Przepis na kurczaka po indyjsku krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, curry
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.

W misce wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

W marynacie wymieszaj kurczaka i pozostaw prze 30 minut w lodówce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Usmaż kurczaka i dodaj resztę marynaty.

Smaż kurczaka do momentu, aż będzie miękki.

Kurczak po indyjsku
Kurczak po indyjsku
Koszt przygotowania dania
19.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
134 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Kurczak po indyjsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku po indyjsku

Masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj przepis na kurczaka po indyjsku i odmień swoje zdanie o tym rodzaju mięsa.

Kurczak należy do chudego rodzaju mięs, dlatego polecany jest w diecie lekkostrawnej lub diecie odchudzającej. Można go jednak przyrządzić tak aby był niezwykle aromatyczny, a danie z nim smaczne.

Pierś z kurczaka po indyjsku przygotujesz niezwykle szybko. Wystarczy, że pokroisz pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i zamarynujesz, jeśli masz na to czas. Jeśli chcesz przygotować równie pyszny błyskawiczny obiad pomiń etap marynowania. Zapewniam Cię, że kurczak będzie tak samo aromatyczny.

W tym czasie na patelni zeszklij cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony. Dopiero wtedy uwalnia on prozdrowotne substancje. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Po chwili dodaj zamarynowane kawałki mięsa i podsmaż. Po 10 minutach danie jest gotowe do spożycia. Kurczaka po indyjsku możesz podawać z ryżem. Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

W trakcie przygotowywania dania nie zapomnij o aromatycznych przyprawach. To one są tutaj kluczowe. Postaw na papryczkę chii, wędzoną paprykę, kurkumę lub curry, pieprz i sól.

Całe danie posyp obficie posiekaną natką pietruszki.

Kurczak po indyjsku to będzie idealny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Skoro już wiesz jak zrobić kurczaka po indyjsku przygotuj go na obiad i przekonaj się sam jak smaczne jest danie.

Wartości odżywcze kurczaka po indyjsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
103.49 kcal
134.54 kcal
Białko
12.10 g
15.72 g

Węglowodany w kurczaku po indyjsku

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
3.56 g
4.63 g
Węglowodany przyswajalne
3.17 g
4.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.39 g
0.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
4.43 g
5.76 g
Tłuszcze nasycone
3.02 g
3.92 g
Tłuszcze nienasycone
1.42 g
1.84 g
Tłuszcze jednonasycone
1.07 g
1.39 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
0.45 g
Cholesterol
45.72 mg
59.43 mg

Witaminy w przepisie na kurczaka po indyjsku

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
27.65 µg (mcg)
35.95 µg (mcg)
Witamina B6
0.47 mg
0.61 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina C
2.52 mg
3.27 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.34 mg
0.45 mg
Retinol
23.41 µg (mcg)
30.43 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.17 mg
Niacyna
4.95 mg
6.44 mg
Foliany
8.32 µg (mcg)
10.82 µg (mcg)
Beta karoten
44.03 µg (mcg)
57.23 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka po indyjsku

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
76.16 mg
99.00 mg
Potas
248.21 mg
322.68 mg
Wapń
27.25 mg
35.42 mg
Fosfor
128.79 mg
167.43 mg
Magnez
19.18 mg
24.94 mg
Żelazo
0.36 mg
0.46 mg
Cynk
0.47 mg
0.61 mg
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po indyjsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku po indyjsku

Lista alergenów dla kurczaka po indyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania kurczaka po indyjsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Imbir korzeń
10 g
kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
125 g
1/2 szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Koszt składników
45.20
Jak oceniasz przepis na kurczaka po indyjsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób