Kasza jaglana na słodko i wytrawnie - 7 przepisów

Żółte kuleczki kaszy jaglanej skrywają w sobie wiele wartości odżywczych
Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa, jednak rzadko docenia się ją w kuchni. Jej neutralny smak powoduje, że możesz przygotować z niej prawie wszystko, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 24.02.2024 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
W kaszy jaglanej jest wiele wartości odżywczych, które są ważne dla naszego zdrowia. Codziennie powinna pojawiać się w naszej diecie, aby wraz z nią dostarczać witaminy czy białko. Obecnie jest dość niedoceniana lub mało osób po prostu wie, w jak smakowity sposób można ją podawać. Przekonaj się, że świetnie smakuje na słodko i słono.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Pierogi
  2. Pudding
  3. Kotlety
  4. Ciasto
  5. Zapiekanka
  6. Budyń
  7. Gołąbki

Pierogi

Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na niewystarczającą jej syntezę. Dlatego też istotne jest, by dostarczać ją wraz z dietą.

Pierogi to ulubione danie wszystkich Polaków. Jednak standardowym farszem jest mięsny lub z kapustą i grzybami. Jednak czy próbowaliście kiedykolwiek farszu na bazie twarogu i kaszy jaglanej? Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować to połączenie, bo jest naprawdę pyszne.

Pudding

Kasza jaglana dzięki swojej miękkiej konsystencji po ugotowaniu idealnie nadaje się jako baza do budyniów czy puddingów. Z dodatkiem kakao, słodzika, czekolady, owoców i masła orzechowego będzie świetnym, pysznym śniadaniem!

Kotlety

Kolejne wydanie kaszy na obiad, nie musi być po prostu suchą, ugotowaną kaszą, ponieważ można z niej wykonać pyszne kotleciki! Wystarczy ugotowaną kaszę wymieszać z dodatkami, uformować kotleciki i usmażyć! Kasza jaglana to dobre źródło białka, dlatego takie kotleciki świetnie sprawdzą się na bezmięsne obiady.

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Te kotlety są smaczne i proste do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej!
W skrócie
Czas przygotowania
55 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
155 g
Kotlety z kaszy jaglanej znajdują się na białej desce. Obok leżą pomidory, kasza jaglana, bułka tarta, natka pietruszki i cebula.

Lista składników do przygotowania kotletów z kaszy jaglanej

  • Kasza jaglana 200 g
  • Jajko 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
  • Bułka tarta 160 g (3/4 szklanki)
  • Czosnek 10 g (2 ząbki czosnku)
  • Cebula 100 g (1 sztuka)
  • Ser parmezan 50 g
  • Marchewka 70 g (1 średnia marchew)
  • Oliwa z oliwek 30 ml (3 łyżki)
  • Olej rzepakowy 125 ml (1/2 szklanki)

Przygotowanie kotletów z kaszy jaglanej krok po kroku

Kaszę jaglaną przełóż na sitko i sparz wrzątkiem, a następnie dobrze przepłucz. Następnie umieść ją w garnku, zalej wrzątkiem i ugotuj. Po ok. 15-20 min odcedź kaszę, przełóż ją do dużej miski i pozostał do ostygnięcia.

Ser zetrzyj na tarce.

Marchewkę opłucz, osusz, obierz. Ugotuj do miękkości i zetrzyj na tarce na średnich lub małych oczkach.

Cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę.

Czosnek obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj marchewkę. Wymieszaj i podsmażaj pod przykryciem przez 4-5 min. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj i po 1-2 min zdejmij z palnika. Odstaw do przestudzenia.

Do miski z kaszą wbij jajko i dodaj 1 łyżeczką majeranki, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Następnie dodaj starty ser oraz marchewkę z cebulą i czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj (za pomocą rąk) i odstaw na 10-15 min.

Z gotowej masy uformuj kulki i nieco je spłaszcz, a następnie obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i przysmażaj kotlety do przyrumienienia z obu stron (ok. 4-5 min na stronę).

Ciasto

Mieliśmy obiad, to teraz pora na deser. Czy może być coś smaczniejszego niż przepyszne, czekoladowe ciasto? Oczywiście, że nie, w końcu brownie nie ma sobie równych. I je także można przygotować z kaszy jaglanej! No czyż te produkt nie jest idealny?

Zapiekanka

Pyszny obiad z kaszą jaglaną? Oczywiście, że zapiekanka! Taka z dodatkiem mięsa, groszku i pieczarek będzie niezwykle sycąca i na pewno wszystkim zasmakuje.

Budyń

Kolejny słodki deser z kaszy jaglanej? Jak najbardziej! Tym razem tylko z 4 zdrowych, naturalnych składników, które świetnie wpisują się w potrzeby osób dbających o swoje zdrowie. Taki budyń na pewno będzie smakował małym i dużym!

Gołąbki

Kochasz gołąbki, ale zabrakło ci ryżu do farszu? Kasza jaglana przybywa z pomocą! Jej neutralny smak świetnie zastępuje inne produkty zbożowe w potrawach. Tutaj kasza jaglana idealnie uzupełnia mięsny farsz do gołąbków. Koniecznie wypróbuj je w takiej, pieczonej wersji.

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego na obiad z rodziną.
W skrócie
Czas przygotowania
35 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
275 g
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Lista składników do przygotowania gołąbków z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym

  • Kapusta włoska 500 g
  • Mięso mielone wieprzowe 400 g
  • Kasza jaglana 100 g
  • Cebula 100 g
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Bulion drobiowy 1000 g
  • Koncentrat pomidorowy 100 g

Przygotowanie gołąbków z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym krok po kroku

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zagotuj wodę do gotowania liści.

Z kapusty oddziel liście.

Nożem usuń grube części kapusty.

Liście włóż do garnka. Gotuj 2 minuty.

Wyłóż liście na sitko i zalej zimną wodą.

Na patelnię wlej olej, rozgrzej.

Cebulę pokrój w kostkę i zarumień na patelni.

Dodaj do podsmażonej cebuli posiekane 2 ząbki czosnku i smaż minutę.

Wymieszaj ugotowaną kaszę razem z mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Dodaj przyprawy do smaku.

Liść kapusty połóż na dłoni. Wyłóż farsz (po równo na każdego liścia) od strony głąba. Zrób rulon. Na końcu palcem wepchaj wystającą część kapusty po obu, przeciwległych stronach.

Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Do naczynia żaroodpornego włóż na dno liście kapusty, jeśli jakieś zostały. Na dnie włóż gołąbki.

Koncentrat wymieszaj z bulionem, przypraw. Wlej na gołąbki.

Przykryj naczynie przykrywką i wstaw do piekarnika.

Piecz godzinę.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto