Zupa indyjska

Opublikowano: 18.01.2023 r., 9:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa indyjska podana w ciemnej miseczce.
Zupa indyjska
Zupa indyjska to wspaniała propozycja na aromatyczną zupę. Zupa jest bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się podana na drugie danie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczną zupę.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
463 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Soczewica czerwona (200 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszki (800 g)
  • Mleczko kokosowe (300 ml)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Cebula 1 mała sztuka (70 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, sok z cytryny, kolendra świeża, czosnek, garam masala, papryka chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa indyjska krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj przyprawy i podsmaż przez chwilę.

Wsyp soczewicę i wlej 2 l wody.

Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.

Wlej mleko kokosowe, sok z cytryny i dodaj posiekaną papryczkę chilli.

Wlej sok z cytryny i wymieszaj.

Wlej zupę do miski i posyp posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na zupa indyjska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat zupy indyjskiej

Zupa indyjska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa wegetariańska może zostać przygotowana także z kurczaka. Świetnie sprawdzi się podana podczas spotkania ze znajomymi. Prosty przepis na zupę z soczewicą można przygotować także w wersji wegetariańskiej. Przepis na zupę indyjską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica, pomidory w puszce, cebula, czosnek, mleko kokosowe, sok z cytryny, imbir, garam masala, kolendra, papryczka chilli, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić zupę indyjską? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i podsmaż przez chwilę. Wsyp soczewicę i wlej wodę. Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu. Wlej mleko kokosowe, sok z cytryny i dodaj posiekaną papryczkę chilli. Wlej sok z cytryny i wymieszaj. Wlej zupę do miski i posyp posiekaną kolendrą.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.

Podsumowując: pyszna zupa tandoori to prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Zupę można przygotować także w wersji łagodnej. Smaczna zupa hinduska jest bardzo aromatyczna i sprawdzi się podczas wieczorów tematycznych ze znajomymi. Zamiast garam masali zupę można przyprawić curry. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do zupy dodać można także owoce morza lub tofu.

Alergeny w zupie indyjskiej

Lista alergenów dla zupy indyjskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na zupa indyjska nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryka chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy indyjskiej

na 100g gotowej potrawy

Zupa indyjska to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużo przeciwutleniaczy i sprawdzi się w okresie zimowym. Zupa może zostać przygotowana z dodatkiem mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
115.90
463.62
Białko (g)
5.03
20.13
Fenyloalanina (mg)
0.23
0.91
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
17.79
71.18
Węglowodany przyswajalne (g)
15.06
60.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.73
10.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.36
13.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.56
10.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
6.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
3.42
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.35
9.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
11.81
47.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.98
23.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.91
19.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.93
3.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.25
153.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
81.70
326.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
159.69
638.76
Potas (mg)
298.17
1192.67
Wapń (mg)
49.33
197.34
Fosfor (mg)
104.77
419.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.36
93.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.84
7.36
Cynk (mg)
0.75
3.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy indyjskiej 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy indyjskiej

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Pomidory w puszce
800 g
1 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Mleczko kokosowe
300 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
70 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
26.10