Opublikowano: 04.02.2024 r., 15:00
|
Autor:
Magda Panek
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać nowe dania, koniecznie poznaj kilka sprawdzonych przepisów na tradycyjne i łatwe w przygotowaniu potrawy kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna, a potrawy bardzo smaczne. Bazuje ona na dużej ilości warzyw, a najbardziej popularnymi daniami wywodzącymi się z tej kuchni jest Tikka Masala, Butter Chicken oraz kofta.
Kuchnia indyjska to kuchnia obejmująca kuchnię hinduską oraz kuchnie innych grup Indii. Ogromny wpływ na odżywianie w Indiach miały wierzenia religijne. Wspólną cechą kuchni indyjskiej są produkty występujące w tym kraju oraz specyficzne, korzenne przyprawy. W kuchni indyjskiej spożywane są jedynie wybrane rodzaje mięsa, głównie ze względów religijnych sięga się tu po wołowinę lub baraninę.
Posiłek indyjski składa się zazwyczaj w 2-3 dań. Liczba potraw zwiększa się na uroczystości rodzinne lub święta. Obowiązkowymi dodatkami do posiłków w kuchni indyjskiej jest soczewica, ryż, marynaty, jogurt oraz sos chutney. Ryż można zastąpić chlebkami indyjskimi. Posiłek kończony jest przekąską z orzechów, świeżych lub suszonych owoców oraz herbatą ułatwiającą trawienie. Do najbardziej popularnych potraw wywodzących się z kuchni indyjskiej zaliczyć można kofty, dal (zupę z soczewicy), Butter Chicken oraz Tikka Masala.
Piekielnie dobra, delikatnie pikantna i bardzo aromatyczna - tak właśnie można określić zupę indyjską. Jest ona przygotowana na bazie soczewicy czerwonej, pomidorów w puszce, mleczka kokosowego oraz aromatycznych przypraw. Aby przygotować łagodniejszą wersję zupy, sięgnij po curry zamiast garam masali.
Zupa indyjska to doskonałe rozwiązanie, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych. Strączki stanowią dobre źródło białka roślinnego, którego podaż jest szczególnie ważna na dietach wegetariańskich.
To kolejna propozycja na łatwe w przygotowaniu danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Ryż z dodatkiem przypraw będzie stanowił doskonałe uzupełnienie pysznych dań z sosem (np. Butter Chicken czy Tikka Masala). Pamiętaj, że podczas gotowania potrawy należy dodać odrobinę tłuszczu (ma to na calu ułatwienie mieszania ryżu z curry).
Soczysty kurczak podstawą smacznego obiadu. Pamiętaj, aby odpowiednio doprawić mięso - powinno być bardzo aromatyczne i wyraziste. Do przypraw wykorzystanych do zrobienia potrawy możemy zaliczyć imbir, kurkumę, natkę pietruszki oraz curry. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, bez obawy możesz przygotować pysznego kurczaka po indyjsku na dwa dni (jeśli nie lubisz monotonni w kuchni, zmień po prostu dodatki do potrawy).
To klasyka kuchni indyjskiej, którą przygotowujesz bez większego problemu. Kurczak przygotowywany jest na bazie czerwonego curry z dodatkiem orzechów, masła oraz przypraw. Do aromatycznych przypraw zaliczymy imbir, kolendrę, kmin rzymski, garam masalę oraz czosnek. Kurczak marynuje się w marynacie z jogurtu - dlatego jest tak soczysty i aromatyczny.
Kofta to nic innego, jak dobrze doprawione mięso mielone na patyku. Można przygotować je na wiele sposobów: na grillu, na patelni lub w piekarniku. Podstawę do przygotowania kofty stanowi mięso mielone oraz przyprawy, jednak można dodać również ryż, kaszę bulgur, warzywa czy jajka. Kofty najczęściej przygotuje się z baraniny, jagnięciny lub wołowiny. Mięso na patyku warto podawać na ciepło z dodatkiem ziemniaków i sosu tzatziki.