wypróbuj 3 przepyszne przepisy na świetną zupę meksykańską z kurczakiem. Zupą meksykańską z kurczakiem i chipsami z tortilli zaskoczysz każdego. Dodatek ziemniaków do zupy bardzo syci. Wypróbuj także dietetycznego przepisu na zupę meksykańską z kurczakiem oraz z lekką kokosową nutą.

Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

Pyszna zupa meksykańska z kurczakiem. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę z fasolą, kukurydzą, pieczarkami i serem. Zrób zupę z mieloną piersią kurczaka. Wtedy zupa jest gęsta i ma świetną konsystencję. Dodaj nieco świeżej papryczki chili by zupa była pikantna. W tej wersji podana będzie z serem feta i suszonymi pomidorami.

Jako dodatek przygotuj proste w wykonaniu chipsy z tortilli. Można użyć tortillę gotową lub zrobić samemu. Tortillę najeży pociąć na niewielkie trójkąciki a następnie wymieszać je z olejem i przyprawami. Takie chipsy upiecz w piekarniku przez kilka minut i świetny dodatek do dań gotowy.

Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

Pyszna zupa meksykańska z kurczakiem. W tej wersji podana będzie z serem feta i suszonymi pomidorami. Jako dodatek przygotuj proste w wykonaniu chipsy z tortilli. Smacznie i prosto.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
470 g
Ilustracja do ptrzepisu: Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

Lista składników do przygotowania zupy meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Mięso mielone z kurczaka 400 g
  • Cebula 200 g
  • Czosnek 30 g
  • Pieczarki marynowane 300 g
  • fasola konserwowa 280 g
  • Kukurydza konserwowa 150 g
  • Suszone pomidory 100 g
  • Ser Feta 100 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 400 g
  • Bulion drobiowy 500 g
  • Papryka czerwona 240 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • tortilla 61 g (1 placek)

Przygotowanie zupy meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli krok po kroku

Rozgrzej połowę oleju w garnku. W tym samym czasie zacznij gotować domowy bulion lub wodę.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki pokrój w ćwierćplastry a suszone pomidory pokrój w paski. Dodaj wszystkie składniki do garnka i podsmażaj około 10 minut.

Dodaj do podsmażonych warzyw mięso mielone i smaż wszystko około 5 minut. Przypraw, ale papryczkę dodaj pod koniec gotowania. Użyj soli, pieprzu, papryki słodkiej, suszonych pomidorów (przyprawa) oraz bazylii.

Po tym czasie dodaj fasolę, kukurydzę, bulion oraz przecier pomidorowy wymieszany ze śmietanką. Dopraw jeśli trzeba. Gotuj całość około 25 minut. Papryczkę chilli dodaj już po ugotowaniu - uważaj z ilością.

W tym czasie zrób chipsy. Tortillę potnij lub pokrój w niewielkie trójkąciki lub kwadraty (zrób kształt jaki lubisz). Taką tortillę wymieszaj z resztą oleju oraz przyprawami (sól, papryka wędzona). Takie chipsy usmaż na patelni aż będą chrupiące (około 5 minut maksymalnie).

Gotową zupę wyłóż na talerz. Dodaj na wierzch ser feta oraz chipsy.

Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą

Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini pulpecików z ziemniakami to pyszne danie. Pulpeciki najlepiej zrobić bardzo malutkie. Im więcej małych kuleczek tym lepiej. Pulpeciki są bardzo szybkie do przygotowania. Nie trzeba dodawać nic więcej oprócz mięsa i przypraw.

Zupa wspaniale będzie smakować, gdy zrobisz ją z serem. Do tego przepisu użyj sera mozzarella. Ser mozzarella jest przepysznie ciągnący się. Wszystko do siebie bardzo pasuje. Jest pysznym, prostym i szybkim przepisem. W sam raz na sycący, rozgrzewający obiad.

Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą

Wspaniale aromatyczna zupa meksykańska z pulpecikami oraz z ziemniakami. Jest to bardzo sycąca potrawa jednogarnkowa. Bogata w warzywa i błonnik, bardzo zdrowa.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
450 g
Ilustracja do ptrzepisu: Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą

Lista składników do przygotowania zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą

  • Masło klarowane 20 g
  • Ziemniaki późne 300 g
  • Czosnek 25 g
  • Cebula 200 g
  • Papryka czerwona 200 g
  • Pieczarki marynowane 250 g
  • fasola konserwowa 200 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • Mięso mielone z kurczaka 300 g
  • Ser Mozzarella 125 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 250 g
  • Bulion drobiowy 250 g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 50 g

Przygotowanie zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą krok po kroku

Bulion lub wodę zagotuj.

Masło dodaj do garnka. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Usmaż na maśle przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę warzywa, pieczarki pokrojone w półplastry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż około 5 minut.

Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem i majerankiem. Uformuj nimi pulpeciki. Zagotuj w drugim garnku wodę i ugotuj pulpeciki. Gotuj pulpeciki około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowane pulpeciki, fasolę oraz kukurydzę. Podsmaż około 5 minut wszystko razem.

Dodaj do mięsa i warzyw bulion. Wymieszaj przecier pomidorowy z jogurtem naturalnym oraz przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, curry, kurkumą i dodaj do całego dania. Dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut do miękkości warzyw.

Nalej zupę do miseczki i dodaj ser. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą

Pomysł na świetną zupę meksykańską z kurczakiem. Mleczko kokosowe wspaniale łagodzi pikantną zupę. Ryż brązowy to idealny składnik, który powinien znaleźć się w diecie. Ryż brązowy jest bardzo bogaty w błonnik i składniki mineralne. Całe danie ma niski indeks glikemiczny. Poza tym jest to bardzo sycące danie, bogate w warzywa i pełnowartościowe białko.

Taki posiłek jest bogaty w każdy ważny składnik odżywczy i jest to danie godne polecenia dla osób, które chcą zredukować masę ciała.

Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą

Zaskakujące połączenie smaków w zupie meksykańskiej. Zupa meksykańska z lekkim kokosowym posmakiem z dodatkiem soczystych kawałków kurczaka oraz ryżem brązowym to wspaniałe danie dla osób na diecie.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
405 g
Ilustracja do ptrzepisu: Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą

Lista składników do przygotowania dietetycznej zupy meksykańskiej z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą

  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Ryż brązowy 100 g
  • Bulion drobiowy 300 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 10 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • fasola konserwowa 180 g
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • Pieczarki marynowane 150 g
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) 125 ml
  • Przecier pomidorowy bez soli 250 g

Przygotowanie dietetycznej zupy meksykańskiej z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą krok po kroku

Na początku ugotuj ryż al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zagotuj również bulion albo wodę.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę oraz pieczarki w plastry. Usmaż na oleju przez 5 minut.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonych warzyw. Smaż mięso z warzywami 10 minut.

Dodaj do mięsa i warzyw fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, gorący bulion lub wodę oraz mleczko kokosowe. Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj około 25 minut.

Do gotowej zupy dodaj ryż i wymieszaj wszystko. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj wody lub bulionu.

Nałóż zupę do miseczki i ozdób szczypiorkiem.

Zupy należą do potraw, które są stosunkowo niskokaloryczne o dużej objętości. Są więc idealnym przykładem posiłków polecanych na dietę redukcyjną. Poza tym, że przepis na zupy meksykańskie z kurczakiem są niezwykle odżywcze są również sycące. Zupa meksykańska z kurczakiem należy do wspaniałych dań jednogarnkowych. Wykonanie jest bardzo proste i dosyć szybkie.

Zupa meksykańska z kurczakiem - w jaki sposób przygotować zupę?

Do wykonania zupy meksykańskiej potrzeba podstawowe składniki: kukurydzę, fasolę, pieczarki, mięso z piersi kurczaka lub inne ulubione oraz bulion i przyprawy. Przyprawy to bardzo ważny składnik. Zupa meksykańska z kurczakiem charakteryzuje się tym, że jest to pikantna potrawa. Zamiast bulionu można skorzystać z wody, bulion jednak ma ten aromat, który nadaje wspaniały smak. Papryka, pieczarki, cebula, przecier lub koncentrat pomidorowy są świetną skarbnicą witamin i składników odżywczych.

Poza kurczakiem świetnym zamiennikiem jest mięso z indyka. Zamiast piersi kurczaka zupa meksykańska może być zrobiona z indykiem. Gdy zrobisz zupę z indykiem otrzymasz równie pyszne danie. Możesz skorzystać też z innych rodzajów mięs na przykład z wołowiny. Drób jednak gotuje się o wiele szybciej.

Jeśli potrzebujesz wersji zupy bez mięsa możesz śmiało mięso zamienić na tofu lub nasiona roślin strączkowych takie jak soczewica lub ciecierzyca. Te źródła białka są idealnymi zamiennikami mięsa. Można fasolę zastąpić właśnie soczewicą lub ciecierzycą. Nie ma problemu by pomieszać te składniki. Jeśli będzie Ci smakowało to jest najważniejsze.

Fasolę czy inne nasiona roślin strączkowych moczy się przed gotowaniem w wodzie. Gdy potrzeba bardzo ekspresowego obiadu super wyjściem jest użycie warzyw konserwowych. Wykonanie wtedy zajmuje jeszcze mniej czasu.

Z czym podawać zupę meksykańską z kurczakiem?

Zupę meksykańską z kurczakiem można podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem i z czym tylko chcesz. Świetnie sprawdzą się grzanki, groszek ptysiowy lub tosty. Idealnie pasują też chipsy z tortilli.

Zupa meksykańska świetnie smakuje, gdy dodasz do niej ser. Robiąc zupę z serem nabiera ona wspaniałej konsystencji i aromatu. Sery dobre do tej zupy zależą od dodatków. Najczęściej poleca się zwykły ser żółty. Żółty ser jest takim składnikiem, który pasuje do każdego dania z serem. Poza serem żółtym pasować będzie też ser mozzarella. W konkretnych przypadkach ser feta czy camembert też się sprawdzi.

Masz ochotę na inne zaskakujące dania? Sprawdź przepis na żabie udka, zupę rybną z dorsza oraz stek z kalafiora. Żabie udka są dosyć rzadko spotykaną potrawą w Polsce. Czas najwyższy w końcu wypróbować tych przepisów na żabie udko. Zupa rybna z dorsza jest pysznie kremowa. Zupa rybna z dorsza to super sposób na wykorzystanie ryby. Stek z kalafiora natomiast wspaniale wygląda. Stekiem z kalafiora zachwycisz każdego – jego smak i wygląd są efektowne.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto