6 przepisów z kaszą gryczaną - zakochasz się w tym składniku

Warto zakochać się w kaszy gryczanej, ponieważ to niezwykle smaczny i zdrowy produkt
Kasza gryczana nie musi być tylko suchym dodatkiem, to także świetny składnik farszu czy pożywnego śniadania, fot. dominikab
ikona podziel się
Opublikowano: 17.02.2024 r., 15:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Kasza gryczana jest najbardziej popularna jako dodatek do drugiego dania. Świetnie sprawdzi się również jako składnik zup, pierogów, gołąbków lub dodatek do rosołu. Kasza gryczana jest produktem bogatym w białko. Zawiera go w ilości od 10 do 16%, w zależności od pochodzenia. Białko to ma podobną wartość do tego pochodzącego z roślin strączkowych. Według badań 100 g kaszy gryczanej zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na białka, których organizm potrzebuje i nie potrafi samodzielnie wytworzyć- m.in. lizynę.

Na śniadanie

Każdy dzień powinniśmy zacząć od pysznego śniadania i tutaj również sprawdzi się kasza gryczana! Wykonane z niej płatki gryczane będą świetne z dodatkiem kakao, truskawek i orzechów. Taka gryczanka da ci energię na cały dzień i wprawi cię w dobry nastrój!

Jeśli nie masz płatków gryczanych, to ugotuj po prostu kaszę gryczaną w wodzie. A następnie odcedzoną zblenduj z kakao i napojem roślinnym lub mlekiem! Pyszne śniadanie gwarantowane!

Z warzywami

Nudzi cię sucha kasza dodana do obiadu? W naszym przepisie przygotujesz ją w taki sposób, że już nigdy nie sięgniesz po zwykłą kaszę z woreczka. Aromat warzywnych dodatków wznosi kaszę na zupełnie nowy poziom przyjemności. Koniecznie wypróbuj ją w takiej wersji.

Faszerowana papryka

Kolejny przepis na pyszny obiad to oczywiście faszerowana, pieczona papryka. Jednak farsz nie jest standardowy z mięsa i ryżu, za to z pysznej kaszy gryczanej z pieczarkami, cebulą i serem mozzarella. No takie połączenie smaków nie może nie smakować! Kasza to dobre źródło białka, więc żadne mięso nie jest tutaj potrzebne.

Z jajkiem

Jakie są najlepsze obiady? Oczywiście takie, po których nie musisz sprzątać całej kuchni! I w tym miejscu świetnie sprawdzi się pyszna kasza gryczana. Przygotowana na patelni z jajkiem, papryką i cukinią to świetne jednogarnkowe danie, które będzie sycące i smaczne. Na pewno wszyscy je pokochają.

Pierogi

Już wiecie, że kasza gryczana może być świetnym farszem. A jeszcze lepiej smakuje w najsmaczniejszym polskim daniu, czyli pierogach! O tak! Takie pierogi znikną z talerza w mgnieniu oka. No bo czy może być coś lepszego niż pierogi z farszem z kaszy i twarogu okraszone podsmażoną cebulką? Ja już wiem, że to przepyszne danie – sprawdź i ty!

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi to jedno z popularniejszych polskich dań. Możemy przygotować je na wiele sposobów. Jedna z mniej znanych wersji to pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem.
W skrócie
Czas przygotowania
35 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
390 g
Talerz ze smażonymi pierogami z kaszą gryczaną i widelcem, na którym jest połówka pieroga

Lista składników do przygotowania pierogów z kaszą gryczaną

  • Mąka pszenna typ 550 500 g
  • Olej rzepakowy 40 ml (5 łyżek - 4 do ciasta i 1 do farszu)
  • Kasza gryczana 100 g (1 torebka)
  • Ser twarogowy półtłusty 250 g
  • Cebula 200 g (1 duża)
  • Pieczarki marynowane 200 g
  • Jajko 1 szt.

Przygotowanie pierogów z kaszą gryczaną krok po kroku

Ugotuj kaszę gryczaną.

W czasie, gdy kasza się gotuje przygotuj ciasto. W misce wymieszaj sól, mąkę i olej. Następnie do ciasta stopniowo dolewaj 200 ml wody, zagniatając ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite. Odstaw przykrytą ściereczką miskę z ciastem na 10 minut.

W tym czasie przygotuj farsz. Drobno pokrój pieczarki oraz cebulę i lekko podsmaż na oleju. Posiekaj 0,5 pęczka natki pietruszki.

Ugotowaną kaszę odcedź i dokładnie wymieszaj z twarogiem, jajkiem, cebulą pieczarkami, natką pietruszki i przyprawami (0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka imbiru mielonego, szczyptę soli).

Podziel ciasto na 4 części. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj pierwszą część ciasta, na grubość około 2-3 mm.

Szklanką wytnij kółka i ułóż na środku każdego łyżeczkę farszu.

Zlep brzegi ciasta i ułóż na desce/talerzu posypanym delikatnie mąką tak, aby pierogi się nie stykały ze sobą.

Powtórz to samo z kolejnymi częściami ciasta.

W dużym garnku zagotuj wodę. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około 3 minut.

Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i wrzucaj kolejne pierogi.

Gotowe pierogi możesz podawać od razu lub skropić olejem, aby się nie zlepiły, i odsmażyć później.

Gołąbki

Gdzie jeszcze świetnie pasuje smaczny farsz? Oczywiście do gołąbków! Połączenie kaszy gryczanej z leśnymi, suszonymi grzybami to prawdziwy majstersztyk! Bo nie potrzeba wiele, aby stworzyć smaczne danie na obiad. Przygotujcie do gołąbków sos pomidorowy, a zobaczycie, że już nie wrócicie do standardowego przepisu na gołąbki.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Wypróbuj naszego przepisu na pyszne wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną. Doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego lub pieczarkowego. To doskonały zamiennik tradycyjnych gołąbków.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
350 g
Gołąbki z kaszą gryczaną podane są na białym talerzu. Polane są sosem pomidorowym i ozdobione listkami bazylii.

Lista składników do przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną

  • Pieczarki 500 g
  • Cebula 100 g (2 małe sztuki)
  • Kasza gryczana 100 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • Kapusta włoska 700 g
  • bulion warzywny 500 ml

Przygotowanie gołąbków z kaszą gryczaną krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Pieczarki oczyść, umyj i bardzo drobno posiekaj.

Na oleju podsmaż chwilę cebulę i czosnek. Następnie dodaj do nich pokrojone pieczarki a na koniec smażenia przypraw warzywa i grzyby.

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź ją i włóż do miski.

Do miski z kaszą dodaj pieczarki, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj.

Z kapusty zdejmij duże liście. Sparz je w osolonym wrzątku, aż zmiękną.

Następnie z liści wytnij twardy rdzeń, nałóż farsz i zwiń gołąbki (boki złóż do środka a wolną stronę zwiń w rulon).

Na spód garnka ułóż kilka liści kapusty, następnie na liściach układaj ściśle gołąbki. Całość zalej bulionem, dodaj kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.

Gołąbku gotuj przez około 25-30 minut na małym ogniu.

Gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym i ziemniakami.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto